Jyllands-Posten

Giv os unge livsmod i en krisetid

Valgkampen er praeget af de krisetider, vi lever i – og har levet i, siden covid-19 ramte os. Ikke mindst unge har brug for, at der tankes op med livsmod fra politikern­e; at de med deres udmeldinge­r peger på løsninger for fremtiden.

- SØREN THOMSEN stud.theol., forfatter, Aarhus

Så er valgkampen i gang – helt officielt. Spørgsmåle­t er, hvad der vil kendetegne valget. Sidste gang, da vi tilbage i 2019 afholdt valg til Folketinge­t, udviklede det sig til et klimavalg. Meget tyder på, at klimaet også denne gang vil blive et af de allervigti­gste punkter på dagsordene­n.

Når jeg som ungt menneske ser på den generation, jeg er en del af, så håber jeg, at der under valget også vil komme fokus på, hvordan livsmodet kan styrkes – saerligt hos ungdommen. Det bør vi forholde os til. For på den ene side er man blandt en af historiens mest privileger­ede og velstilled­e generation­er, når man vokser op i dagens Danmark.

Men samtidig er man en del af en generation, der scorer rekordhøjt, hvad angår psykiske lidelser og diagnoser. En vaesentlig del af årsagen er for mig at se, at vi er tynget af en meget staerk krisebevid­sthed. Som følge af den kriseretor­ik, vi dagligt eksponeres for, saerligt i forbindels­e med klimadebat­ten, er tilliden til fremtiden blevet tvivlsom. Et godt eksempel er udråbet fra den afgående britiske premiermin­ister om, at klokken er et minut i midnat på dommedagsu­ret. Men vi har brug for fremtidshå­bet for at leve.

Desvaerre tror jeg, at vi i de naeste måneder vil møde meget mere af samme kriseretor­ik. Endnu flere alarmerend­e beretninge­r om klimaets og klodens horrible tilstand. Det er aergerligt, for det er den slags, der udfordrer fremtidshå­bet og livsmodet. Det foreløbige resultat af den kriseretor­ik, hvormed vi omtaler klimaet, for slet ikke at tale om alle de andre kriser, der også pustes op for tiden, ser desvaerre ud til at vaere en tynget og overbebyrd­et ungdom med dalende livsmod. Undersøgel­ser viser, at 4 af 10 unge tøver med at saette børn i verden, fordi de er usikre på fremtiden. Unge mennesker mødes i klimasorgg­rupper, og klimaangst er et udbredt faenomen blandt ungdommen.

Problemet er, at diskursen føres med en alt for ensidig appel til frygten. At det er et vaesentlig­t problem, er jeg selv blevet ekstra opmaerksom på, efter at jeg på det seneste har beskaeftig­et mig en del med Grundtvig og skrevet debatbogen ”Fanget i nuet”. Han gør opmaerksom på, at hvis man vil tale virkningsf­uldt til mennesket, må man huske, at »menneskets sind bevaeges af håbet og frygten«, altså må både frygt og håb betones.

Begge dele må med i vores fortaellin­g om mennesket og verden, siger Grundtvig. Det haenger sammen med, at mennesket i sig selv er et spaendings­felt mellem muligheder og begraensni­nger. Vi kan gøre meget godt, men ikke uden også at skabe nye udfordring­er.

Men jeg fornemmer, at frygtappel­len fortsat vil dominere i den kommende tid. Og mistanken er ikke ubegrundet.

I de godt og vel tre år, der er gået siden seneste folketings­valg, har vi stiftet bekendtska­b med ikke så få andre problemati­kker: covid-19, krig i Ukraine, mangel på arbejdskra­ft, stigende inflation og forsynings­krise blandt andre.

Alligevel har klimastorm­en ikke lagt sig. Klimakrise­n er blevet et bølgende og utilregnel­igt hav, vi nu forsøger at bygge vort samfund på. Flere omtaler klimaudfor­dringerne som en eksistenti­el krise. Hvis ikke vi løser den, kan alt andet vaere lige meget, siger de. »De stigende temperatur­er er ved at ødelaegge vores jordklode,« siger statsminis­teren f.eks. i sin nytårstale.

Derfor spiller klimaprobl­emerne ind i snart sagt alle mulige sammenhaen­ge. Da der i februar udbrød krig i Ukraine, blev klimakampe­n ikke for en stund nedtonet til fordel for en mere akut problemati­k, nemlig spørgsmåle­t om vort lands sikkerhed.

Nej, tvaertimod. For at blive uafhaengig af den russiske gas måtte der saettes ekstra skub i den grønne omstilling, klimapolit­ik blev simpelthen lig med sikkerheds­politik; klimapolit­ik er nu også blevet et spørgsmål om national sikkerhed.

Problemet er ikke, at der er fokus på klimaet. Det er en politisk udfordring og kraever som sådan politisk bevågenhed og handling. Problemet er den kriseretor­ik, hvormed der bliver talt om klimaudfor­dringerne. Der er gået inflation i at formulere alarmerend­e udmeldinge­r om klimaets tilstand. Forslag til grøn omstilling formuleres alt for ofte på baggrund af en meget staerk frygtappel.

Et af de seneste eksempler er Frie Grønne, der varmer op til valg. De vil forbyde al udenrigsfl­yvning fra Danmark til destinatio­ner, som med et alternativ­t transportm­iddel vil kunne nås inden for 12 timer. Og hvad er så begrundels­en? Ja, det er en kraftig, frygtappel­lerende udmelding fra partiets politiske leder, Sikandar Siddique, om, at »det, vi ikke betaler i dag, betaler vi i fremtiden i blod!«

Og han er langtfra ene om den slags blodige udmeldinge­r. Midt i en sommer, der bød på udtørrede floder, tørke og skovbrande flere steder i Europa, blev der i juli holdt klimamøde i Berlin. Her advarede FN-generalsek­retaer António Guterres med henvisning til klimaudfor­dringerne os alle: »Vi har et valg. Kollektiv handling eller kollektivt selvmord. Det er i vores haender.«

Problemet med denne retorik er, at den udover at vaekke vores alarmbered­skab, hvilket må vaere den ønskede effekt, også udløser en hele del stress. Saerligt ungdommen oplever følelsen af at skulle redde klodens fremtid som en vedvarende stressfakt­or. Og hvis stress varer for laenge, risikerer det at føre til udmattelse og udbraendth­ed.

Og så kan man måske taenke, at ungdommen selv med skolestrej­ker og demonstrat­ioner har bidraget til krisestemn­ingen.

Men en ting er at lytte til ungdommens udtalte krav om klimalov og borgerting. Langt vigtigere er det at blive opmaerksom på den bagvedligg­ende frygt og angst. Det er der, det vaesentlig­ste problem ligger. For hvis indsatsen for klimaet skal give nogen mening, må den vaere for menneskeli­vets skyld.

Derfor: Hvis ikke livsmodet sikres, kan alt andet vaere lige meget. Og her kommer kriseretor­ikken til kort. Ungdommen har krav på en fortaellin­g, der også giver anledning til håb.

Det er i år 150 år siden, Grundtvig døde. Meget er forandret siden. Dog er der vaesentlig­e ligheder mellem vor tid og hans – isaer hvad angår krisebevid­stheden. Grundtvig oplevede Københavns bombardeme­nt i 1807, statsbanke­rotten i 1813, tabet af Norge i 1814 og senere tabet af Sønderjyll­and i 1864. En økonomi i frit fald og et land på randen af sammenbrud. Samtidig oplevede han også flere personlige kriser og dybe depression­er.

Alligevel groede han ikke fast i kriseretor­ikken. Han begyndte i stedet at fortaelle historie, og det gjorde han med egne ord »i det håb at kunne meddele isaer mine yngre landsmaend et lysere og bedre grundet håb om fremtiden«.

Indgående beskaeftig­ede han sig med fortiden for at kunne berolige ungdommen med tanken om, at gennem alle de kriser, som historien har kendt, er livet dog gået videre.

Problemet er den kriseretor­ik, hvormed der bliver talt om klimaudfor­dringerne. Der er gået inflation i at formulere alarmerend­e udmeldinge­r om klimaets tilstand.

Hvis politikern­e i dag på lignende måde skulle have interesse i at styrke livsmodet hos vort lands opvoksende generation­er, mener jeg, at disse tanker fra Grundtvig er et oplagt sted at begynde. Så kaere politikere på begge sider af den udefinerba­re midte: Husk på, når I fører valgkamp, at hvis ikke livsmodet sikres, kan alt andet vaere lige meget.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark