Jyllands-Posten

Isaer i hovedstade­n er antal boliger til salg steget

Opbremsnin­gen på boligmarke­det er mere tydelig øst for Storebaelt, viser nye tal fra Boligsiden.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Hastighede­n fortsaette­r med at falde på boligmarke­det, og det har fået til salg-skiltene til at igen at dukke op på det danske boligmarke­d.

Vendingen fra et buldrende boligmarke­d til et marked med bremsen trukket er gået saerligt hurtigt i én egn af landet.

Det viser nye tal fra Boligsiden.

Ser man på markedet for villaer og raekkehuse i Region Hovedstade­n, er antallet af boliger til salg steget med lidt over 10 pct. den seneste måned, og det seneste år lyder stigningen på 74 pct.

Samme sted er udbuddet steget med 7,5 pct. den seneste måned, når man ser på markedet for ejerlejlig­heder. Dermed er det samlede udbud af ejerlejlig­heder i Region Hovedstade­n steget med 50 pct. det seneste år.

Prisfald forude

»Vi forventer, at det højere udbud og faerre handler vil medvirke til faldende priser hen over det kommende halvandet års tid. Vi forventer de største prisfald i de dyreste områder omkring hovedstade­n, men prisfald vil kunne opleves i langt størstedel­en af landet og på tvaers af boligtyper,« skriver Mira Lie Nielsen, der er boligøkono­m i Nykredit, i en kommentar.

Haever man sig så langt op i helikopter­en, at man kan se fra Blåvand til Dueodde og fra Skagen til Gedser, står det klart, at det ikke kun er øst for Storebaelt, at antallet af til salg-skilte stiger.

På landsplan steg antallet af villaer og raekkehuse til salg fra september til oktober med 5,9 pct. til 30.261. Det svarer til en stigning på 22,6 pct. på 12 måneder. For ejerlejlig­hedsmarked­et lyder de tilsvarend­e tal på henholdsvi­s 6,2 pct. og 37,5 pct.

En ny virkelighe­d

»Aktivitete­n på boligmarke­det er faldet maerkbart, og det giver plads til, at der igen kommer varer på hylderne hos ejendomsma­eglerne. Antallet af salgsskilt­e ramte så sent som i februar det laveste i 16 år, så i et historisk perspektiv er udbuddet stadig meget lavt,« skriver Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejderne­s Landsbank.

Både i Arbejderne­s Landsbank og Nykredit peger man på, at det er de staerkt stigende renter, højere energiudgi­fter og ikke mindst øget usikkerhed, der spiller ind.

»Boligmarke­det rammes negativt fra mange sider, og det har sendt danskernes lyst til at købe bolig ved det nuvaerende prisniveau ned. Boligprise­rne er nemlig fortsat høje og har endnu ikke justeret sig til den nye samfundsøk­onomiske virkelighe­d, som presser boligkøber­ne,« skriver Mira Lie Nielsen.

 ?? ?? Bremsen er blevet trukket på boligmarke­det. Foto: Jens Dresling
Bremsen er blevet trukket på boligmarke­det. Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark