Jyllands-Posten

Et højtråbend­e højre kraever frihed, Europa har brug for demokrati

- PER NYHOLM publicist, tidligere udenrigsko­rresponden­t

Østrig skal til valg kommende søndag. Det er i sig selv ikke videre ophidsende. Republikke­n fylder ikke meget i det europaeisk­e og endnu mindre i det globale landskab. Desuden gaelder valget en praesident, Alexander Van der Bellen, hvis beføjelser er begraensed­e, men hvis milde og dog faste facon i forskellig­e krisesitua­tioner synes at garantere ikke blot hans genvalg, men republikke­n.

Dertil kommer, at de fleste politiske partier anbefaler Van der Bellen. Dels ved de, at de ikke kan passere ham og sparer følgelig på kraefterne, dels foretraekk­er de indtil videre at ligge i lae af denne højt respektere­de skikkelse, ikke mindst de regerende konservati­ve, som er faldet voldsomt tilbage i offentligh­edens agtelse, og som netop har tabt et måske retningsgi­vende lokalvalg i Tyrol.

En enkelt gadeplakat falder i øjnene. Det såkaldte Frihedspar­ti (FPÖ), der kan anses for småfascist­isk, reklamerer for sin kandidat, Walter Rosenkranz, med teksten: »Vi genvinder vor frihed.« Her må man som udenforstå­ende spørge, hvilken frihed mener partiet, at østrigerne har mistet? Sådan helt konkret. Kan det taenkes, at jeg bor i et diktatur uden at vide af det? Nej. Vi har at gøre med højrefløje­ns natur, med en latent og til tider knap så latent fascisme. Man agiterer for en ikke naermere defineret frihed i den hensigt at kompromitt­ere demokratie­t.

Det vestlige demokrati indrømmer borgerne vidtraekke­nde friheder og rettighede­r, vel at maerke under ansvar, herunder pligter.

Frihed alene er det lovløse eller retsløse samfunds frihed, som jeg har oplevet flere steder, bl.a. i Sydamerika i 1970’erne og på Balkan efter Jugoslavie­ns opløsning i 1990’erne. Her havde serbere, muslimer, albanere og kroater travlt med at slå hinanden ihjel i en til vished graensende tro på, at de ikke ville blive draget til ansvar.

En afart af denne frihed er det amerikansk­e højres insisteren på en våbenlovgi­vning – eller rettere dens fravaer – som i de første ni måneder af 2022 menes at have kostet over 20.000 mennesker livet.

Hvilket bringer mig tilbage til FPÖ’s praesident­kandidat, den bedstefade­rligt udseende Walter Rosenkranz, partifører­en Herbert Kickls udhaengssk­ilt. Rosenkranz skal berolige den borgerlige midte. Hans sande og sinistre opgave er at fremme Kickl, tidligere indenrigsm­inister, stadig ekstremstr­ammer og politisk gadedreng, husket som bedste ven med Inger Støjberg, hende med de fine saloner i København.

Det ligger i navnet – Frihedspar­tiet monopolise­rer friheden. De andre, haevdes det under hånden, vil den ikke, demagogi i efterårets regntåge, en appel, som skal appellere til angst, til utilfredsh­ed og omvaeltnin­g, vaek fra demokratie­t med alle dets regler. Vi hører dem igen og igen, disse slagord, i Ungarn. Vi hørte dem for nylig i Frankrig, Sverige, Italien og Bulgarien. Vil vi høre dem i Danmark før folketings­valget? De er et ekko af de omhyggelig­t kalibrered­e raseriudbr­ud, hvormed Hitler i Tyskland og Mussolini i Italien svang sig op før Anden Verdenskri­g?

Van der Bellen bliver ifølge alle meningsmål­inger genvalgt. Det vil vaere godt for Østrig, og det vil vaere godt for Europa. Vi kan laere af det 20. århundrede. Vi skal ikke vaere der.

Van der Bellen bliver ifølge alle meningsmål­inger genvalgt. Det vil vaere godt for Østrig, og det vil vaere godt for Europa.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark