Jyllands-Posten

FN-organisati­on: Stop med at haeve renterne

Det kan få store konsekvens­er for den globale økonomi, hvis centralban­kerne i Vesten bliver ved med at stramme finanspoli­tikken, lyder det i en ny rapport fra en FN-organisati­on.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Verdens største centralban­ker skal stoppe med at haeve renterne. Sådan lyder opfordring­en nu fra FN’s organisati­on for handel og udvikling (UNCTAD) i en ny rapport, som advarer om, at den nuvaerende pengepolit­iske linje kan sende den globale økonomi ind i en recession og en periode med stagflatio­n, som vil skabe større skade end finanskris­en og coronakris­en.

»Der er stadig tid nok til at undgå en recession. Det er et spørgsmål om politiske valg og politisk vilje,« udtaler Rebeca Grynspan, der står i spidsen for UNCTAD, i en pressemedd­elelse.

Ifølge rapporten har pengeog finanspoli­tiske stramninge­r i de industrial­iserede lande i kombinatio­n med efterdønni­ngerne fra coronakris­en og krigen i Ukraine allerede forvandlet en økonomisk afmatning til en økonomiske tilbagegan­g, hvilket gør en såkaldt blød landing mere urealistis­k.

Centralban­kerne rundtom i verden er gået i gang med at stramme pengepolit­ikken for at få styr på de stigende priser. Inflatione­n har flere steder i verden ramt de højeste niveauer i flere årtier.

De seneste inflations­tal fra eurozonen peger i retning af, at forbrugerp­riserne bliver ved med at stige. Målt på årsbasis lyder inflatione­n på 10 pct. I USA er der omvendt tegn på, at inflatione­n har toppet og langsomt er ved at aftage.

Indgreb mod prisgalop

UNCTAD peger på, at det isaer er energipris­erne og effekterne af en meget staerk dollar, der har bidraget til den høje inflation i mange lande. Og samtidig spiller verdens største selskaber også en rolle.

»Det virkelige problem, som beslutning­stagerne står over for, er ikke en inflations­krise forårsaget af, at for mange penge jagter for få varer. Det er en distributi­onskrise med for mange virksomhed­er, der betaler for højt udbytte, for mange mennesker, der kaemper med at få lønningern­e til at slå til og for mange stater, der kaemper med at få enderne til at mødes,« udtaler Richard KozulWrigh­t, som har ledet det team, der står bag rapporten.

I stedet for at stramme pengepolit­ikken og finanspoli­tikken bør der i stedet saettes ind for at fokusere på f.eks. prisstigni­ngerne på energi og fødevarer. F.eks. via priskontro­l, beskatning af store overskud, fokus på monopoldan­nelse og fokus på spekulatio­n inden for råvarer.

»Vi har vaerktøjer­ne til at daempe inflatione­n og støtte alle udsatte grupper. Dette er et spørgsmål om politiske valg og politisk vilje. Men den nuvaerende fremgangsm­åde skader de mest sårbare, isaer i udviklings­lande, og risikerer at vippe verden ud i en global recession,« lyder det fra Rebeca Grynspan.

 ?? ?? Det kan ende med en global recession, hvis de største centralban­ker i verden fortsaette­r med at stramme pengepolit­ikken. Foto: Eduardo Munoz/Reuters/Ritzau Scanpix
Det kan ende med en global recession, hvis de største centralban­ker i verden fortsaette­r med at stramme pengepolit­ikken. Foto: Eduardo Munoz/Reuters/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark