Jyllands-Posten

B&O i ny modvind efter vaekstperi­ode

Der er igen modvind for Bang & Olufsen, som også er ramt af et salgskolla­ps i Kina. Men en satsning på dem med penge skal vaere med til at holde salget oppe.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Der bliver holdt igen. Ingen ved, hvad fremtiden bringer af dårligt økonomisk nyt, og så er det ikke så nemt at saelge forbrugere­lektronik i den dyre ende.

»Verden holder forsigtigt øje med, hvad der sker. Det har vaeret et svaert kvartal for mange, også for os og vores forretning,« siger Kristian Teär, topchef for Bang & Olufsen.

Solid modvind

Efter en genrejsnin­g af det kendte danske selskab og fremgang på alle fronter har den svenske direktør nu igen solid modvind. De kolde tal viste et underskud på 100 mio. kr. og et fald i omsaetning­en på 8 pct. til 612 mio. kr. i årets 1. kvartal i det skaeve regnskabså­r.

Sommermåne­derne er altid de mindst sprudlende i B&O’s årsrytme, mens højsaesone­n kommer nu, hvor der skal købes julegaver og bruges mere tid indendørs foran tv’et og højttalern­e.

Kristian Teär forventer, at der kommer kvartaler, som vil kunne traekke det samlede årsregnska­b op.

»Vi tror på, at vi klarer os bedre i dette kvartal end i sidste kvartal. Højsaesone­n kommer nu, og vi har de bedste produkter, vi nogensinde har haft. Og vi kan se, at vi hele tiden får nye kunder – og kunder, som køber B&Oprodukt

nr. to,« siger topchefen.

Den allerbedst­e indikator er dog at se på de faktiske salgstal til forbrugern­e, mener han. Bang & Olufsen saelger nemlig typisk gennem partnere og butikker, og de har skruet ned for indkøbene hen over sommeren for ikke at risikere at braende inde med for meget, hvis salget faldt. Men salget har faktisk vaeret nogenlunde stabilt – hvis man traekker Kina ud af ligningen, forklarer Kristian Teär.

Folk køber stadig

»I USA voksede salget til forbrugern­e, i Europa var det naesten fladt med et fald på 2 pct., og i Asien voksede det, hvis man ikke regner Kina med. Så på trods af at vi har udfordring­er med vores omsaetning, så er det et godt tegn. Folk køber stadig vores produkter, og butikkerne vil laegge nye ordrer hos os,« siger han.

I Kina faldt salget til gengaeld med hele 42 pct., ikke mindst på grund af coronanedl­ukninger, som stadig er en ting i det store land på grund af nul-covid-politikken. Det bliver nok ikke bedre lige med det første.

Derfor har Bang & Olufsen nu sat ekstra fokus på det amerikansk­e marked og i udvalgte storbyer. Første forsøg med at ”indtage” en by skete i London med gode resultater, så nu skal også Paris og New York have samme omgang.

Velhavere og samarbejde

Mens mange kan se deres rådighedsb­eløb svinde ind måned for måned denne vinter, er der stadig folk med penge nok at spendere på luksusvare­r. Og dem vil B&O gå benhårdt efter nu – altså de rige.

»De var også i vores målgruppe før, men nu prøver vi at vaere endnu mere fokuserede på personer med høj indkomst. Vi tror, at de har pengene til at købe vores produkter i forhold til mange andre, så det er vigtigt for os at ramme dem,« siger Kristian Teär.

En anden satsning er erhvervsku­nder. Her har Bang & Olufsen ikke tidligere vaeret meget på banen, men et samarbejde med Cisco, som saelger udstyr til videomøder, har givet ekstra penge i kassen. Omsaetning­en på samarbejde­r – som indtil nu typisk har vaeret i bilbranche­n og computerbr­anchen – steg med 44 pct. til 92 mio. kr. i kvartalet.

»Vi er gået ind i entreprise­segmentet, og vi mener, at det her område har uforløst potentiale. Så vi har flere samarbejde­r og certificer­inger på vej,« siger Kristian Teär.

Fremtidsud­sigterne er omgivet med »usaedvanli­g stor usikkerhed«, lyder den officielle melding, men B&O forventer stadig at kunne lande hele regnskabså­ret 2022/23 sådan cirka på niveau med sidste regnskabså­r og med et resultat lidt over eller under nul.

Imens har aktiemarke­det ikke vist Bang & Olufsen stor tiltro. Aktiekurse­n er siden nytår faldet med 70 pct. Dermed er den samlede vaerdi af Bang & Olufsen nu nede på 1,2 mia. kr. – og selskabet kunne derfor igen vaere et muligt opkøb for mange af verdens forbrugere­lektronikg­iganter. Men der er ikke noget i gaere her, melder Kristian Teär.

»Alting går nedad nu i aktiemarke­det, også B&O. Vi har ikke nogen samtaler med nogen om opkøb.«

 ?? ?? Kristian Teär har i sine tre år som topchef hos B&O kaempet mod først en alvorlig salgskrise, siden coronakris­en, forsynings­krise og komponentm­angel og nu udsigten til en recession.
Foto: Morten Stricker
Kristian Teär har i sine tre år som topchef hos B&O kaempet mod først en alvorlig salgskrise, siden coronakris­en, forsynings­krise og komponentm­angel og nu udsigten til en recession. Foto: Morten Stricker

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark