Jyllands-Posten

Regeringen insisterer fortsat på ringere dyrevelfae­rd i naturnatio­nalparkern­e

- JACOB JENSEN MF, miljøordfø­rer (V) ERLING BONNESEN MF, dyrevelfae­rdsordføre­r, (V)

Miljøminis­ter Lea Wermelin er i et indlaeg i Jyllands-Posten den 29. september igen ude med riven efter Venstre. Denne gang er det vores dyrevelfae­rdspolitik, der står for skud – og den får ikke for lidt med grove beskyldnin­ger fra den forhåbentl­igt snart forhenvaer­ende socialdemo­kratiske minister. Så er valgkampen da vist blevet skudt i gang.

I indlaegget skal Venstre bl.a. høre for, at vi er et parti, der »ikke kan greje tanken om, at dyr faktisk kan trives uden for stalddøren«, og at vi hellere ser, at dyr får »et liv vaek fra Solen«. Og så skal vi igen laegge ører til, at Venstre ikke mener, at et liv i naturen er lig med god dyrevelfae­rd.

Det forekommer os aerlig talt lidt besynderli­gt, at ministeren har mere travlt med at definere Venstres politik end at forsvare sin egen. Samtidig undrer det os, at ministeren stadigvaek insisterer på at misforstå Venstres politik, selv om vi efterhånde­n har gjort den klar utallige gange. Men nu hvor Lea Wermelin tilsynelad­ende stadig ikke kan greje Venstres politik, så lad os da lige tage den én gang til for miljøminis­teren og prins Knud:

Venstre tager biodiversi­tetskrisen meget alvorligt, og det kraever en seriøs indsats at få vendt den triste udvikling. Derfor har Venstre også tidligere fremsat et forslag i Folketinge­t om, at vi skal have en biodiversi­tetslov med bindende mål – et forslag, som S-regeringen og dens såkaldt ”grønne” støttepart­ier desvaerre stemte ned. I Venstre vil vi også mere natur og biodiversi­tet, men ikke på bekostning af dyrevelfae­rden. Vi er med på at udlaegge arealer til styrkelse af naturen, miljøet og biodiversi­teten på en afbalancer­et måde og i dialog med berørte og interesser­ede parter.

Hvad vi til gengaeld er imod, er regeringen­s

I Venstre mener vi, at dyr skal behandles godt i hele Danmark. Det gaelder i en stald og på marken såvel som på statens arealer. Det burde vaere logik og ligetil.

måde at etablere sine naturnatio­nalparker på. Her har man fra regeringen­s side valgt at lave en model, hvor man giver lov til at dispensere fra dyrevelfae­rden; med den konsekvens, at der ikke gaelder de samme krav til dyrevelfae­rden i naturnatio­nalparkern­e, som der gør på en mark eller i en stald. Oveni det har man valgt at traekke en politisk ”one size fits all”-løsning ned over de berørte lokalområd­er fremfor at inddrage borgerne noget mere i processen.

Regeringen­s model har mødt stor kritik og med god grund. Ikke kun fra Venstre og de borgere, som føler sig holdt udenfor. Men også fra anerkendte faglige organisati­oner som Dyrenes Beskyttels­e, Det Dyreetiske Råd og Den Danske Dyrlaegefo­rening, som bl.a. har udtrykt konkret bekymring for regeringen­s forslag om at afvige fra kravet om jaevnlige tilsyn – hvilket de frygter i vaerste fald kan føre til uforsvarli­ge forhold for dyrene i form af unødig smerte, angst og varige mén.

Selv understreg­er miljøminis­teren, at dyrene i de kommende naturnatio­nalparker selvfølgel­ig skal have det godt, og at dyrene skal tilses jaevnligt. Det er vi i Venstre fuldstaend­ig enige i. Derfor undrer det os, at regeringen med L 229 om etablering af naturnatio­nalparker har gjort det lovligt at lempe på dyrevelfae­rden.

Hvis Lea Wermelin virkelig bekymrer sig så meget for dyrenes velfaerd, så burde det vaere nemt for regeringen at stemme for Venstres beslutning­sforslag om at fjerne dispensati­onsmulighe­den fra dyrevelfae­rdsloven.

I Venstre mener vi, at dyr skal behandles godt i hele Danmark. Det gaelder i en stald og på marken såvel som på statens arealer. Det burde vaere logik og ligetil.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark