Jyllands-Posten

Energikrav rammer skaevt

De fleste boliger, der ikke lever op til EU’s kommende energikrav, ligger i yderområde­r.

- KRISTOFFER BRAHM JAKOB MARTINI kristoffer.brahm@finans.dk jakob.martini@finans.dk

Det er i saerlig grad familier på landet og i de tyndtbefol­kede områder i Danmark, der rammes af kommende EU-krav om, at de mindst energieffe­ktive boliger skal forbedres.

Det viser en analyse og et notat fra hhv. Jyske Bank og bankernes brancheorg­anisation, Finans Danmark.

Begge peger entydigt på, at der er langt flere boliger med dårlige energimaer­ker i yderområde­rne.

»Det her giver et udkantspro­blem,« siger Mikkel Høegh, afdelingsd­irektør i Jyske Bank, der anslår, at den samlede regning for at energiforb­edre de boliger, som ikke lever op til de kommende krav, løber op i 120 mia. kr.

Bankens analyse viser, at i byer som Aarhus, Aalborg og Odense lever henholdsvi­s 16, 20 og 20 pct. af boligerne ikke op til de kommende EU-krav i 2033. På Langeland, AErø og Bornholm er det henholdsvi­s 67, 58 og 56 pct. af boligerne.

I alt er der ni danske kommuner, hvor mere end halvdelen af boligerne ikke lever op til de krav, som EU vil indføre fra 2033.

Danske Banks realkredit­selskab, Realkredit Danmark, peger på det kaempe potentiale i energireno­vering.

»Men der er også betydelige dilemmaer i det nuvaerende forslag, saerligt i forhold til boligejere med ejendomme i yderområde­r med de dårligste energimaer­ker,« skriver Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark, i en kommentar.

Dobbelt ramt

Han peger på, at energireno­veringer ikke nødvendigv­is fører til, at boligen stiger tilsvarend­e i pris.

»Vi oplever, at man også fra politisk side er meget opmaerksom­me på, at der er udfordring­er, som skal håndteres, hvis vi skal undgå en situation, der kan stille mange boligejere i landets yderområde­r vanskeligt,« fastslår Christian Hilligsøe Heinig.

I sit notat om EU’s kommende krav skriver Finans Danmark:

»Saerligt bygningsej­ere i områder, herunder landdistri­kter, hvor der er en stor andel af bygninger med et lavt energimaer­ke, og hvor renovering­er ikke automatisk modsvares af prisstigni­nger, vil blive ramt af forslaget.«

Jyske Bank peger på, at boligejere i yderområde­r er dobbelt ramt. De får stigende udgifter til at energiforb­edre, men de har ikke fået samme frivaerdig­evinster som boligejere i de store byer.

»Ejendomme i yderområde­r er steget mindst i pris. Derfor er der ikke nødvendigv­is så store frivaerdie­r at belåne,« siger Mikkel Høegh.

Ifølge Finans Danmark bør samfundet traede til.

»Hvis en energireno­vering ikke er rentabel for ejeren, men er det for samfundet, er vi som samfund nødt til at understøtt­e renovering­en. For ellers vil den ikke finde sted,« siger Ane Arnth Jensen, viceadmini­strerende direktør i Finans Danmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark