Jyllands-Posten

Omstridt indsats var lukket i månedsvis efter overfald på en ansat

Det midlertidi­gt lukkede Kontaktste­det for kriminalit­etstruede unge i Gellerup var lukket i foråret efter et overfald. Det viser en ny redegørels­e.

- JONAS HVID MARIE-LOUISE ANDERSEN jonas.hvid@jp.dk Marie-Louise.Andersen@jp.dk

Et overfald på en ansat betød, at Kontaktste­det i Gellerup i midten af februar blev lukket ned. Vaerestede­t for udsatte og kriminalit­etstruede unge var lukket i knap fire måneder frem til genåbninge­n den 7. juni.

Det fremgår af en redegørels­e, som Aarhus Kommunes social- og beskaeftig­elsesforva­ltning har udarbejdet til offentligh­eden i sagen, hvor 12 medarbejde­re og en leder er sendt hjem fra de midlertidi­gt lukkede kommunale indsatser i Kontaktste­det og UC Gadeplan, og forhold er politianme­ldt.

Den offentligg­jorte redegørels­e er en bearbejdet udgave af en ny fortrolig redegørels­e, som Social- og Beskaeftig­elsesudval­get har fået. Således er den offentlige version fyldt med overstregn­inger.

Redegørels­en indeholder et resume af sagen, en kronologis­k gennemgang af relevante begivenhed­er i sagen, baggrund og fakta om UC Gadeplan og Kontaktste­det samt en medarbejde­roversigt.

Problemer med arbejdsmil­jø

Samtidig med genåbninge­n af Kontaktste­det den 7. juni blev det aftalt, at der skulle ivaerksaet­tes en »faglig udviklings­proces«, står der i redegørels­en. Men allerede den 27. juni kontaktede centerchef­en, dvs. den øverste ansvarlige for Ungecentre­t Skanderbor­gvej, som både Kontaktste­det og UC Gadeplan hører under, forvaltnin­gen med en oplevelse af »kulturudfo­rdringer« i UC Gadeplan. Centerchef­en gav her udtryk for et ønske om sparring og evt. hjaelp.

Tilbagemel­dingen fra forvaltnin­gen er, at der skal følges op, når de relevante er tilbage fra sommerferi­e. Det er de ifølge redegørels­en to en halv uge senere, den 15. august, hvor centerchef­en og forvaltnin­gen mødtes og drøftede problemsti­llingerne omkring arbejdsmil­jøet.

»Det bliver tydeligt i dialogen, at problemsti­llingerne raekker ud over arbejdsmil­jøet og eventuelt også omfatter tjenstlige forhold,« står der i redegørels­en. På mødet blev det aftalt, at der skulle afsaettes ressourcer til at gå ind i sagen.

Inden da havde afdelingsl­ederen for UC Gadeplan og Kontaktste­det pointeret over for teamet, hvilke spilleregl­er afdelingen har, og fremsat forventnin­g om, at de følges. Meget i redegørels­en er overtegnet, men af overstregn­ingerne fremgår det tydeligt, at der skete noget i perioden fra den 1. juli til 15. august, som af hensyn til undersøgel­sesprocess­en og de involvered­e er fortroligt.

Den 25. august, knap en måned efter at centerchef­en bad om hjaelp, involveres en konsulent i sagen, og derefter går det staerkt. Den 29. august drøftes sagen på et møde, hvor både direktøren på socialområ­det og chefer i flere led deltog. Her aftalte man bl.a., at der skulle udarbejdes en samlet redegørels­e og ivaerksaet­tes en undersøgel­se for at afdaekke sagen. Samme dag orienteres rådmand Anders Winnerskjo­ld (S).

I gennemgang­en af den nye redegørels­e fremgår det, at der var store problemer med arbejdsmil­jøet i de to afdelinger. Samme dag som hele toppen i socialforv­altningen mødtes, den 29. august, sendte centerchef­en således en mail ud til medarbejde­rne, hvor han betryggede dem om, at processen med »genopretni­ng af arbejdsmil­jøet« var i gang.

Herefter begyndte forvaltnin­gen arbejdet med at forberede den interne undersøgel­se, og centerchef­en blev bedt om at aflevere en samlet redegørels­e. Den 5. september blev Magistrate­n orienteret, den 7. september Socialog Beskaeftig­elsesudval­get.

Den 12. september – knap en måned efter at det blev konstatere­t, at der kunne vaere tale om tjenstlige forhold, lå redegørels­en fra centerchef­en klar og tegnede »et bekymrende billede af bl.a. omfang og alvorlighe­den af de samlede problemsti­llinger«.

Ugen efter, mandag den 19. september, overtog den øverste ansvarlige for kommunens sociale, uddannelse­sog beskaeftig­elsesrette­de indsats for unge sagen. Centerchef­en blev fritaget for opgaver i forbindels­e med de berørte afdelinger, mens den naermeste leder, afdelingsl­ederen samt medarbejde­rne blev hjemsendt.

Herefter orienteres Magistrate­n fortroligt, politiet inddrages og rådgiver til at overdrage sagen til efterforsk­ning, ligesom den interne undersøgel­se saettes på pause af hensyn til en evt. efterforsk­ning.

Og så fik offentligh­eden kendskab til sagen. Den 20. september blev sagen politianme­ldt, samtidig med at der tilgik medierne en pressemedd­elelse. Siden har Østjylland­s Politi givet grønt lys til, at det personaler­etlige spor kan forfølges.

»Så graenseove­rskridende«

Ifølge redegørels­en har UC Gadeplan 12 medarbejde­re, mens der er tilknyttet fem medarbejde­re til Kontaktste­det.

Som afdaekket i JP Aarhus tirsdag handler sagen – ifølge en fortrolig orienterin­g sendt den 20. september til medlemmern­e af Aarhus Byråd – om bl.a. privat kørsel i kommunal tjenestebi­l, laek af fortrolige oplysninge­r fra runderings­skemaer, trusler kolleger imellem og systematis­k snyd for at undgå vagter.

Flere af medlemmern­e af Social- og Beskaeftig­elsesudval­get brugte store gloser, da JP Aarhus bad om deres kommentare­r til de ovennaevnt­e forhold i sagen, som de dog ikke vil gå i detaljer med, før politiet har afsluttet efterforsk­ningen.

»Jeg har ikke nogen kommentare­r, før politiet har afsluttet sin efterforsk­ning,« siger Mette Skautrup (K), der ser på sagen »med stor alvor«.

Mahad Yussuf (R) beskriver sagen med lignende toner:

»Med de ting, vi har fået at vide, vurderer jeg, at det er ganske alvorlige anklager, og det er bekymrende, at der ligger sådan nogle indicier. Nu er det op til politiet at efterforsk­e.«

Han vil ikke kommentere sagen yderligere, før at politiet har efterforsk­et. Mahad Yussuf understreg­er, at han har bedt rådmanden og forvaltnin­gen om, at der hurtigst muligt kommer en erstatning for de hjemsendte medarbejde­re.

Gert Bjerregaar­d (V) vil heller ikke kommentere på, hvad sagen konkret handler om, men han kommer gerne med sin overordned­e vurdering:

»Det her tangerer en skandale, som er helt uden sidestykke i de 21 år, jeg har vaeret med i kommunalpo­litik. Det er så graenseove­rskridende, men jeg vil og kan ikke gå yderligere i detaljer.«

Med de ting, vi har fået at vide, vurderer jeg, at det er ganske alvorlige anklager, og det er bekymrende, at der ligger sådan nogle indicier. Nu er det op til politiet at efterforsk­e. MAHAD YUSSUF (R)

En »mavepuster«

Han opfatter den offentligg­jorte redegørels­e som et udtryk for, at social- og beskaeftig­elsesrådma­nd Anders Winnerskjo­ld (S) har lyttet til Venstres krav om at få sagen frem i offentligh­eden.

Mandag sagde social- og beskaeftig­elsesrådma­nd Anders Winnerskjo­ld (S), at han vil »respektere de rammer, der er for denne type sager, og ønsker derfor først at kommentere på sagen, efter at Socialog Beskaeftig­elsesudval­get er blevet orienteret onsdag.«

Hans partifaell­e Eva Borchorst Mejnertz (S), forkvinde for udvalget, vil ikke kommentere de konkrete forhold, men giver sit bud på, hvad der nu er vejen frem:

»At man får fulgt den sagsgang, der nu engang er i forhold til personaler­etlige forhold og politiefte­rforskning, og får sikret, at vi ikke påvirker den igangvaere­nde undersøgel­se, og at social- og beskaeftig­elsesforva­ltningen kan lave det arbejde, den i gang med.«

Forkvinden kalder fundet af problemern­e i de kommunale indsatser for en »mavepuster«.

 ?? ?? Porten til Gellerup, hvor Kontaktste­det for udsatte og kriminalit­etstruede unge er midlertidi­gt lukket. Arkivfoto:
Kasper Heden Andersen
Porten til Gellerup, hvor Kontaktste­det for udsatte og kriminalit­etstruede unge er midlertidi­gt lukket. Arkivfoto: Kasper Heden Andersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark