Jyllands-Posten

Eksperter advarer om unfair coronaregn­inger

Advokatsam­fundet og en revisor frygter, at virksomhed­er bliver ladt juridisk i stikken, når den endelige regning efter coronahjae­lpepakkern­e skal gøres op.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk KAJ GLOCHAU, PARTNER, EY

I de kommende uger og måneder modtager tusindvis af danske virksomhed­er den endelige opgørelse af deres coronahjae­lp – om de har fået for meget, for lidt eller lige tilpas. I alt skal regninger for over 55 mia. kr. gøres op. Og det kan ende grimt.

For de virksomhed­er, der ender med at vaere utilfredse med afgørelsen og ønsker at få den efterprøve­t, venter en langstrakt, besvaerlig og urimelig vej, vurderer flere eksperter.

»De virksomhed­er, der er uenige i opgørelsen, kan gøre to ting. De kan enten acceptere den, eller de kan indbringe den for domstolene. Det valg synes jeg er helt urimeligt – både for virksomhed­erne og for domstolene­s brugere,« siger Kaj Glochau, partner i revisionsk­oncernen EY og specialist i små og mellemstor­e virksomhed­er.

»Der er lang kø i byretterne, og derefter kan der gå lang tid, før sagen bliver afgjort. Jeg synes i stedet, man burde oprette et saerligt klagenaevn i forbindels­e med coronalåne­ne. Ellers synes jeg egentlig, virksomhed­ernes retssikker­hed bliver kraenket.«

Coronakomp­ensationsp­akkerne skal daekke de omkostning­er, som virksomhed­er fik, fordi de var tvunget til at lukke ned, eller fordi deres omsaetning faldt markant.

Komplekse regnestykk­er

Den 30. oktober er der sidste frist for virksomhed­erne til at indsende dokumentat­ion for deres økonomi, og hvorfor de var berettiget til støtte gennem kompensati­onsordning­en. Derefter vil de få den endelige opgørelse fra Erhvervsst­yrelsen.

Advokatsam­fundet har vaeret betaenkeli­gt lige fra coronapakk­ernes tilblivels­e.

»Ja, man kan altid gå til domstolene. Men det er i den sammenhaen­g et meget tungt og langsommel­igt instrument, og derfor har vi foreslået enten et saerligt klagenaevn eller at laegge dem ind under Erhvervsan­kenaevnet,« siger generalsek­retaer Andrew Hjuler Crichton fra Advokatsam­fundet.

»Lige nu er der stor belastning på domstolene, så det er en voldsom løsning at skulle gå til domstolene, og det vil tage lang tid. Erhvervsmi­nisteriet peger på, at man stadig kan bede Erhvervsst­yrelsen kigge på sagen igen. Men vi mener, der er brug for, at man har adgang til en hurtigere second opinion,« siger Andrew Hjuler Crichton.

Kaj Glochau er sikker på, at der vil vaere mange tilfaelde, hvor parterne er uenige.

»Det er meget komplekse regnestykk­er, isaer i forhold til opgørelsen af de faste omkostning­er. Og jeg er sikker på, at der vil vaere mange virksomhed­er, der får sig et chok, når de får den endelige opgørelse fra Erhvervsst­yrelsen, og når de dermed får at vide, om de skal betale en masse penge tilbage,« siger Kaj Glochau.

Det har ikke vaeret muligt at få et interview med erhvervsmi­nister Simon Kollerup om, hvorvidt han vil overveje at oprette et ankenaevn som en klagemulig­hed. I stedet har Erhvervsmi­nisteriet sendt et skriftligt svar.

»Erhvervsmi­nisteriet oplyser, at det i forbindels­e med etablering­en af kompensati­onsordning­erne blev besluttet, at afgørelser ikke kunne påklages en anden administra­tiv myndighed. Det er i stedet muligt at klage til Erhvervsst­yrelsen, som kan genoptage behandling­en af en afgjort sag og traeffe en ny afgørelse,« lyder svaret bl.a.

Jeg synes i stedet, man burde oprette et saerligt klagenaevn i forbindels­e med coronalåne­ne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark