Jyllands-Posten

IS-kvinde fik frataget sit danske pas – nu har Højesteret talt

Otte personer har klaget over administra­tiv fratagelse af deres statsborge­rskab. Nu har Højesteret taget stilling til én sag, som ifølge eksperter kan skabe praecedens.

- KAARE KRONBERG JENSEN kaare.k.jensen@jp.dk

Da en ung dansk-marokkansk kvinde på 25 år den 1. december 2014 satte sig for at rejse til Syrien sammen med sin mand, var det en beslutning, som skulle få vidtraekke­nde konsekvens­er for hendes fremtid i Danmark.

Kvinden, der har opholdt sig i al-Roj-lejren sammen med sine to børn, siden hun i efteråret 2018 blev taget til fange af de kurdiske selvstyrem­yndigheder, mistede i 2019 sit danske pas ved en skrivebord­safgørelse.

Det var Udlaending­e- og Integratio­nsminister­iet, som traf en administra­tiv afgørelse, uden der havde vaeret en forudgåend­e rettergang, hvilket blev muligt med en ny lov fra oktober 2019.

Ifølge Udlaending­e- og Integratio­nsminister­iet har i alt 14 personer fået frataget deres statsborge­rskab administra­tivt, mens otte af dem har påklaget afgørelsen.

Kvinden med de marokkansk­e rødder er den første, som har fået afprøvet sin sag i Højesteret.

Principiel sag

Onsdag formiddag afviste Højesteret at omgøre ministerie­ts administra­tive fratagelse af kvindes danske pas i en dom, som ifølge eksperter kan blive afgørende for andre lignende sager.

Det er Højesteret­s vurdering, at kvinden, som rejste til Syrien sammen med sin mand, der mistede livet i 2015, efter han havde deltaget i kamphandli­ngerne for Islamisk Stat, har udvist en handlemåde, »som var til alvorlig skade for landets vitale interesse«.

Det er netop en betingelse for, at man administra­tivt kan få frataget sit danske statsborge­rskab.

»Man må sige, at det nu bliver op ad bakke for de personer, som vil forsøge at få erklaeret de her frakendels­er ugyldige,« lyder det fra lektor i udlaending­eret på Syddansk Universite­t Peter Starup.

Han kalder dommen »forventeli­g«.

»Højesteret går normalt vist kendskab til »marokkansk skik, kultur og levevis og til det marokkansk­e sprog«, fremgår det af afgørelsen.

Fik afgørelse i sin e-boks

Louise Halleskov, lektor i EUret og menneskere­t på Aarhus Universite­t, kalder dommen i Højesteret for »forventeli­g« og »velargumen­teret«, og hun forventer, at den vil få betydning for lignende sager:

»Det er første gang, at Højesteret tager stilling til en sag som den her, så den vil uundgåelig­t skabe praecedens. Dermed ikke sagt, at der ikke kan foreligge andre individuel­le omstaendig­heder i andre sager, men den overordned­e fortolknin­g af indfødsret­sloven, menneskere­tten og EU-retten i dommen vil blive lagt til grund for landsrette­r og også fulgt af Højesteret selv,« siger hun.

Et punkt, der i sagen er blevet problemati­seret, er, at kvinden modtog afgørelsen om administra­tiv fratagelse af sit statsborge­rskab i sin e-boks, som hun ikke havde adgang til i al-Roj-lejren. Halleskov peger på, at det er et gennemgåen­de tema for de kvinder, der fik frataget deres statsborge­rskab, mens de har vaeret i de kurdisk kontroller­ede lejre.

»Der er en grundlaegg­ende regel i forvaltnin­gsloven om, at man altid skal partshøres, men der er også nogle snaevre undtagelse­r, hvis der foreligger nogle helt saerlige omstaendig­heder. Groft sagt er det det, Højesteret mener foreligger i den her situation,« siger hun.

I afgørelsen fremgår det, at Højesteret ikke mener, at ministerie­t havde pligt til at rette henvendels­e til de kurdiske selvstyre-myndighede­r i al-Roj-lejren for at gennemføre en partshørin­g på anden vis, og det begrundes med, at det kunne vaere problemati­sk for kvinden, hvis myndighede­rne i lejren fik kendskab til følsomme oplysninge­r om hende, f.eks. hendes tilknytnin­g til lslamisk Stat.

Frygter for børnene

Kvinden er en af tre kvinder, som ikke blev evakueret af Danmark tilbage i oktober 2021. Hun har, siden hun rejste fra Danmark, fået to børn, begge danske statsborge­re, som opholder sig sammen med hende i al-Roj-lejren.

Kvindens advokat, Knud Foldschack, kalder dommen for dybt bekymrende.

»Det er utrolig problemati­sk ud fra et retssikker­hedsmaessi­gt og humanitaer­t synspunkt, at man skal se en dom fra Højesteret, der siger, at det er i orden, at man frakender en person sit statsborge­rskab, uden den pågaeldend­e har vaeret for en dommer, og man ikke sørger for, at hun bliver hørt på en ordentlig måde,« siger Knud Foldschack, som heller ikke mener, at børnenes situation er medtaget i proportion­alitetsbet­ragtningen i dommen:

»To børn, som er danske statsborge­re, kommer nu ikke hjem, fordi deres mor ikke kan komme hjem. Vi har to uskyldige danske statsborge­re, som risikerer at dø.«

Vil I gå videre med sagen til Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol?

»Vi sidder med en sag, hvor vi ikke har mulighed for at tale med den pågaeldend­e person på en ordentlig måde. Så jeg vil sige, at med de sparsomme muligheder vi har, vil jeg råde til, at man går videre med sagen til Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol,« siger Knud Foldschack.

I et skriftelig svar laegger udlaending­e- og integratio­nsminister Kaare Dybvad Bek omvendt ikke skjul på, at han er tilfreds med dommen.

»Fremmedkri­gere er uønskede i Danmark. De har forrådt det danske samfund og har tilsluttet sig en barbarisk kamp imod demokratis­ke vaerdier som frihed og lighed. Vi ønsker ikke, at de kan komme til Danmark og gå rundt i det lokale supermarke­d eller ned ad gågaden.«

 ?? ?? Kvinder og børn står i kø for at modtage humanitaer hjaelp i den kurdisk kontroller­ede al-Hol-lejr i det nordlige Syrien. Lejren huser også kvinder med dansk tilknytnin­g.
Foto: Delil Souleiman/AFP
Kvinder og børn står i kø for at modtage humanitaer hjaelp i den kurdisk kontroller­ede al-Hol-lejr i det nordlige Syrien. Lejren huser også kvinder med dansk tilknytnin­g. Foto: Delil Souleiman/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark