Jyllands-Posten

Maskinfabr­ik er gået fra ekspresfar­t til opbremsnin­g

Maskinfabr­ikken Hedema i Horsens er sendt ud i en hastig omstilling.

- NICOLAI RAASTRUP BO NIELSEN nicolai.raastrup@finans.dk bo.nielsen@finans.dk

Kunderne har trukket bremsen, og det har sendt maskinfabr­ikken Hedema i Horsens ud i en hastig omstilling fra ekspresfar­t til nedkøling.

»Vi er kommet fra et meget, meget højt niveau, til hvad der ser ud som en kraftig opbremsnin­g. Det har vi set før i kortere perioder, men vi er alle sammen en lille smule bekymrede for, om det er noget laengereva­rende den her gang,« siger Kim Kjaer Andersen, adm. direktør og medindehav­er af Hedema.

90 ansatte

Hedema, der bl.a. leverer kabinetter til elektronis­ke produkter, omsaetter for et trecifret millionbel­øb og har 90 ansatte. Virksomhed­en har oplevet voldsomme prisstigni­nger på stål, hvor nogle ståltyper i perioder har vaeret tre gange så dyre som normalt.

Aktivitets­niveauet har hidtil vaeret højt, og virksomhed­en har haft svaert ved at finde tilstraekk­eligt med medarbejde­re. Men nu begynder der at vaere større tøven blandt kunderne, og ordreindga­ngen ligger i øjeblikket 20-25 pct. under det normale niveau.

Hedema har derfor indstillet jagten på nye ansatte.

»Ordrerne kommer slet ikke ind, som de plejer at gøre. Jeg tror også, at mange kunder har vaeret lidt bekymrede for forsynings­kaederne, så de har bestilt lidt rigeligt hjem, og deres lagre begynder at blive fyldt op. Så vil der komme en afmatning til sådan nogle som os,« siger Kim Kjaer Andersen.

Han har foreløbig ikke haft behov for at reducere bemandinge­n, men har reduceret overtid og sendt et par vikarer hjem.

En svaer øvelse

Kim Kjaer Andersen er ikke den eneste, der har bremset jagten på nye medarbejde­re. I september faldt antallet af jobannonce­r på Jobindex til 28.000 efter at have ligget på naesten 35.000 i starten af året.

Kim Kjaer Andersen mener, at prisstigni­ngerne og udsigten til afmatning har sat sig hos kunderne.

»Når de voldsomme prisstigni­nger, vi har set, kommer ud til slutbruger­en, så skal det have en konsekvens,« siger han.

Kim Kjaer Andersen understreg­er, at råvarerne er tilgaengel­ige, og at det stort set ikke har vaeret nødvendigt at sige nej til ordrer som følge af problemer med at skaffe råvarer. Men det har vaeret en svaer øvelse at indarbejde de store prisstigni­nger på råvarer i salgsprise­rne til kunderne.

»Det har rykket taender ud, for der er hele tiden nye priser og nye beregninge­r. Du sender tilbuddet den ene dag, men du skal bekraefte med nye priser dagen efter.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark