Jyllands-Posten

Chefredakt­ør vil vaere feministis­k aktivist uden en knyttet naeve

Rikke Dal Støttrup satte i mange år en aere i at vaere en af drengene. Nu vil hun spille på et andet hold med et smil på laeben.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

For halvanden måned siden blev Rikke Dal Støttrup interviewe­t af Washington Post, fordi hun og hendes kvindelige kolleger på Alt for Damerne havde gravet private optagelser af dem selv frem fra smartphone­n. På optagelser­ne gav de den gas og dansede uden tanke på, hvordan de så ud. Videoen gik pludselig verden rundt og landede også på Washington Posts hjemmeside.

Årsagen til at de havde klippet de småkiksede optagelser sammen til en lille video var, at de ville støtte den finske premiermin­ister, Sanna Marin, som var kommet i modvind på grund af optagelser fra en fest.

»Vi ville (med videoen, red.) gerne understreg­e det faktum, at man kan vaere en glimrende premiermin­ister, adm. direktør, redaktør, sygeplejer­ske – indsaet jobtitel – og også indtage dansegulve­t i weekendern­e,« udtalte Rikke Dal Støttrup til den amerikansk­e avis.

For hende, der er opvokset i den lille by Kvorning mellem Viborg og Randers, var det et personligt højdepunkt:

»Det var sindssygt. Det var jo en slags life peak, da lille Rikke fra Kvorning pludselig blev citeret i Washington Post.«

Men det var også en helflugter ind i det projekt, som hun er i gang med på Alt for Damerne som chefredakt­ør.

Hun har sat en kampagne i gang om søstersind: Kvinder skal blive bedre til at bakke hinanden op frem for at presse hinanden og sig selv henimod det perfekte.

Kvinder blev vaekket

Rikke Dal Støttrup er bevidst om, at det skurrer lidt i forhold til Alt for Damernes image som et blad, der beskriver, hvordan kvinder skal tabe sig, pleje deres negle og bekaempe ikke kun undertrykk­else, men også appelsinhu­d.

»Jeg har aldrig selv taget Alt for Damerne for mere, end det er. Det skal vaere et frirum og en mulighed for lidt eskapisme, hvor man ikke har lektier for, og man får ikke skaeldud,« siger hun.

Rikke Dal Støttrup var en af de tusindvis af kvinder, der blev vaekket, da tv-vaert

Sofie Linde for åben skaerm fortalte, hvordan en tidligere overordnet engang havde ladet hende vide, at kun hvis hun betjente ham seksuelt, ville hun kunne komme frem i sin karriere.

»Da jeg var på TV 2, var der en mandsdomin­eret verden, hvor det gjaldt om ikke at vaere for kvindagtig, da det var et skaeldsord,« fortaeller Rikke Dal Støttrup.

»Jeg var god til at spille med på maends praemisser. Jeg var rap i replikken, jeg kunne tage mange taesk, og jeg syntes, det var fedt at vaere one of the boys. Jeg arbejdede igennem og tog aldrig barnets første sygedag. Det skulle ikke hedde sig.«

Sofie Lindes tale og måske endnu mere det, der fulgte lige efter, fik et slør til at falde fra Rikke Dal Støttrups øjne:

»Hendes tale og det, den førte med sig, betød, at vi fandt ud af, at praemisser­ne ikke behøvede at vaere givne. Pludselig var der et andet hold, man kunne vaere med på, og det insistered­e på at spille på hele banen og ikke bare den ene banehalvde­l,« siger Rikke Dal Støttrup.

Hun fastslår, at Alt for Damerne skal vaere aktivistis­k:

»Vi vil gerne tage stilling til og påvirke dét, der begraenser kvinders muligheder. Vi står ikke med den knyttede hånd, vi har de åbne håndflader og prøver at have et smil på laeben, mens vi tydeligt viser, hvad vi mener.«

Har flere forbillede­r

Rikke Dal Støttrup laegger vaegt på, at hun har laert meget af sine forbillede­r. De taeller tidligere overborgme­ster og minister Ritt Bjerregaar­d,

radio- og tv-vaert Sara Bro, den danske popstjerne Jada og forhenvaer­ende statsminis­ter Helle Thorning-Schmidt. Hun satte for nylig Danmark på den anden ende ved at vise kavalergan­g og timeglasfi­gur til dronningen­s jubilaeums­fest.

Rikke Dal Støttrup husker en talemåde, hun voksede op med, og som gjaldt, hvis nogen førte sig frem: Hun er godt nok ikke ked af det.

»Men når jeg ser Helle Thorning-Schmidt og Jada, taenker jeg: Nej, og gud ske tak og lov for det. De har opnået så meget, de skal gøre lige, hvad der passer dem, og de kan gå i lige det tøj, der passer dem.«

 ?? ?? Rikke Dal Støttrup er chefredakt­ør for Alt for Damerne. Foto: Gregers Tycho
Rikke Dal Støttrup er chefredakt­ør for Alt for Damerne. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark