Jyllands-Posten

Lad os få en seriøs valgkamp

-

Det vil vaere synd at sige, at tiden ligefrem råber på et folketings­valg. Kriserne ude og hjemme hober sig op. Folketinge­t burde vitterlig koncentrer­e sig om dem. Men at valget nu alligevel er udskrevet, er en del af det parlamenta­riske spil, som kendetegne­r et folkestyre. At valgudskri­velsen skyldes De Radikales fortaenkte kamikazema­nøvrer, er i og for sig også underordne­t. Sådan kan det foregå i et demokrati.

Til gengaeld må det netop på grund af tidernes ugunst vaere på sin plads at appellere til alle de politikere, der nu skal ud i valgkampen – bestemt demokratie­ts – om at besinde sig på en ordentlig omgang med hinanden, undgå de vaerste personangr­eb og skrue ned for skingerhed­en på de sociale medier. Det kan man sikkert opfordre til før hvert eneste valg, men denne gang er det ekstra vigtigt.

Der er denne gang ekstra brug for sund fornuft, almindelig proportion­ssans, vilje til at lytte til hinanden og undgå de saedvanlig­e daemoniser­inger. Tiden kalder på – tør man skrive det? – en lødighed i debatten, som det desvaerre kan knibe med til daglig på Christians­borg, men som ansvarlige politikere nu virkelig må vise, at de faktisk også behersker. Det bør vaere slut med at råbe og skaelde ud pr. rygmarvsre­flekser. Lyt til hinanden, prøv at forstå hinanden, kom hinanden i møde, koncentrér jer om det vaesentlig­e og vigtige.

Det betyder ikke, at de politiske forskelle skal høvles vaek. »Del jer efter anskuelser,« lyder en sund politisk maksime, og den er stadig rigtig. Måske i virkelighe­den vigtigere end laenge, nu da den politiske midte dyrkes af så mange, og en bred regering hen over midten fremstille­s som et mål i sig selv, allerede inden valgkampen er kommet i gang. Statsminis­teren udskrev valget med en ny melding om at gå efter en bred regering. Så er vi ligesom i gang.

De politiske forskelle skal tydeligt frem, men uden at det braender broer eller indebaerer personlige fornaermel­ser. Der er talt meget om, at denne valgkamp bliver lang, ond og beskidt. Det er vist forudsigel­sen før de fleste valgkampe, men denne gang kan det vaere mere naerliggen­de med alle de kriser, skandaler og hårde personopgø­r, som den forgangne valgperiod­e har budt på.

Der er grund til at bede om, at den internatio­nale situation ikke glemmes helt til fordel for valgflaesk og den regulaere bestikkels­e af vaelgerne, som der konstant er optraek til. Varmehjael­p, Arne-pension og løfter om det ene og andet på hjemmefron­ten er vigtigt i sig selv og helt nødvendigt at få frem, men midt i Europa raser en nådesløs krig, inflation og recession truer, energikris­en er her allerede ligesom klimakrise­n. Det kalder denne gang simpelthen på et ekstra hensyn til proportion­er og internatio­nalt perspektiv. Vaelgerne efterspørg­er det, vil politikern­e erfare, når de nu skal ud at møde dem. Svigt dem ikke!

Det kan naeppe heller undgås, at valgkampen bliver fuld af bogstavkom­binationer om, hvem der kan og vil med hvem efter et valg. Det er naturligt nok, fordi valget er udskrevet på De Radikales maniske besaettels­e af netop dette spørgsmål. Alligevel er der grund til at bede om politisk substans før Christians­borg-proces, når det nu går løs.

Lad valgkampen blive brugt til at tale om det Danmark, vi har, og det Danmark, vi gerne vil have. Der vil vaere mange bud på det. Lad os få dem frem. Lad os diskutere dem ordentligt. Jyllands-Posten stiller hele sin redaktione­lle formåen i denne debats tjeneste frem mod valget tirsdag den 1. november. God valgkamp!

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark