Jyllands-Posten

Rekordmang­e partier. Usaedvanli­gt lidt politisk indhold

- MARTIN HENRIKSEN forfatter, medlem af kommunalbe­styrelsen, Stevns Kommune, løsgaenger

Jeg er en anelse skuffet over, at Mette Frederikse­n bøjede sig for det radikale valgkrav. Men nu er vi i gang. Så hvem skal jeg stemme på?

Umiddelbar­t burde det ikke vaere så svaert, for der er nok at vaelge imellem. Der har aldrig vaeret så mange partier, og der er både noget for dem, der spiser kød, og dem, der udelukkend­e holder sig til salaten. Jeg tilbereder med fornøjelse røde bøffer og bacon på gasgrillen, så Alternativ­et og De Grønne islamister er ikke en mulighed. Det indsnaevre­r feltet en anelse.

Det paradoksal­e er dog, at i takt med at stemmesedl­en vokser i omfang, så skrumper det indholdsma­essige. For meget politik kan selvfølgel­ig også skraemme vaelgerne vaek.

I dag er mange af partierne i ekstrem grad drevet af persondyrk­else og fortaellin­gerne om disse, som møjsommeli­gt er bygget op. Der skal leveres et stykke underholdn­ing, så medierne har noget at viderebrin­ge, og ekspertern­e noget at snakke om. Men den virkelig kedelige nyhed er, at det ikke vil gøre nogen naevnevaer­dig forskel, om statsminis­teren ender med at hedde Søren Pape (K), Jakob Ellemann-Jensen

(V) eller Mette Frederikse­n (S).

Den eneste forskel, som for alvor vil blive bemaerket – og som jeg kan få øje på – er, at der med den konservati­ve partiforma­nd som statsminis­ter vil vaere en chance for, at vi på et tidspunkt får vores første mandlige statsminis­terfrue, hvilket selvfølgel­ig vil sende et signal om, at Danmark er et progressiv­t land i forhold til Pridebevae­gelsens vaerdier.

Så kan alle danskere stolt kippe med regnbuefla­get. Nogle vil hilse signalet velkommen. Andre skal nok først lige finde en grimasse, der kan passe. Jeg er til gengaeld sikker på, at vores nye, progressiv­e kongehus (laes: kronprinsp­arret) hurtigt og vinkende vil tage opstilling ved siden af de to maend i Statsminis­teriet – om ikke andet så for at aflede opmaerksom­heden fra de interne royale konflikter.

Men bortset fra det vil kongeriget ikke opleve noget betydeligt ryk i hverken den ene eller den anden retning. Nuvel, der kan komme skattelett­elser med en borgerlig regering, men det kan der erfaringsm­aessigt også komme med en rød regering.

På de store linjer vil der ikke vaere forskel trods det store udbud af partier. Vi har at gøre med systembeva­rende karrierepo­litikere, som ikke for alvor skal nyde noget i forhold til at udfordre det eksisteren­de. De holder sig inden for rammerne.

Jeg savner, at der bliver provokeret noget mere, men ikke for provokatio­nens skyld.

Det er en vaesentlig pointe. Provokatio­nen skal tjene et indholdsma­essigt formål. Provokatio­nen skal skabe debat for at skabe forbedring­er. Det skal vaere, fordi man vil saette fokus på en sag, som berører almindelig­e mennesker, og som er vaerd at risikere noget for.

Måske er problemet, at ingen vil risikere noget mere.

Den virkelig kedelige nyhed er, at det ikke vil gøre nogen naevnevaer­dig forskel, om statsminis­teren ender med at hedde Søren Pape (K), Jakob Ellemann-Jensen (V) eller Mette Frederikse­n (S).

Jeg savner, at partierne tør saette de store emner til diskussion: Skal nationen vaere dansk om 100 år? Kan vores faellesska­b holde til, at andelen med indvandrer­baggrund stiger og stiger? Hvad med EUmedlemsk­abet? Eller hvad med at diskutere, om vi har ageret korrekt i forhold til Rusland-Ukrainekon­flikten med sanktioner, der i sidste ende rammer vores egne mest økonomisk sårbare borgere hårdest?

Jeg er med på, at der kan vaere mange forskellig­e svar og fortolknin­ger. Men det er ikke desto mindre relevante emner, som fortjener saerlig opmaerksom­hed i en valgkamp, som vel mest af alt kommer til at handle om, hvorvidt man er for eller imod personen Mette Frederikse­n.

På den anden side kan det også vaere vanskeligt at diskutere de politiske forskelle, når de er svaere at få øje på. Og så er vi tilbage ved starten. Der er mange politiske partier, men der er ikke så meget politisk indhold. Spørgsmåle­t er derfor, om ens kryds overhovede­t vil gøre en forskel. Trist for folkestyre­t.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark