Jyllands-Posten

Magtfulde stater opsender en storpoliti­sk prøveballo­n midt i interne stridighed­er

Et nyt politisk faellesska­b med EUmedlemme­r, autokrater og lande i intern konflikt lanceres under et stort opslået topmøde. I skyggen af Rusland er Europas stabilitet blandt de centrale samlingspu­nkter, men målet fremstår endnu uklart.

- JEPPE REEDTZ HUSTED Jyllands-Postens korrespond­ent jeppe.husted@jp.dk

Torsdag mødes 43 stats- og regeringsl­edere i en borg med udsigt over den tjekkiske hovedstad, Prag.

De skal diskutere Europas inflations­ramte økonomi, stigende energipris­er, sikkerhed og stabilitet i et helt nyt format – det europaeisk­e politiske faellesska­b.

»Man skal faktisk ikke undervurde­re betydninge­n af et familiebil­lede, fordi det sender det klare signal, at godt nok er vi uenige om meget, men vi er enige om at stå sammen over for (Ruslands praesident, red.) Vladimir Putin. Det er da i sig selv en succes,« siger Lykke Friis, direktør i Taenketank­en Europa.

Hvordan borgfreden sikres under mødet, har ingen dog helt styr på.

»De arbejder stadig på bordplanen,« som en EU-diplomat formulered­e det onsdag.

Efter blot et enkelt øjekast på gaestelist­en forstår man, at udfordring­en med at få fordelt gaesterne trumfer forløbet op til enhver konfirmati­on eller bryllupsfe­st i Danmark.

For det første skal Armenien og Aserbajdsj­an placeres. De to lande havnede for få uger siden i en graensekon­flikt med 300 døde soldater til følge. Så er der Serbien, som ikke anerkender eksistense­n af en anden deltager, Kosovo. En helt femte gaest, Bulgarien, spaerrer for Nordmakedo­niens optagelse i EU for at tvinge dem til at anerkende, at deres kultur i virkelighe­den er bulgarsk. Og så er der Graekenlan­d og Tyrkiet, hvis årtier lange konflikt om Cypern igen får bølgerne til at rejse sig i det Det AEgaeiske Hav.

Men netop det at Europa med deltagelse af de kaukasiske lande formår at samle sig på trods af interne uenigheder, er en bemaerkels­esvaerdig bedrift.

Om det europaeisk­e politiske faellesska­b vil udvikle sig til andet end en halvårlig posering for kameraet, afgør lederne i Prag.

Fransk idé tager form

Under en tale i maj satte Frankrigs praesident, Emmanuel Macron, for første gang ord på idéen om et europaeisk faellesska­b rundt om EU – et forsøg på at omfavne en større gruppe af lande. Han mente, at det europaeisk­e kontinents »stabilitet og fremtid« afhang af projektet.

I talen sammenlign­ede Macron det med en tidligere fransk praesident­s tanker om en europaeisk­e konføderat­ion for mere end tre årtier siden; selv om historien forkaster et forslag, kan det jo altid komme igen.

»Denne nye europaeisk­e organisati­on vil give demokratis­ke europaeisk­e nationer, der bakker op om vores faelles grundlaegg­ende vaerdier, mulighed for at finde et nyt rum for samarbejde om politik og sikkerhed,« lød det fra Macron.

Resten af EU gik med på idéen i juni, men vendinger som demokrati og grundlaegg­ende vaerdier fyldte ikke laengere. I stedet handlede samarbejde­t om stabilitet og sikkerhed. Kravene for at vaere med i klubben slaekkedes en smule, og dermed kan det nemmere forsvares at samles et godt udpluk af verdens mest demokratis­ke lande med f.eks. Aserbajdsj­an, som Economist Intelligen­ce Unit finder mindre demokratis­k end Rusland.

Godt nok bor vi ikke alle i det samme hus, men vi deler dog gade, som Macron opsummered­e.

Og dermed var vejen banet for mødet i Prag.

Selv Storbritan­nien, som siden bruddet med EU ikke rigtigt har fundet sin plads i Europa, vendte på en tallerken og meldte pludselig sin ankomst. Landets nye premiermin­ister, Liz Truss, lod endda sive, at hun stod parat til at afholde naeste møde.

Ingen dansk deltagelse

I Bruxelles gør diplomater meget ud af, at det ikke er EU, der har hidkaldt sine »satellitst­ater« til et møde. Alle deltager på lige fod, og tjekkerne leder slagets gang ud fra en meget vag dagsorden.

Efter en faelles indledning fordeler de 43 lande sig ved fire mindre borde til en omgang storpoliti­sk gruppearbe­jde, og så slutter dagen med en faelles middag.

Ved på forhånd at droppe udsendelse­n af en afsluttend­e faelleserk­laering har man gjort alt for at skaerme sig imod spraekker i det nye faellesska­b.

Det handler alene om at få gang i en »bredere politisk diskussion«, som der formuleres. Og så kan alle jo laese lige praecis deres dagsordner ind i det – uanset om det er samhandel, udvidelse af EU eller udbygninge­n af rørledning­er til transport af energi.

»Jeg tror ikke, at man kan komme med dommen over det her allerede på nuvaerende tidspunkt. Det er et eksperimen­t, en prøveballo­n. Det kan sagtens vaere, at det her udvikler sig på en måde, vi ikke kan forestille os,« siger Lykke Friis fra Taenketank­en Europa.

Fra EU’s side håber man, at det nye politiske faellesska­b vil mødes cirka to gange om året. Og ifølge den britiske avis Financial Times ønsker flere, at den naeste samling finder sted i Moldova.

»Der er en tendens til, at folk ikke dukker op til et forum, hvis det ikke har en funktion ud over det obligatori­ske familiebil­lede. Man kan godt afholde et par stykker, men så vil der komme et pres på, for at der skal vaere reelt indhold,« siger Lykke Friis.

Danmark meldte allerede afbud til første møde. På grund af statsminis­terens rolle i åbningsdeb­atten i Folketinge­t kan Mette Frederikse­n ikke deltage, og Danmark må ikke sende en afløser.

Om hun – eller en efterfølge­r – får muligheden igen, afgøres i Prag.

 ?? ?? Hvert år besøger 1,8 mio. gaester borgen i Prag, der torsdag laegget hus til 43 europaeisk­e stats- og regeringsc­hefer. De forsøger at puste liv i en fransk idé om et europaeisk politisk faellesska­b, der skal forene kontinente­t i skyggen af Rusland. Foto: Christian Jürgensen/EUP-B
Hvert år besøger 1,8 mio. gaester borgen i Prag, der torsdag laegget hus til 43 europaeisk­e stats- og regeringsc­hefer. De forsøger at puste liv i en fransk idé om et europaeisk politisk faellesska­b, der skal forene kontinente­t i skyggen af Rusland. Foto: Christian Jürgensen/EUP-B

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark