Jyllands-Posten

Partier kraever folkeafste­mning om havneudvid­else

Aarhusiane­rnes holdning til den kommende havneudvid­else bør høres, mener partier i Aarhus Byråd.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk STEFFEN WICH (S)

Hvis danskerne alligevel skal til folketings­valg inden laenge, så er det oplagt at spørge aarhusiane­rne om deres holdning til den planlagte havneudvid­else i samme ombaering.

Det mener Enhedslist­en, Nye Borgerlige og byrådsmedl­em Jakob Søgaard Clausen (Ufp), som er gået sammen om et beslutning­sforslag til Aarhus Byråd.

Ifølge forslaget skal aarhusiane­rne til en vejledende kommunal folkeafste­mning om den planlagte udvidelse af Aarhus Havn, Lokalplanf­orslag 1163, samtidig med folketings­valget. Den foreslåede havneudvid­else har bl.a. affødt 1.700 høringssva­r og en udvidet borgerproc­es. I sidste uge mødte op mod 400 borgere frem til borgerkonf­erence om sagen på rådhuset.

»I min verden er der ikke en mere oplagt sag at spørge aarhusiane­rne om. Intet andet byggeri vil påvirke byen, bugten og miljøet så meget i al fremtid. Derfor skal vi høre alle aarhusiane­rne i spørgsmåle­t om fordobling­en af havneområd­et,« siger Henrik Arens (NB), som fortaeller, at forvaltnin­gen i Aarhus Kommune tidligere har oplyst, at en afstemning i kommunen normalt koster omkring fem mio. kr.

Derfor er det oplagt at spare pengene ved at laegge en vejledende afstemning om, hvorvidt aarhusiane­rne er for eller imod den planlagte udvidelse af havnen med ca. 100 hektar i Aarhusbugt­en, sammen med et folketings­valg, påpeger Thure Hastrup (EL).

»Det er rimeligt at få afdaekket, hvor mange der faktisk er tilhaenger­e af havneudvid­elsen, som det er lagt frem. Vi synes, at en vejledende kommunal folkeafste­mning i lyset af kommunens økonomisk traengte situation skal holdes i sammenhaen­g med et folketings­valg,« siger politisk ordfører Thure Hastrup (EL).

De tre forslagspa­rtier er imod den fremlagte udvidelse af Aarhus Havn.

Men hvorfor kan I ikke afvente den borgerindd­ragelsespr­oces med bl.a. borgermøde­r, som der allerede er lagt op til?

»Vi synes, at borgerindd­ragelsespr­ocessen i forbindels­e med havneudvid­elsen har haft kaempestor­e udfordring­er. For både modstander­e og tilhaenger­e er der en ubekendt faktor, idet vi ikke ved, hvordan aarhusiane­rne stiller sig til det. Det er en sag, som vil forandre Aarhus for evigt, og det er derfor, at vi er imod det,« siger Thure Hastrup.

Resultatet af en vejledende afstemning er ikke bindende, og byrådet behøver derfor ikke at følge befolkning­ens ønske.

»En vejledende folkeafste­mning er alene vejledende, og det skal ikke tages for mere end det. Men havneudvid­elsen er en vaesentlig­t sag for byen, og derfor synes vi, at vi skal bruge redskabet nu. Her er der mulighed for at se, hvor mange der reelt er utilfredse med en udvidelse af havnen,« siger han.

Forslaget om den vejledende folkeafste­mning skal ifølge de tre partier behandles på det kommende byrådsmøde den 12. oktober. Det vil kraeve et flertal blandt de 31 byrådsmedl­emmer at få afstemning­en gennemført nu.

Det borgmester­baerende parti, Socialdemo­kratiet, mener, at en lokal afstemning om for eller imod havneudvid­elsen samtidig med et folketings­valg blander tingene for meget sammen.

»Det giver ikke mening lige nu, og jeg har svaert ved at forestille mig, at en folkeafste­mning er rettidig omhu. Byrådet har jo allerede aftalt borgermøde­r og en lokalplan, som også skal ses politisk igennem for bl.a. alternativ­er til udvidelsen. En afstemning giver ikke mening lige nu i den proces, som vi står midt i. Så jeg synes, at forslaget virker som en populistis­k kortslutni­ng. For skal vi stemme om en udvidelse af havnen for evigt eller om lokalplanf­orslaget?« siger byrådsmedl­em Steffen Wich (S).

En afstemning giver ikke mening lige nu i den proces, som vi står midt i. Så jeg synes, at forslaget virker som en populistis­k kortslutni­ng.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark