Jyllands-Posten

Har vi sejret os ihjel?

- BITTEN KVIST JAKOBSEN leder, folketings­kandidat (K), Struer

Ved de seneste udbud af offshorevi­ndparker i Danmark og andre steder i Europa, senest i denne uge i Tyskland, har budprisen på retten til parkerne vaeret 0 kr. i offentligt tilskud pr. kWh. På overfladen en god ting, faktisk så god, at visse politikere naermest får våde drømme over, hvor meget vi kan udbygge offshore-vind i Danmark, og ikke mindst over, hvor billigt det bliver …

Men dette ensidige fokus på prisen hos udviklerne af vindprojek­terne, hvad enten det er Vattenfall, Ørsted, RWE eller andre, medfører, at staten, og altså dermed os alle, går glip af store maengder innovation, baeredygti­ghed og social ansvarligh­ed, fordi det ikke er en del af vurderings­kriteriern­e i øjeblikket, når der tildeles rettighede­r til projekter.

For når der udelukkend­e kigges på pris, ender udbuddet i noget så simpelt som lodtraekni­ng, som vi så det, da rettighede­rne til Thor blev uddelt i begyndelse­n af 2022, hvor flere udviklere havde indgivet 0 kr.-bud, og man afgjorde det ved at traekke lod uden på nogen måde at kigge på, hvordan man ellers ville løse opgaven.

I vaerste fald kan konsekvens­erne på sigt ødelaegge den danske vindmøllei­ndustri.

Det ensidige fokus på pris fremfor f.eks. innovation presser den danske vindmøllei­ndustri. Hårdt endda. Det presser ikke bare flagskiben­e som f.eks. Siemens Gamesa, der netop har annonceret en fyringsrun­de på 2.800 medarbejde­re, men det presser hele vaerdikaed­en med alle dens underlever­andører – noget, der kommer til at ramme hårdt her i Vestjyllan­d.

Vi er nødt til at saette pris på andet end pris.

I øjeblikket er det sådan, at der snildt går op til 10 år i Danmark, fra man får idéen til en ny vindpark, til møllerne snurrer ude til havs. Det er ikke produktion­stiden på møllerne og tiden, det tager at stille dem op, der tager så lang tid, det er derimod bureaukrat­iet, ansøgninge­rne og tilladelse­rne, og vi må simpelthen få optimeret disse systemer og sagsgange, hvis vi skal have en chance for effektivt og hurtigt at få sat skub i udnyttelse­n af de vandressou­rcer, der er masser af i Nordsøen, Kattegat og Østersøen.

Og så skal vi jo også huske, at når vi så har optimeret, nytter det ikke noget, såfremt vi i kraft af vores ensidige prisfokus har sejret vores hjemlige vindindust­ri ihjel, inden tilladelse­rne kommer i hus, for så ender vi såmaend bare med ”made in China” i hele Nordsøen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark