Jyllands-Posten

Forstå målingerne: Fem gode råd gør dig klogere end en kommentato­r 5

Frem mod valgdagen vil det vaelte frem med meningsmål­inger og nyheder om dem. Her er fem gode råd til dig, der gerne vil have målingerne til at give mere mening.

- NIKOLAJ RYTGAARD Jyllands-Postens politiske redaktør nikolaj.rytgaard@jp.dk

Engang pointerede politikere tit, at de skam ikke laeste meningsmål­ingerne. Slet ikke. I dag erkender de åbent, at målingerne ikke bare betyder noget, men betyder meget.

Så meget, at K-formand Søren Pape Poulsen åbent har indrømmet, at hans kandidatur til statsminis­terposten afhang af dem.

»Jeg synes, vi skal have stabile målinger i lang tid, før jeg melder mig,« som han sagde i december 2021 til Avisen Danmark.

Erik Gahner Larsen er ph.d. i statskunds­kab og har forsket i målinger og medier. Syv år brugte han på et projekt om de problemer, der opstår, når analyseins­titutter laver målinger, når medierne formidler dem, når politikern­e bruger dem, og når vaelgerne forbruger dem.

Jyllands-Posten har derfor allieret sig med ham i et forsøg på at få målingerne til at give bedre mening frem mod folketings­valget, hvor det vil vaelte frem med dem.

Erik Gahner Larsen ser grundlaegg­ende målingerne som et demokratis­k gode. Også selv om der i nyere tid er sket spektakula­ere fejlskud om brexit, Donald Trump og Dansk Folkeparti. Men målingerne er ifølge ham stadig den bedst tilgaengel­ige metode til at vise magthavern­e, hvad befolkning­en egentlig mener om dem og deres politik.

»Målingerne er ikke perfekte. De kan tage fejl, og vi husker alle de gange, målingerne ramte skaevt,« siger Erik Gahner Larsen:

»Men vi husker ikke alle de gange, de ramte rigtigt, og det påvirker os til at tro, at målingerne oftere tager fejl, end de egentlig gør. Faktum er, at når man ser på alle målinger ved alle valg, så rammer de generelt ret praecist.«

Problemet er altså ikke målingerne i sig selv, mener Erik Gahner Larsen. Det er mere måden, de bliver brugt. Af medier, politikere og os selv som borgere. Men det er der råd for.

Fem gode råd faktisk.

Husk, at der altid er usikkerhed i målinger

der udløser den statistisk­e usikkerhed, som er det allervigti­gste at have i baghovedet, når man laeser meningsmål­inger.

Tjek, hvor stor den statistisk­e usikkerhed er

efterfølge­nde kom tilbage omkring de 25 pct. Ifølge Erik Gahner Larsen var den ene måling formentlig en såkaldt outlier, altså en afviger.

Eksemplet illustrere­r den mest udbredte fejl, som Erik Gahner fandt i sin forskning: at aendringer fra måling til måling blaeses større op, end bevaegelse­rne kan baere.

Når man laeser en måling, er det gode råd derfor at tjekke, om et parti er steget eller faldet mere end den statistisk­e usikkerhed. Hvis S falder fra 25 til 23 pct., så er opbakninge­n til partiet i virkelighe­den omtrent den samme. Hvis S falder til 21 pct., er det statistisk signifikan­t og ret så sikkert, at partiet er gået tilbage.

Medmindre netop den måling er en helskaever­t af en outlier.

Sammenlign med et snit

valgdagen løbende vil blive opdateret på jp.dk/snittet og politologi.dk.

Snittet omfatter alle målinger fra alle institutte­r siden valget i 2019 og er bl.a. vaegtet på den måde, at aeldre målinger taeller mindre, mens nyere målinger taeller mere.

Fordelen ved et vaegtet snit er, at det er mindre usikkert og mindre strittende end de enkelte målinger hver for sig. Ulempen er, at snittet er mere langsomt til at opfange, hvis vaelgerne pludselig bevaeger sig.

Alligevel er det vaegtede gennemsnit nyttigt til at tjekke de mange målinger og nyheder, der kommer frem mod valgdagen.

Hvis én måling sender et parti langt over eller under niveauet i et vaegtet snit, er der grund til at skaerpe skepsissen og afvente, om nye målinger be- eller afkraefter tendensen.

Taenk over huseffekte­rne Bryd ud af boblen

Erik Gahner Larsen har via sin forskning påvist, at det er målingerne med de største udsving, der bliver daekket mest af medier, kommentere­t mest af kilderne og delt mest på de sociale medier. Også selv om netop de målinger typisk er mest fejlbehaef­tede.

I forbindels­e med valget i 2015 var politisk leder Anders Samuelsen (LA) eksempelvi­s flittig til at dele målinger, hvor det gik over gennemsnit­tet godt for Liberal Alliance.

Vaelgerne har på samme måde en tendens til at tro mest på målinger, hvor det går fremad for det parti, de holder med. Og tvivle på målinger, hvor deres parti klarer sig skidt. Det kaldes også confirmati­on bias.

»Vi indsamler tit den informatio­n, der giver os ret,« siger Erik Gahner Larsen:

»Så hvis du primaert laeser meningsmål­inger, der viser, at du har ret, og hvis du primaert ser politikere dele de målinger, hvor de står bedre, men de alligevel ender med at få et dårligt valg, så kan det få dig til at sige: ”Hov, de der meningsmål­inger er ikke til at stole på”. På den måde kan vores confirmati­on bias få os til at tro, at målingerne oftere tager fejl, end de egentlig gør.«

Her er det gode råd igen at orientere sig i et vaegtet snit eller flere målinger og medier. Med andre ord: at bryde sin egen informatio­nsboble.

»Hvis man vaenner sig selv til at gå til målingerne på den måde, så vil man vaere bedre rustet til at tolke på dem frem mod valget,« konstatere­r Erik Gahner Larsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark