Jyllands-Posten

Mørke skyer over Danmark ...

-

Fortsat fra forsiden

Det var da også netop de truende kriser, der dannede bagtaeppet for statsminis­ter Mette Frederikse­ns optakt til og udskrivels­e af folketings­valget i denne uge. I sin åbningstal­e i Folketinge­t tirsdag tegnede hun billedet op:

»Det er en hård tid for vores land. Det er en hård tid for vores kontinent. Meget af det, vi har taget for givet, kan ikke laengere tages for givet,« sagde hun bl.a. i talen, hvor hun igen og igen appellered­e til det brede, samarbejde­nde danske folkestyre. Hun fik endda trukket en linje fra sig selv til ingen ringere end Thorvald Stauning og det brede Kanslergad­eforlig fra 1933, der lagde grunden under dansk politik – og i øvrigt et socialdemo­kratisk styre – i det følgende årti.

Da hun formelt udskrev valget onsdag eftermidda­g på Marienborg, satte hun trumf på. Hun aflivede endegyldig­t etpartireg­eringen og sagde nu for første gang, at hun går til valg på en bred regering ind over midten.

Mette Frederikse­ns iscenesaet­telse er naturligvi­s ikke tilfaeldig. Socialdemo­kratiet ser hendes staerke ledelse som et af dets staerkeste kort i en krisetid og håber på, at vaelgerne vil taenke tilbage på de første uger af coronakris­en i 2020, hvor hun havde langt størstedel­en af både befolkning­en og Folketinge­t bag sig.

I valgkampen vil hun forsøge at vende alle de sidste tre års anklager og beskyldnin­ger om magtfuldko­mmenhed og magtmisbru­g

180 grader til sin egen fordel: »Der er én ting, der er vaerre end magtfuldko­mmenhed, og det er magtesløsh­ed,« sagde hun allerede på Socialdemo­kratiets sommergrup­pemøde i august – dristigt og helt uden skam. I åbningstal­en toppede hun den op med et Stauningci­tat: »Vi har ofret nogle principper, men reddet landet.« Intet kapsler Mette Frederikse­ns egen opfattelse af de seneste tre års socialdemo­kratiske regering bedre ind.

Det underforst­åede budskab er klart: Jo, jo, alt har måske ikke stået 100 pct. snorlige, og nok blev minkene dødsdømt vel hurtigt i kampens hede. Men tør I

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark