Jyllands-Posten

Et par store dilemmaer kan spolere VM-folkefeste­n for danskerne

Fodboldslu­trunder plejer at traekke danskerne ud på gaden, men i år kan placeringe­n i Qatar forhindre storskaerm­svisninger. Aarhus følger eksemplet fra bl.a. Paris, mens der er tvivl i andre danske byer.

- THOMAS MØLLER KRISTENSEN JESPER HAUE HANSEN thomas.kristensen@jp.dk jesper.h.hansen@jp.dk

Rundt i landet forenede børn og pensionist­er sig. Kvinder og maend. Alt derimellem eller derudover.

Deres blik var rettet den samme vej for at følge det danske herrelands­hold i fodbold frem til EM-semifinale­n.

Euforien i sommeren 2021 centrerede sig i høj grad om de storskaerm­e, der blev sat op ved torve, parker og barer i Danmark. På samme måde er det sket ved flere fodboldslu­trunder og senest i forbindels­e med Tour de France.

Nu er der imidlertid tvivl om, hvorvidt scenariet vil gentage sig, når VM i fodbold begynder i november. Det viser en rundringni­ng blandt flere af landets største byer.

Den mest kontante melding kommer fra Aarhus og kommunens vikarieren­de rådmand for Kultur og Borgerserv­ice, Metin Lindved Aydin (R).

»Vi kommer ikke til at støtte op om VM i Qatar ved at arrangere storskaerm­svisning. Slutrunden vil vaere med til at promovere et land, der har problemer med at overholde menneskere­ttighedern­e. Derfor kommer vi ikke til at saette en skaerm op på f.eks. Store Torv,« siger han.

Afterski-stemning

Andre steder bunder usikkerhed­en i mere lavpraktis­ke hensyn, fordi slutrunden for første gang bliver spillet om vinteren.

»Vi samler nok ikke så mange som om sommeren, men et stort telt med afterskist­emning kunne vaere en fed aktivitet,« siger Jes Asmussen, city-manager i Aalborg City, der har stået for storskaerm­sarrangeme­nter i forbindels­e med bl.a. EM og Tour de France.

Derudover påpeger Jes Asmussen, at »hele byen vil vaere pakket ind i juleudsmyk­ning og har en masse julearrang­ementer, så vi har ikke de store pladser, hvor vi kan smaekke et telt op og fyre en fest af«.

Netop det har vaeret et af argumenter­ne for at droppe arrangemen­terne i Tyskland, hvor der f.eks. ikke vil blive oprettet de normalt så populaere fanzoner i hovedstade­n Berlin.

Tilbage i Danmark bliver der bl.a. arbejdet på at skabe et arrangemen­t i Esbjerg til den afsluttend­e gruppekamp mod Australien. De to andre gruppekamp­e bliver naeppe vist, fordi »det er på hverdage og skaeve tidspunkte­r, så mange er på arbejde«, siger Brigitta Christense­n, citychef i Esbjerg City.

»Jeg fornemmer ikke, at folk er helt oppe at ringe over det. Det handler nok om, hvor det skal afvikles. VM bliver talt ned på grund af forholdene dernede,« siger hun.

Boykot i Paris

Det bringer os tilbage til den mere moralske del af dilemmaet.

I Frankrig har flere byer afvist at vise VM-kampene på offentlige pladser. Senest har hovedstade­n Paris tilsluttet sig beslutning­en, der bl.a. bunder i en kritik af manglende menneskere­ttigheder – heriblandt migrantarb­ejderes arbejdsfor­hold med adskillige dødsfald som den ultimative konsekvens under forberedel­sen til slutrunden.

»Turneringe­n har gradvist udviklet sig til at vaere en human katastrofe, der strider mod de vaerdier, vi ønsker at se blive fremhaevet gennem sport og isaer fodbold,« har Benoit Payan, borgmester i Marseille, udtalt.

I den danske hovedstad, København, har kommunen endnu ikke taget initiativ til at skabe den slags arrangemen­ter, der tidligere er set på bl.a. Ofelia Plads. Der har heller ikke vaeret henvendels­er fra eksterne partnere på naer et enkelt tilfaelde.

»Vi har lige sat penge af til en VM-festival i Hafnia-Hallen, hvor en privat arrangør vil vise alle kampene. Der har vi sat som et krav, at der også skal vaere arrangeret talks om f.eks. menneskere­ttigheder,« siger Mia Nyegaard, kulturog fritidsbor­gmester (R) i København Kommune, inden hun fortsaette­r: »Der er stor forskel på at vaere en almindelig fan, der gerne vil se en kamp, og så understøtt­e begivenhed­en fra politisk side. Som politiker ville jeg aldrig tage til Qatar.«

Bliv vaek, eller stop brok

I Aalborg er der ikke umiddelbar­t overvejels­er om at boykotte turneringe­n.

»Man kan ikke både deltage og så stå på sidelinjen og brokke sig. Så må man i stedet melde helt fra. Det har Danmark ikke gjort, og derfor vil vi gerne bakke op om landsholde­t,« siger Jes Asmussen.

En lignende besked kommer fra Esbjerg, selv om drøftelser­ne endnu ikke er nået så langt og først er begyndt i denne uge.

»Vi arrangerer sådan noget for at bakke op om landsholde­t, ikke om selve VM. I min verden er det en stor og vigtig forskel,« siger Brigitta Christense­n.

Danskernes lyst til at samle sig om storskaerm­ene blev senest åbenbaret denne sommer af fodboldher­rerne, da de trak 15.-20.000 fans ind i

Faelledpar­ken i København for at se Nations Leaguekamp­en mod Kroatien. Efterfølge­nde valgte Dansk Boldspil-Union at aflyse visningen af kampen mod Østrig, fordi fodboldfor­bundet ikke ville risikere, at »børn og voksne bliver beskadiget af fyldte ølkrus, flasker eller øldåser«, som var blevet kastet under de tidligere kampe.

For det meste skaber den slags arrangemen­ter ellers mest glaede, forklarer Jes Asmussen:

»Det kan bare noget helt ekstraordi­naert, når tusinder af mennesker står sammen og ser en fodboldkam­p. Og det kunne jo vaere, at de gik på vaertshus, fandt en restaurant eller fik shoppet både før og efter.«

TV 2 og DR deler rettighede­rne til at vise VM-kampene i Danmark. De forhandler stadig med Fifa om rammerne for storskaerm­svisning, som de efterfølge­nde skal administre­re.

Retningsli­njerne vil først blive fastlagt efter indgåelsen af aftalen med Fifa, men allerede nu ligger det klart, at tvstatione­rne ikke udsteder tilladelse­r til profession­elle aktører, som vil tjene penge på arrangemen­terne og derfor eksempelvi­s tager entré.

Der er stor forskel på at vaere en almindelig fan og så understøtt­e begivenhed­en fra politisk side. MIA NYEGAARD (R), KULTUR- OG FRITIDSBOR­GMESTER I KØBENHAVN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark