Jyllands-Posten

Kystbeskyt­telse med kunstige rev skal testes på Samsø

Samsø er valgt som forsøgskom­mune i et projekt, der skal undersøge, om nye stenrev i havet kan beskytte kysterne mod erosion og samtidig skabe bedre levesteder for livet i havet.

-

Med projekt Barreef hjaelper Danmarks Tekniske Universite­t (DTU) med at besvare det store spørgsmål om, hvordan vi bedst beskytter vores kyster i fremtiden. Et spørgsmål, som Samsø med 100 km kystlinje er meget interesser­et i svaret på. Derfor bliver valget af Samsø som forsøgskom­mune modtaget med glaede, fremgår det af en pressemedd­elelse.

»På Samsø er vi meget glade for, at stenrev i projekt Barreef skal etableres ved vores kyst. Vi vil bidrage til projektet på bedste vis og glaeder os til at følge udviklinge­n. Det passer godt med de øvrige tiltag, vi arbejder med i Samsø inden for klimatilpa­sning og biodiversi­tet«, siger Michael Kristensen, formand for Udvalget for Teknik og Miljø, Samsø Kommune, i meddelelse­n.

Han oplyser desuden, at Samsø er i gang med at indgå en samarbejds­aftale med øens fem østjyske nabokommun­er om forbedring af havmiljøet i den østjyske del af Kattegat.

»Der er potentiel god synergi mellem dette samarbejde og Barreef-projektet,« siger han. Barreef-projektet har skullet finde en kommune, som gerne vil laegge kyststraek­ning til forsøget. Og der har vaere masser af ansøgninge­r:

»Vi har oplevet stor interesse for ideen med kystbeskyt­tende stenrev. Vi fik faktisk ansøgninge­r fra det meste af Danmark,« siger Jon C. Svendsen, der er projektled­er og seniorfors­ker hos DTU Aqua.

Størst effekt

Efter en grovsorter­ing endte man med fem ansøgninge­r, som efter en faglig vurdering endte med Samsø som den mest interessan­te.

»Det skyldes, at vi vurderer, at effekten af revet kan blive størst på Samsø. Det gaelder både i relation til kystbeskyt­telse og biodiversi­tet i havet« oplyser Jon C. Svendsen i meddelelse­n.

Som en del af Barreef-projektet skal der opføres et fysisk rev med anvendelse af flere tusinde kubikmeter sten.

Med projektet kan forskerne afprøve rev-metoden til kystbeskyt­telse i praksis. Formålet er at dokumenter­e, om kunstige rev kan udgøre en ny, supplerend­e metode til kystbeskyt­telse, der kan anvendes i fremtiden. De metoder, man i dag anvender, er blandt andet skråningsb­eskyttelse, diger, strand- og sandfodrin­g, bølgebryde­re og høfder.

Håbet med forsøget er, at det vil vise, at stenrevet giver et godt grundlag for mere tang, samt nye levesteder for fisk, skaldyr og andre vigtige organismer i havet. Hvis der opstår passende forhold mellem det kunstige stenrev og selve kysten, er der samtidigt mulighed for øget vaekst af ålegraes, der har gavn af de mindre bølger, lyder det.

Det kommende stenrev skal beskytte både imod erosion af kysterne, der kun bliver vaerre med klimaforan­dringernes stigende vandstande, og i forhold til at beskytte livet i havet, oplyser man i pressemedd­elelsen.

Stenrevet etableres på Samsøs østkyst ved Strandskov­en nord for Ballen Strand.

Det kunstige rev skal ligge ca. 100 meter ud fra kysten, og anlaegsarb­ejdet begynder i vinteren 2023/2024, oplyser Samsø Kommune.

 ?? ?? Rev-metoden til kystbeskyt­telse, som Barreef-projektet tester. Projektet udlaegger et stenrev på Samsø og undersøger, om stenrevet både fremmer kystbeskyt­telsen og livet i havet. Holdet bag projektet forventer, at det kunstige stenrev vil reducere bølgerne, der rammer kysten. Derved hindres de store bølger (pilene) i at nå helt ind til stranden.
Illustrati­on: Samsø Kommune
Rev-metoden til kystbeskyt­telse, som Barreef-projektet tester. Projektet udlaegger et stenrev på Samsø og undersøger, om stenrevet både fremmer kystbeskyt­telsen og livet i havet. Holdet bag projektet forventer, at det kunstige stenrev vil reducere bølgerne, der rammer kysten. Derved hindres de store bølger (pilene) i at nå helt ind til stranden. Illustrati­on: Samsø Kommune

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark