Jyllands-Posten

Inflation topper listen over bekymringe­r blandt vaelgerne

Inflatione­n er braget op ad listen over de største bekymringe­r blandt vaelgerne og topper nu foran internatio­nal politik.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Frygten for inflation topper listen af bekymringe­r blandt danskerne – isaer dem, som vil stemme på blå blok.

Hele 69 pct. af danskerne i en ny måling lavet af Voxmeter siger, at de i »høj grad« eller »meget høj grad« er bekymrede for inflatione­n.

Internatio­nal politik er den naeststørs­te bekymring blandt vaelgerne med en andel på 59 pct., mens klimaforan­dringer ligger på tredjeplad­sen med 57,4 pct.

»Inflatione­n er kommet som et chok for de fleste. Alle taler om, at varerne er blevet dyrere, og mange har fået en kaempe stigning i varmeregni­ngen. Det bliver et stort tema i valgkampen,« siger Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea.

Inflatione­n er steget voldsomt på bekymrings­listen i år, i takt med at priserne på isaer energi er braget i vejret.

Listen laves på baggrund af løbende målinger blandt omkring 13.000 vaelgere. I oktober 2021 lå andelen af vaelgere, der pegede på inflation som deres største bekymring, nede på 26,1 pct.

Frygten for hvad den internatio­nale politik kan skabe af problemer er også steget kraftigt. For et år siden var andelen kun 38,4 pct.

På den anden side af skalaen er folk det seneste år blevet vaesentlig­t mindre bekymrede for arbejdsløs­hed, aeldres forhold og sikkerhede­n omkring personoply­sninger.

Hele 93,5 pct. af vaelgere, der har taenkt sig at stemme på Danmarksde­mokraterne, saetter inflation som deres største bekymring. Dernaest kommer kommende stemmer på Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti. Mindst bekymrede er stemmer på Det Radikale Venstre.

Som i 1980’erne

Valgkampen skydes i gang, mens mange husholdnin­ger styrtbløde­r købekraft i en grad, man ikke har set siden 1980’erne. Inflatione­n på omtrent 9 pct. er den højeste i 40 år, mens lønningern­e i den private sektor er steget godt 3,5 pct., viste tal forleden fra Dansk Arbejdsgiv­erforening (DA). Statsansat­te så i snit deres løn stige med 1,9 pct. i 1. kvartal.

I alt har danskerne ifølge Danske Bank kurs mod den største udhuling af reallønnen siden 1950.

»Danskerne er uden undtagelse­r blevet fattigere i år. Det er vi ikke vant til. Det er exceptione­lt. Det skaber en hel masse usikkerhed om, hvad der kommer til at ske de naeste par år,« siger Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkon­om i Danske Bank.

Folketinge­t har indtil nu svaret med tiltag for omtrent 10 mia. kr. frem mod 2023. De indebaerer bl.a. to varmecheck­s, en saenkning af elafgifter­ne i første halvdel af 2023 og en mulighed for at indefryse en del af energiregn­ingen.

Men tiltagene vil ifølge økonomer kun daekke en brøkdel af de stigende omkostning­er oplevet af mange husholdnin­ger og virksomhed­er.

DI har beregnet, at danske virksomhed­er kan stå overfor en ekstraregn­ing på energi på op mod 50 mia. kr. det kommende år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark