Jyllands-Posten

Putin indsaetter marionetle­dere i de skrumpende besatte områder

Kremls ulovlige annekterin­g af fire regioner i Ukraine blev onsdag beseglet, men de russiske styrker kontroller­er mindre og mindre.

- HENRIK THOMSEN henrik.thomsen@jp.dk

Sideløbend­e med at Ruslands praesident, Vladimir Putin, onsdag endeligt beseglede den ulovlige annekterin­g af fire ukrainske regioner, skrumper russernes militaere kontrol over de indlemmede territorie­r.

Ifølge det russiske nyhedsbure­au Tass satte Putin sin underskrif­t på de formelle dokumenter onsdag morgen, efter at parlamente­ts to kamre over de seneste dage har gummistemp­let annekterin­gerne, som fordømmes internatio­nalt.

Samtidig udnaevnte den russiske praesident marionetle­dere, som skal styre de fire annektered­e regioner, an giveligt indtil der kan udskrives valg efter russisk lov.

Men der bliver mindre og mindre at styre.

Siden annekterin­gsprocesse­n blev ivaerksat for mindre end en uge siden, har ukrainske styrker presset russerne tilbage både på nordøstfro­nten i Kharkiv/Donbasområ­det og mod syd ved Kherson.

Mest ydmygende for Putin lykkedes det sidste lørdag ukrainerne at indtage det strategisk vigtige jernbanekn­udepunkt Lyman i Donetsk-regionen. Ifølge vestlige efterretni­nger påførte ukrainerne­s artilleri russerne store tab under tilbagetra­ekningen fra Lyman.

Siden er det kun gået én vej for russerne – nemlig tilbage.

Retraete ved Kherson

På sydfronten rykker ukrainerne frem mod storbyen Kherson, og ifølge russiske kilder har besaettels­esstyrkern­e rømmet stillinger, som de indtog i krigens indledende fase i marts – angiveligt af frygt for at blive omsluttet, som det skete i Lyman.

Den russisk indsatte leder i Kherson, Vladimir Saldo, indrømmer, at ukrainske styrker har overløbet russernes linjer naer Dudchany, som ligger ud til floden Dnipro. Det er cirka 30 kilometer syd for den tidligere frontlinje.

Russiske krigskorre­spondenter er også begyndt at rapportere mere åbent om de militaere problemer. Den kontrovers­ielle Alexander

Sladkov sagde på russisk statsfjern­syn, at haeren har »mistet 17 bosaettels­er« i Kherson-området, og at de militaere tilbagesla­g skal tilskrives USA’s massive våbenlever­ancer til Ukraine og »efterretni­nger indsamlet ved satellitov­ervågning,« skriver CNN.

Fremryknin­gen presser russerne i Kherson, som ligger vest for floden. Ukrainerne har i ugevis beskudt broerne over floden, så russerne har svaert ved at få forsyninge­r og forstaerkn­inger frem fra den østlige side af floden.

En vestlig efterretni­ngskilde anslår over for den britiske avis The Times, at 25.000 russiske soldater befinder sig ved Kherson vest for Dniproflod­en, og at desperatio­nen blandt dem er stigende, fordi de har ryggen mod floden, og ukrainerne i øjeblikket sidder på det militaere overtag.

Forsynings­linje er truet

På nordøstfro­nten i Kharkivreg­ionen har ukrainerne nu opnået solidt fodfaeste på østsiden af Oskil-floden, som i en periode udgjorde frontlinje­n.

Ifølge opdatering­er fra den britiske efterretni­ngstjenest­e har ukrainerne kaempet sig op til 20 kilometer øst for floden, og briterne skønner, at Ukraines artilleri nu kan nå en vigtig hovedvej, som er en af russernes vigtigste forsynings­linjer frem mod kampzonen.

Billeder på sociale medier viste onsdag, at ukrainere mindst ét sted er krydset ind over graensen til Luhansk – den eneste af de fire annektered­e regioner, som Rusland har nogenlunde kontrol over. Det imødeses med spaending, hvordan Moskva vil reagere på det.

Putin har siden invasionen haft som erklaeret mål at »befri Donbas«. Luhansk udgør den nordlige del af Donbas-området,

mens Donetsk er den sydlige.

I Donetsk er det endnu mere op ad bakke for Putin. Her kontroller­es omkring halvdelen af regionen af ukrainerne, som også på den front står staerkt militaert.

Russerne satser tilsynelad­ende på at omgruppere og opbygge nye forsvarsli­njer, som de håber kan modstå presset fra ukrainerne. Samtidig har praesident Putin dekreteret en delvis mobiliseri­ng, som skal skaffe yderligere 300.000 mand til fronten. Han har også skruet op for truslerne om at saette atomvåben ind i krigen.

 ?? ?? Efter at have erobret Lyman tilbage rykker ukrainerne videre mod øst. Foto: Anatolii Stepanov/AFP
Efter at have erobret Lyman tilbage rykker ukrainerne videre mod øst. Foto: Anatolii Stepanov/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark