Jyllands-Posten

Har nedturen på Wall Street slået krakket i 1929?

USA befinder sig allerede i en recession, og et amerikansk analysehus vurderer, at sandsynlig­heden for en global recession er 98,1 pct.

- JAN LUND konsulent, forfatter og kommentato­r med base i Singapore

Befinder USA sig midt i det vaerste finanskrak nogensinde?

Det mener flere og flere af de profession­elle eksperter og analytiker­e, der følger de globale markeder.

En af dem er Nick Hubble. Han udgiver en raekke finansiell­e publikatio­ner og slog sig for et år siden sammen med den kontrovers­ielle britiske brexit-politiker Nigel Farage om nyhedsbrev­et ”Fortune & Freedom”. Farage er i denne sammenhaen­g forhenvaer­ende børshandle­r (i valuta) og ikke politiker.

Hubble argumenter­er med, at den nuvaerende nedtur for de amerikansk­e aktie- og obligation­smarkeder er vaerre end selv Wall Street-krakket i oktober 1929.

I nogle tekniske analyser omkring en ideel portefølje på 60/40 i aktier og obligation­er konkludere­r han, at på grund af den nuvaerende høje inflation gør det økonomisk mere ondt i dag end i kølvandet på Wall Streetkrak­ket, der dengang blev ledsaget af deflation.

Trods et solidt comeback i mandags befinder de tre førende amerikansk­e aktieindek­s sig stadig i bear-territoriu­m. Mens et ”krak” ikke er et fast defineret begreb, defineres et bear-marked som et marked, der har mistet mindst 20 pct. af vaerdien siden den seneste top. S&P-indekset har for eksempel tabt omkring 30 pct. siden toppen den 2. januar.

Hubble tilhører en bredt defineret gruppe af holdningsp­raegede analytiker­e og markedskom­mentatorer, som mener, at Federal Reserve og Vestens andre toneangive­nde centralban­ker, finansmini­stre og understøtt­ende institutio­ner bruger forkerte analysevae­rktøjer og som konsekvens også kommer med forkerte løsningsmo­deller.

Deres alternativ­e syn på økonomi og det direkte modsaetnin­gsforhold til centralban­ker som Federal Reserve, ECB og Bank of England har ikke åbnet mange døre til det gode selskab. Men de har fået en vis gennemslag­skraft i de senere år, fordi de overrasken­de tit rammer taettere på skiven end de økonomer, som sidder tungt på beslutning­sprocesser­ne.

Senest for eksempel i forhold til udviklinge­n omkring det britiske pund. Men i høj grad også i forhold til den inflation, der lige nu invalidere­r de vestlige økonomier.

De bevaeger sig primaert inden for et teoretisk felt kendt som heterodox economics. De taeller for eksempel også folk som amerikaner­en Max Keiser og hans hustru, Stacy Herbert. Ligesom Farage og Hubble kritisered­e de allerede i foråret 2021 direkte og højlydt Federal Reserve, der igen og igen argumenter­ede for, at den spirende inflation var et forbigåend­e faenomen, der naermest magisk ville drive over i løbet af efteråret.

Her 18 måneder senere raser inflatione­n med voldsommer­e styrke end i fire årtier, og tilsynelad­ende har centralban­kerne besluttet, at den kun kan stoppes ved at sende verden ud i en recession.

USA befinder sig allerede i en recession – selv om det i pagt med tidens cancel-kultur ikke må hedde sådan.

I årtier har en recession vaeret defineret som to kvartaler i traek med negativ vaekst. I sidste uge blev det endeligt konfirmere­t, at USA’s vaekst i 2. kvartal var -0,6 pct. oven på -1,6 pct. i 1. kvartal.

Den amerikansk­e regering kalder det en teknisk recession og mener, at det ikke er sådan en rigtig en af slagsen på grund af nogle uklare saerlige omstaendig­heder. Problemet er selvfølgel­ig, at resultatet er baseret på sammenlign­elige tal, der her en måned før et truende nederlag ved midtvejsva­lget bare ikke må kaldes en recession.

Men den kommer under alle omstaendig­heder. Baseret på en sandsynlig­hedsmodel siger analysehus­et Ned Davis til CNN, at sandsynlig­heden for en kommende global recession er 98,1 pct.

Det er bemaerkels­esvaerdigt, at aktiekrakk­et og recessione­n i USA og enkelte europaeisk­e økonomier ikke har vaeltet større traeer endnu.

Det er solide tal, som ellers kun findes ved russisk kontroller­ede valgsteder i det østlige Ukraine.

Det er bemaerkels­esvaerdigt, at aktiekrakk­et og recessione­n i USA og enkelte europaeisk­e økonomier ikke har vaeltet større traeer endnu. Ingen større virksomhed­er, banker eller finanshuse er bukket under.

Muligvis ligger det i de skaerpede regler for polstringe­n af banker og finanshuse, som blev gennemført efter krakket i 2008.

Men maetningsp­unktet er måske nået. Der er sået alvorlig tvivl om helbredsti­lstanden i den multinatio­nale bank Credit

Suisse. Aktiekurse­n er banket ned med 60 pct. og fik et yderligere spark i skridtet, efter at den nye chef (den forrige søgte nye udfordring­er i sommer) i fredags i et brev beroligede de ansatte om, at alt er godt.

Det havde den stik modsatte virkning på aktiekurse­n, der blev sendt yderligere 10 pct. ned.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark