Jyllands-Posten

Ville du købe din søsters barn?

Anders W. Berthelsen debuterer som instruktør med ordinaer, men jovial graviditet­skomedie

- LYKKELIGE OMSTAENDIG­HEDER kultur@jp.dk

Anders W. Berthelsen er årets store historie i dansk film, og med ”Lykkelige omstaendig­heder” traeder han fuldtonet ind på scenen som instruktør af denne på alle måder ukomplicer­ede og joviale danske graviditet­skomedie, som ikke bare handler om ”min søsters børn”, men decideret om at købe dem.

Fundamente­t er et manuskript af altid produktive Kim Fupz Aakeson, men vi er desvaerre et stykke vej fra hans mesterstyk­ker, som blandt andet taeller klassikere­n ”Den eneste ene”.

”Lykkelige omstaendig­heder” er voldsomt opsat på at stille tilfreds – og det er sjaeldent, at stor kunst skabes på mindelighe­dernes rasteplads. Plakaten er et kønsløst eksempel på tendensen. Alle kendte ansigter hives ud i biografens vindfang – uanset om de baerer historien, eller deres deltagelse skal taelles i sekunder, og jeg afslører intet ved at røbe, at man ikke skal løse billet for at få stillet sin Søren Malling-trang. Det er synd, når en film begynder at lugte af ”produkt” på den måde, for projektet er faktisk grundlaegg­ende sympatisk.

Et stille østjysk grin

Historien om søstrene Katrine og Karoline laegger sig i det svaere spaendings­felt mellem drama og komedie, hvor vi bliver bedt om at tage problemati­kken alvorligt, selv om filmen også gerne vil have et stille, østjysk grin listet ud. Nogle af dem klinger skaevt og underminer­er, andre er oprigtigt lune og veltimede. Katrine lever luksuslive­t som hustru til den lokale byggemarke­dsmatador, mens søsteren hutler sig igennem på en hullet sofa med nulbonen Ronny og endnu en positiv graviditet­stest i hånden. Katrine mangler kun et barn, Karoline mangler desperat penge og bestemt ikke et barn. Bingo, det centrale drama ligger klar, og man skal vaere decideret ny i genren for ikke at kunne gaette, hvor det hele ender. Det spilles fint hjem af Sofie Torp og Roberta Reichhardt i de to søsterroll­er, men det er ellers ikke en skuespille­rtung film.

Det altoversky­ggende problem i ”Lykkelige omstaendig­heder” er dog dens helt ekstreme forudsigel­ighed. Det kommer til at virke trygt og imødekomme­nde hos et stort publikum, og det håber jeg oprigtigt, at den får, for den naegter bare at overgive sig til det platte grin, som dens mere populaere kolleger gladelig jagter, men anbefaling­en bliver desvaerre ikke mere end lunken, for manuskript­et savner de scener, hvor filmen virkelig får chancen for at markere sig.

»På det jaevne, på det jaevne,« skrev H.V. Kaalund som en opskrift på, hvordan vi i hverdagen skulle forene højere idealer og virkelighe­den – og således er ”Lykkelige omstaendig­heder” også endt jovialt et sted i midten.

KOMEDIE

FREDERIK ASSCHENFEL­DT VANDRUP

”Lykkelige omstaendig­heder” er voldsomt opsat på at stille tilfreds – og det er sjaeldent, at stor kunst skabes på mindelighe­dernes rasteplads.

 ?? ?? Nyt liv giver nye relationer – også mellem søstrene Katrine og Karoline.
Foto: Søren Kirkegaard
Nyt liv giver nye relationer – også mellem søstrene Katrine og Karoline. Foto: Søren Kirkegaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark