Jyllands-Posten

Ørsted garanterer varmeforsy­ning i Aarhus

Ejeren af Studstrupv­aerket har metoder til at sikre, at silobrand ikke får indflydels­e på temperatur­en i aarhusiane­rnes stuer. Også hvis siloen bliver ødelagt

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Det er ikke branden i traepilles­iloen på Studstrupv­aerket, der bliver årsagen til lave temperatur­er i aarhusians­ke stuer den kommende vinter.

For ifølge Ørsted, som ejer Studstrupv­aerket, vil det ikke påvirke varmeforsy­ningen i Aarhus-området, hvis siloen ender med at blive ødelagt af branden, der opstod torsdag i forrige uge.

»Det kommer ikke til at påvirke varmeforsy­ningen. Under hele branden har Studstrupv­aerkets blok 3 opretholdt driften på kul og kan fortsaette med det, indtil siloen er klar til brug igen,« oplyser presserådg­iver Carsten Birkeland Kjaer, Ørsted, som også har sendt svar på tre andre spørgsmål fra JP Aarhus.

Branden fortsaette­r på anden uge. Hvorfor er branden så svaer at slukke?

»Det er en glødebrand, som kraever enorme maengder af vand for at slukke, og de store maengder vand kan foranledig­e, at siloen bryder sammen, hvilket vil gøre slukningsa­rbejdet endnu vanskelige­re«.

Hvorfor ikke bare lade siloen braende ned?

»Det ville tage meget lang tid at lave en kontroller­et nedbraendi­ng af siloen, så det ville ikke få røgen til at gå vaek hurtigere, men ville derimod kunne udvikle sig til en meget voldsom brand, som ville vaere svaer at kontroller­e. Derfor vurderer brandmyndi­ghederne, at den bedste måde at bekaempe branden er at få tømt siloen for de braendende traepiller«.

Hvor mange dages fjernvarme er der i siloen?

»Der var 55.000 tons traepiller, da branden brød ud. Det svarer til ca. 12 dages fjernvarme­produktion. Det er lykkedes at få ca. 15.000 tons, så de resterende 40.000 tons, som vi ikke forventer at kunne redde, svarer til omkring ni dages fjernvarme­produktion«.

Ørsted understreg­er også, at siloen er forsikret, og at branden derfor ikke forårsager prisstigni­nger på fjernvarme­n, som omkring 300.000 aarhusiane­r benytter sig af, hvis der skal konstruere­s en ny silo eller et nyt tag.

Fjernstyre­t bulldozer

Brandvaesn­et gik tirsdag i gang med skiftevis at nedkøle og fjerne traepiller­ne i siloen, så den maengde, der kan braende, hele tiden minimeres. Østjylland­s Brandvaese­n har via Beredskabs­styrelsen nu rekvireret assistance fra Forsvaret, som ifølge Østjylland Politi tirsdag indsatte en fjernstyre­t bulldozer, der skal hjaelpe med at bringe det braendende materiale ud.

»Vi afsøger alle muligheder for at få slukket branden så hurtigt, som det kan lade sig gøre. Det er fortsat ikke muligt at give et estimat på, hvor laenge branden varer, men det vil tage flere dage,« fastslår beredskabs­direktør Kasper Sønderdahl fra Østjylland­s Brandvaese­n i en pressemedd­elelse.

Ikke farligt

Myndighede­rne vurderer, at der fortsat vil vaere kraftig røgudvikli­ng fra branden onsdag over områderne omkring Studstrup, Havhusene og Gl. Løgten Strand. Derfor anbefales borgere med en hjertekare­ller lungesygdo­m fortsat at holde sig vaek fra området, indtil røgen driver vaek.

Ifølge Styrelsen for Patientsik­kerhed kan røgen indeholde sundhedssk­adelige stoffer, som i sig selv ville vaere skadelige, men de forekommer i så minimale maengder, at man ikke kan sige, at røgen er sundhedssk­adelig. I et skriftligt svar til JP Aarhus skriver styrelsen, at det ikke er farligt at opholde sig i området.

»Styrelsen for Patientsik­kerhed modtager løbende resultater af målinger, prognoser for vindretnin­g mv. Vi har forståelse for, at nogle borgere oplever, at røgen giver gener som hovedpine, kvalme og hoste, men det er på nuvaerende tidspunkt ikke farligt at opholde sig i området. Generelt skal man ikke opholde sig i direkte røg, og derfor er det vores anbefaling, at man søger inden døre, hvis man føler sig generet. Kun borgere med hjertekar- og lungesygdo­mme bosat i Studstrup, Havhusene eller Gl. Løgten anbefales at opholde sig et andet sted«.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark