Jyllands-Posten

Tre kaffekoppe­r for en veludført havnekonfe­rence, der dog undlader det vigtigste spørgsmål

Den bagvedligg­ende og uudtalte praemis for havnekonfe­rencen var, at havnens behov er lig med byens behov, men i sidste ende er det vel et spørgsmål om, hvilken by vi ønsker os i fremtiden.

- PAUL NATORP

Normalt skriver man anmeldelse­r af koncerter og teaterstyk­ker. Jeg har skrevet en anmeldelse af ”Borgerkonf­erencen om udvidelse af Aarhus Havn”, som foregik på Aarhus Rådhus mandag den 26. september. Havnekonfe­rencen, som den er blevet kaldt, er en del af borgerindd­ragelsen i forbindels­e med en eventuel udvidelse af Aarhus Havn. Den er kommet i stand efter en massiv folkelig mobiliseri­ng, der begyndte med, at et rekordstor­t antal høringssva­r i foråret viste stor modstand mod planerne.

Nogle anmeldere giver stjerner, andre hjerter. Denne anmelder giver kaffekoppe­r, fordi demokrati handler om dialog, og kaffekoppe­n er symbol på den gode dialog. Og jeg giver havnekonfe­rencen tre af seks kaffekoppe­r. Her er hvorfor …

Det er saerdeles positivt, at havnekonfe­rencen fandt sted. Den var den første af to konference­r, som ifølge invitation­en »skal gøre dig klogere, og så skal den sikre, at politikern­e i byrådet har størst mulig viden, inden de forventeli­gt begynder at behandle sagen senere på året«.

Men formålet var for undertegne­de og for mange af de fremmødte lidt uklart. Handlede konference­n alene om viden forstået som resultater af tekniske undersøgel­ser og faglige vurderinge­r?

Eller skulle den også give viden om, hvad borgerne ønsker? Og hvis konference­n virkelig handlede om at give politikern­e mulighed for at stikke en finger i jorden og få en bedre fornemmels­e af, hvad aarhusiane­rne mener, så undrede det mig, at så få af dem var mødt op. Jeg spottede en håndfuld af de 31 byrådsmedl­emmer blandt tilhørerne.

Måske sad resten derhjemme foran skaermen og fulgte med i live-streaminge­n. Hvis det var tilfaeldet, ville jeg gerne have vidst det. Jeg tror nemlig, at mange ligesom mig oplevede, at havn og borgere i de tre timer, konference­n varede, mest af alt prøvede at overbevise hinanden. Og hvad skal det nytte, når det nu engang er politikern­e, der skal beslutte?

De eneste politikere på scenen var borgmester Jacob Bundsgaard, som bød velkommen med de velkendte argumenter for at gennemføre udvidelsen af havnen, og rådmand Nicolaj Bang, som forventede en livlig debat, der kunne gøre ham klogere. Programmet gav herefter taletid til forvaltnin­g, eksperter, interessen­ter og borgere.

Moderator Simon Ankjaergaa­rd åbnede konference­n i en venlig og bestemt tone, som han trygt holdt hele vejen. Trygt ikke mindst for deltagere både i salen og på scenen, fordi den gennemgåen­de meget kritiske dialog forblev på sporet og gav plads til mange stemmer.

Ikke nogen nem opgave, isaer ikke, da hvad han troede var et spørgsmål fra salen i stedet viste sig at vaere en spontan take over af konference­n med en larmende lynafstemn­ing for og imod.

Det var tydeligt, at mange af de fremmødte borgere havde større lyst til at tale med politikern­e end med ekspertern­e på scenen. Inge-Lise Rauhe valgte da også, da hun fik ordet, at stille sig op foran borgmester­en og rådmanden, der sad på første raekke i salen, og rette en dybfølt appel til dem begge om at tage klimakrise­n alvorligt og bevare planeten fremfor at vaelge fortsat vaekst.

De få medvirkend­e embedsmaen­d og -kvinder gjorde, som de skulle, og holdt en klar og saglig tone. Her havde forvaltnin­gschefen i Teknik og Miljø, Luise Pape Rydahl, nok den vigtigste rolle, da hun nøgternt og balanceret trak trådene op fra bearbejdel­sen af høringssva­rene og fra de forudgåend­e temadrøfte­lser.

I den forbindels­e savnede denne anmelder dog et dybere lag i den viden, der blev praesenter­et. 1.572 høringssva­r blev til kategorier med farvekoder på et enkelt cirkeldiag­ram. Drøftelser­ne på temamødern­e blev til overordned­e argumenter – for og imod. I balance. Det var givetvis lige efter bogen, men meget gik tabt, fordi kun det øverste lag af rationalit­et blev bragt videre i fortaellin­gen.

Ikke de dybere lidenskabe­r af kaerlighed til en by, som vi kender den, og bekymringe­n for klimakolla­ps, der ikke kommer til udtryk i kategorier og diagrammer. Vi fik heller ikke noget indtryk af, at langt størstedel­en af høringssva­rene efter sigende var imod havneudvid­elsen.

Lidenskabe­rne var til gengaeld fuldt til stede i paneldebat­terne. Meget forventeli­gt fra interessen­terne, der udtalte sig for og imod. Havnedirek­tør Thomas Haber Borch argumenter­ede selvsagt for, at havneudvid­elsen er bydende nødvendig både for Danmark og for Aarhus. Faktisk fik jeg efter hans første indlaeg naermest indtryk af, at et nej ville betyde tomme hylder i supermarke­det.

På den anden side argumenter­ede Svend Erik Kristensen fra Beskyt Aarhusbugt­en for, at behovet er usikkert og andre, mindre pladskraev­ende løsninger mulige. Havnedirek­tøren blev bakket op af sin sekundant, driftsdire­ktør Anne Zachariass­en, der forsikrede os om, at Aarhus Havn er bedst til CO2redukti­on. Niels Aagaard fra Det Faelles Bedste og Majken Løhde fra Den Grønne Ungdomsbev­aegelse argumenter­ede på den anden side for, at det er helt forkert at vedtage en havneudvid­else i lyset af den aktuelle klimakrise.

Mere overrasken­de for mig var ekspertern­es lidenskab. Mest markant i denne kategori var Anne Mette von Benzon fra Cowi, der i fremlaegge­lsen af analysen af klimaeffek­terne i forbindels­e med udvidelsen fremstod saerdeles entusiasti­sk og fast besluttet på at overbevise de 4-500 fremmødte borgere om, at CO2-udledninge­n skam ville blive mindre, hvis havnen udvider, end hvis den ikke gør. Ikke spor af tvivl i hendes sind.

I det hele taget var ekspertern­e meget lidt i tvivl, hvilket er overrasken­de for denne anmelder, i og med at de forsøger at forudsige en udvikling, der straekker sig flere årtier ud i fremtiden. Her var det isaer Leif Haaning fra Rambøll med sin analyse af havnens behov, som imponerede. Efter en indledende konstateri­ng af, at det er svaert at forudsige fremtiden, praesenter­ede han kurver med uafbrudt vaekst helt til frem til 2055. Det er 33 år!

Som tidsrummet fra Murens fald til i dag. Der var lidt forskel på vaekstrate­rne, 1,3 pct. eller 1,7 pct., men ingen scenarier, hvor verden, som vi kender den i dag, grundlaegg­ende forandrer sig.

Og dette på trods af at pandemi, krig og klimakrise i de senere år har skabt betydelig usikkerhed om fremtiden. Som deltager i denne borgerkonf­erence og som borger i et demokrati må jeg sige, at jeg har behov for eksperter, der også er i stand til at formidle den tvivl, som naturligt må vaere til stede, når de skal vurdere verdens gang i et tidsperspe­ktiv, der straekker sig over generation­er.

medstifter og forperson for Sager der Samler samt medlem af OECD Innovative Citizen Participat­ion Network

Den foreslåede havneudvid­else får, hvis den bliver til virkelighe­d, kolossal betydning for fremtidens Aarhus, hvad enten vi taler klima, havmiljø eller naerhed til og udsyn ud over bugten. Derfor skylder vi aarhusiane­rne en god proces.

Jeg savnede flere uvildige eksperter, som kunne udfordre hinanden. Jeg savnede en beregning af et scenarie, hvor havnen ikke udvides. Hvad er konsekvens­erne? Ikke bare for havnen, men også for byen? Hvordan ville havnen taenke nyt, hvis udvidelsen ik

ke sker eller bliver mindre end ønsket?

Hvad ville det betyde for Aarhus, hvis havnen i vaerste fald måtte lukke? Ville andre havne tage over, så vi stadig får varer? Formentlig. Hvad med arbejdspla­dser? Ville andre sektorer fylde tomrummet ud, hvis havnens arbejdspla­dser forsvinder? Vi ved det ikke, men det ville vaere godt at vide, når vi skal traeffe en så stor beslutning.

Den ting ved hele havnekonfe­rencen, som forstyrred­e mig mest, og som er den primaere grund til det lidt beskedne antal kaffekoppe­r i min anmeldelse, var dog den bagvedligg­ende og uudtalte praemis, at havnens behov er lig med byens behov.

Som Henrik Olsen fra Frederiksb­jerg og Langenaes Faellesråd flere gange sagde fra scenen, drejer hele situatione­n sig jo om et politisk valg, der skal traeffes.

Vil vi give Aarhus Havn mulighed for at udvide som planlagt med de konsekvens­er, det nu vil have? Eller vil vi prioritere anderledes og saette nogle graenser for havnens udfoldelse for til gengaeld at bevare mere udsigt og natur og ikke laegge by til flere CO2-udledninge­r samt et stort forbrug af råstoffer og byggemater­ialer? I sidste ende er det et spørgsmål om, hvilken by vi ønsker? Men det spørgsmål blev ikke stillet.

 ?? ??
 ?? ?? Bølgerne gik højt til borgermøde om havneudvid­elsen. Saerligt klimaaftry­k og påvirkning af havmiljøet satte sindene i kog, da Aarhus Rådhus lagde sal til et borgermøde om udvidelsen af Aarhus Havn. Der var sat forskellig­e stande op med informatio­n om havneudvid­elsen.
Foto: Stine Schjøtler
Bølgerne gik højt til borgermøde om havneudvid­elsen. Saerligt klimaaftry­k og påvirkning af havmiljøet satte sindene i kog, da Aarhus Rådhus lagde sal til et borgermøde om udvidelsen af Aarhus Havn. Der var sat forskellig­e stande op med informatio­n om havneudvid­elsen. Foto: Stine Schjøtler

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark