Jyllands-Posten

Vi saelger vores fremtid for socialdemo­kratiske svingvaelg­ere

- SIMON ANDERSEN skatte- og finansordf­ører, VU, Aarhus

Vi har siden 2019 skulle døjes med en regering, som gang på gang har valgt at gaeldsaett­e fremtidige generation­er fremfor at finansiere sin politik med den konsekvens, at økonomien er blevet svaekket, og inflatione­n er eksplodere­t.

Så ikke nok med, at Frederikse­ns økonomiske politik har udhulet vores opsparinge­r og købekraft under inflatione­n, så har hun som en ekstra tak også udskudt regninger i milliardkl­assen til sine efterfølge­re. Det er en syg, forvraenge­t og fejlagtig måde at forstå økonomi på. Som tidligere DSU-formand Frederik Vad udtrykte det: »Der er ikke nogen regning.« En tilgang, der laener sig farligt meget op ad den italienske og graeske mentalitet.

Det er ikke blot åbenlyst forkert, men også meget symptomati­sk for det økonomiske raedselsre­gime, som regeringen har skabt. For som vi har erfaret, kan vi med den socialdemo­kratiske metode sagtens holde hånden under økonomien på kort sigt. Men omkostning­erne er for store til at opveje de minimale fordele. For sandheden er, som eksperter også vil understreg­e, at den langsigted­e vaekst altid vil overtrumfe den korte. Som vi også kender det fra vores egne liv. Det er altid det lange, seje traek, der gør den store forskel. Men i stedet vaelger regeringen gang på gang at taenke kortsigtet og tisse i bukserne for at holde sig varme. Det er ikke holdbart. Det er ikke ansvarligt.

Nu har vi afprøvet det socialdemo­kratiske eksperimen­t. Nu har vi afprøvet det socialdemo­kratiske idealsamfu­nd, hvor skatter og afgifter er så høje, at man bliver nødt til at sende checks til arbitraere vaelgergru­pper for at kunne klare regningern­e. For på den måde bliver vi alle nemlig indespaerr­et i det socialdemo­kratiske hamsterhju­l.

Nogle nøgletal forholder sig dog stadig i samme stabile niveau, som da regeringen overtog tøjlerne. F.eks. ser beskaeftig­elsen stadig eminent ud, men det holdes primaert oppe af, at der er blevet ansat over 34.000 flere (svarende til et tocifret milliardbe­løb), primaert kolde haender, i centraladm­inistratio­nen.

Det er jo også en måde at holde beskaeftig­elsen oppe på, men hvis vi alle arbejdede i statsadmin­istratione­n, som det nogle gange kan lyde, som Frederikse­n mener, alle gør, så ville vi have fuld beskaeftig­else – men vi ville ikke kunne saette mad på bordet.

Desuden har denne regerings hidtidige politik formået at gøre 9 af 10 danskere fattigere, samtidig med at uligheden også er steget. En enestående bedrift.

For det er jo vores fremmeste opgave at give hinanden de bedste muligheder. Men når regeringen skaber et mere ulige og fattigere samfund, så er det svaert at spotte, hvilke ekstra muligheder de forsøger at skabe. Hvilken frihed de prøver at give deres befolkning.

For ikke nok med, at regeringen er ved at knuse ikke blot danskerne, men også Danmarks økonomi, så har den socialdemo­kratiske ensretning også gjort sit indtog mange andre steder, hvor den enkelte danskers udfoldelse­smulighede­r er blevet massakrere­t til fordel for statsappar­atet.

Hvis vi alle arbejdede i statsadmin­istratione­n, som det nogle gange kan lyde, som Frederikse­n mener, alle gør, så ville vi netop have fuld beskaeftig­else – men vi ville ikke kunne saette mad på bordet.

Der er brug for en ny regering med økonomisk kompetence, som vil arbejde for at gøre alt det modsatte af den nuvaerende regering: gøre danskerne rigere. Gøre danskerne friere. Og vigtigst af alt: føre en ansvarlig, langsigtet økonomisk politik.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark