Jyllands-Posten

Her er Jyllands-Postens løfte til dig, der vil vide mere under valgkampen

Vi vil skabe orden i kaos og afdaekke afstanden mellem ord og virkelighe­d. Ligesom vi har gjort siden 1871.

- NIKOLAJ RYTGAARD Jyllands-Postens politiske redaktør nikolaj.rytgaard@jp.dk

Der er aviser, der er gjort af forgaengel­igt materiale. Anvendt til at taende op og pakke fisk ind.

Og så er der aviser, der består tidens test.

Tag for eksempel den første officielle udgave af Jyllands-Posten, som udkom den 2. oktober for 151 år siden. På forsiden stod en politisk historie i anledninge­n af Folketinge­ts og Landstinge­ts åbning anno 1871.

»Rigsdagen traeder sammen i dag på Christians­borg, og det spørgsmål traenger sig på. Hvad vil den foreståend­e samling bringe? Vil den bringe endeløse forhandlin­ger uden synderligt udbytte, eller vil den bringe rigt udbytte efter forholdsvi­s førte forhandlin­ger?«

Det er i virkelighe­den et godt, enkelt spørgsmål, som tåler gentagelse på dagen, hvor kampen om vaelgernes gunst og stemme officielt er gået i gang.

For Folketinge­t traeder nu sammen ud af Christians­borg og ned på gader og straeder, og et spørgsmål traenger sig på: Hvad vil den foreståend­e valgkamp dog bringe?

En ting er sikkert med tre statsminis­terkandida­ter, en sjaeldent lang stemmesedd­el med 14 partier og en bister stemning opposition og regering imellem: Kaos.

Desto mere er der brug for at skabe en slags orden. Og det er Jyllands-Postens valgløfte til dig, der vil vide mere i virvaret.

Under valgkampen vil vi give overblik over det uoverskuel­ige.

Vi vil afdaekke afstanden mellem ord og virkelighe­d. Mellem det, politikern­e siger og gør. Mellem det, de lover, og det, de kan holde.

Vi vil gøre det uforståeli­ge forståelig­t, bringe diskussion­erne fra Christians­borg ud i virkelighe­den og virkelighe­den ind på Christians­borg. Fra alle dele af Danmark.

Vi vil give dig et oplyst grundlag, hvorpå du kan stå, når du skal traeffe dit valg. Uden påduttede, underforst­åede eller forudfatte­de meninger.

På jp.dk og i avisen vil vi hver dag bringe kritisk, uafhaengig, nuanceret journalist­ik, ligesom vi har gjort på det trykte papir siden 1871.

På jp.dk/stemme gør vi det nemt at skrive til os om det, vi overser, og det, der undrer dig. Du sender et spørgsmål, vores journalist­er undersøger sagerne, skriver en artikel og deler svarene.

På jp.dk/kandidatte­st kan du i løbet af valgkampen – hvis du er i tvivl – blive klogere på, hvilket parti og hvilken politiker du er mest enig med om 20 specifikke, principiel­le og aktuelle spørgsmål. Husk at bruge resultatet med omtanke. Dit valg er for vigtigt til, at det kan reduceres til en procentsat­s i en valgtest.

På jp.dk/snittet skruer vi ned for den statistisk­e støj i meningsmål­ingerne og giver det bedst mulige bud på, hvordan partierne står lige nu, og hvem der ser ud til at vinde valget.

Det er det, som den foreståend­e valgkamp vil bringe på Jyllands-Posten. Og mere til.

Eller som kollegerne skrev i den uforgaenge­lige første udgave:

»Vi naerer den faste overbevisn­ing, at enhver af Rigsdagens medlemmer går til sit hverv med folkets og faedreland­ets tarv for øje og kun vil, hvad han tror, kan gavne og fremme, styrke og faestne folkets og landets udvikling. Men vi vide også, at meningerne om, hvorledes dette mål bedst skal nås, er forskellig­e hos de forskellig­e, og der ligger også det ønske naer: Gid der af brydningen mellem de forskellig­e meninger, af kampen mellem de forskellig­e overbevisn­inger, må fremgå det rette. Det, der i tidernes løb viser sig at vaere til faedreland­ets sande gavn.«

Godt valg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark