Jyllands-Posten

Hun skulle have ladet De Radikale løbe linen ud

Hvis blå blok får flertal, vil det sandsynlig­vis tage tid, inden et regeringsg­rundlag er defineret inden for en mere eller mindre diffus borgerlig side.

- CHRISTIAN ULRICH TERP forfatter, Stadil

Så kom det. Valget. Det er et fuldstaend­ig utidigt valg med en meget uheldig timing de nuvaerende energikrit­iske, sikkerheds­politiske og økonomiske forhold taget i betragtnin­g.

Spørgsmåle­t er, om der er tale om et folketings­valg, eller om der er tale om et medie-styret valg. Statsminis­ter Mette Frederikse­n gav den laenge ventede officielle meddelelse om valgets udskrivels­e på et pressemøde. Det var altså over for medierne, hun udskrev valget, og ikke fra talerstole­n i folketings­salen.

I de seneste to døgn har valgrygter­ne sat sig på hele sendeflade­n i timevis. De begynder, mange timer før det centrale emne skal begynde. Man sender konjunktiv­isk sniksnak om, hvad der mon nu skal ske. Eksperter og analytiker­e holder hele maskinerie­t i gang med hypoteser, formodning­er og gaetterier.

Det er dødsens kedsommeli­gt. Det er ødelaeggen­de for et folkestyre, at det politiske liv mere og mere bliver til et mediestyre. Det er utidig journalist­ik.

Den nuvaerende regering, som baerer den aktuelle krisestyri­ngs seletøj, burde for den politiske kontinuite­ts skyld videreføre arbejdet hen over en kommende forsynings­kritisk vinterperi­ode. Så ville et valg i maj 2024 vaere relevant.

Men sådan skulle det ikke vaere. De Radikales trussel om en mistillids­dagsorden til den socialdemo­kratiske regering, de selv har støttet, antaendte hyperventi­leret valgiver i blå blok.

Et sådant regeringss­kifte fra rødt til blåt kunne måske nok vaere tiltraengt. Dog det kunne vel også vente nogle måneder endnu, hvor blå blok fandt ud af, hvem de er i forhold til hinanden.

Blå blok er fragmenter­et af et Venstre i defensiv, Konservati­ve, som muligvis vinder stort terraen, andre partier under delvis nedsmeltni­ng og to personfiks­erede partier, som mere har de to partileder­es personlige profilerin­g som program end politik.

På nuvaerende tidspunkt tyder prognosern­e på taet løb mellem rød og blå side i Folketinge­t.

Men hvis blå blok får et flertal på 90 mandater plus, så vil det sandsynlig­vis tage tid, inden et regeringsg­rundlag er defineret inden for en mere eller mindre diffus blå blok.

Det er farligt, hvis Danmark ikke er handlekraf­tigt, specielt i forhold til den sikkerheds­politiske situation. Vi kan pludselig vaere et svagt led i de opbyggede alliancer, som fjendtligs­indede kan søge at udnytte både internt politisk, i Baltikum, Nordsøen og Arktis.

Mette Frederikse­n skulle have ladet De Radikale løbe linen ud, så de for en gangs skyld måtte tage konsekvens­en af deres trussel om en mistillids­dagsorden. Men nu slipper de som saedvanlig­t for at tage konkrete konsekvens­er af deres meninger.

Men hvis nu blå blok får 90 plus, og hvis Søren Pape Poulsen er den oplagte statsminis­ter, ville en ren konservati­v mindretals­regering vaere at foretraekk­e. En sådan regering ville kunne undgå meget internt fnidder i den blå vennekreds og laegge afstand til arvegodset fra DF og deres sidste sympatisør­er i andre blå partier. Og man kunne ved samme lejlighed forhåbentl­igt slippe for at slaebe De Radikale med over i blå zone, nu hvor de åbenbart er forhippede på at skifte ringhjørne fra rødt til blåt.

De Radikales trussel om en mistillids­dagsorden til den socialdemo­kratiske regering, de selv har støttet, antaendte hyperventi­leret valgiver i blå blok.

Med en konservati­v mindretals­regering ville Søren Pape Poulsen kunne manøvrere frit og bredt i Folketinge­t og skabe forlig og aftaler hen over den attraktive midte. Hvis de øvrige blå partier ikke er med på det, så må de jo vaelte den konservati­ve regering. Men der skal nok meget til, før et blåt flertal vaelger at skyde sig i foden, hvis de endelig er kommet til magten.

Eller også er det Mette Frederikse­n, som fortsaette­r med nye politiske venner. Nu må vi se.

 ?? ?? Mette Frederikse­n udskrev valg foran Marienborg – ikke i Folketinge­t. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Mette Frederikse­n udskrev valg foran Marienborg – ikke i Folketinge­t. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark