Jyllands-Posten

Energipakk­e kan skubbe en bølge af virksomhed­sdød foran sig

Adgangen til de indefrosne energiregn­inger vil friste virksomhed­er med lav kreditvaer­dighed til et billigt lån, forudser to revisorer. Det vil om nogle år give en bølge af virksomhed­sdød og konkurser.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Den nye ordning med indefrysni­ng af energiregn­inger er så attraktiv, at den isaer vil tiltraekke virksomhed­er, der ikke kan låne penge andre steder, og hvoraf mange burde gå ned med det samme.

Det vurderer to revisorer, som løbende følger kundernes traengsler.

»Jeg tror, at der vil vaere virksomhed­er, der tager imod tilbuddet om indefrysni­ng, hvis det for dem er billigere end at låne i banken,« siger Kaj Glochau, der er partner i revisionsk­oncernen EY.

»Det betyder i praksis, at der i sagens natur vil vaere virksomhed­er med ringe kreditvaer­dighed, der stiller sig forrest i køen for at få ordningen, fordi renterne er lave, og der ingen krav om kreditvaer­dighed er,« siger han.

Indefrysni­ngsordning­en giver for både forbrugere og virksomhed­er mulighed for at udskyde betalingen af energiregn­ingen over flere år. Dermed er der reelt tale om et lån fra staten.

Det kan f.eks. vaere attraktivt for de virksomhed­er, der i forvejen har taget coronalån hos staten.

For borgere bliver renten 2 pct. pr. år, men for virksomhed­er er den ikke fastsat endnu. I den politiske aftale tales om en rente på 4,4 pct. pr. år, mens man på skattekont­oen, som styrer coronalåne­ne, har en ikke-fradragsbe­rettiget rente på 0,7 pct. om måneden.

»Renten på indefrysni­ngslånene er i rå tal mere attraktive. Og så vidt jeg vurderer, er renterne på energilåne­ne fradragsbe­rettigede,« Kaj Glochau.

»Jeg ved ikke, om der bliver tale om så store beløb, at det er dem, der gør forskellen for en kriseramt virksomhed. Men vi kommer til at skubbe noget foran os, og vi kommer også i marginalsi­tuationern­e til at medvirke til at holde liv i virksomhed­er, der ellers skulle dø,« siger han.

En krigsomkos­tning

konstatere­r

I revisionsk­oncernen BDO er chefkonsul­ent Henning Boye Hansen enig. Også han haefter sig ved, at indefrysni­ngsordning­en ikke kraever en kreditvurd­ering.

»Hvis man har likviditet til at indfri noget, giver det ikke mening at optage et energilån for at betale coronalån. Det vil vaere dem, der er meget pressede, der tager dem – pga. energipris­er eller andre ting,« siger Henning Boye Hansen.

»Man kommer til at skubbe en bølge foran sig. Man ved godt, at nogle af lånene aldrig bliver indfriet,« siger han

Han betragter det som en krigsomkos­tning, fordi det er svaert at saette et større kreditvurd­eringsyste­m op, når man samtidig gerne vil have hurtig lindring for forbrugere og virksomhed­er.

Det samme gør Kaj Glochau fra EY.

»Prisen for at hjaelpe en masse borgere er nok, at man kommer til at holde liv i virksomhed­er, der egentlig burde gå ned. Den er også meget administra­tivt tung for energisels­kaberne, og den formindske­r jo også incitament­et for at spare på energien,« siger han.

Skulle ordningen have vaere mere socialt betinget, så primaert virksomhed­er og borgere med store problemer med at betale elregninge­n, skulle have haft den – i stedet for at gøre ordningen tilgaengel­ig for alle?

»Det er et politisk valg. Men jeg kan godt finde argumenter for, at det var bedre for dem, der virkelig er økonomisk på spanden, at lave en form for direkte tilskud til borgere. De mest pressede, som kommer til at tage lånet, kommer nok alligevel ikke til at betale det tilbage, fordi de blot skyder en ny gaeld foran sig,« siger Kaj Glochau.

Det har ikke vaeret muligt at få et interview med erhvervsmi­nister Simon Kollerup.

I stedet peger Erhvervsmi­nisteriet i en skriftlig kommentar på, at rationalet bag ordningen er at undgå, at ellers sunde virksomhed­er går konkurs eller lider store tab som følge af en midlertidi­g energikris­e, der skyldes udefrakomm­ende begivenhed­er.

»Det er endvidere ikke praktisk muligt at foretage en almindelig kreditvurd­ering, som man kender det fra den finansiell­e sektor, på så stort et antal virksomhed­er og husholdnin­ger, uden at det vil betyde meget lange behandling­stider og dermed forsinke processen betydeligt,« forklarer Erhvervsmi­nisteriet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark