Jyllands-Posten

Europa får en kold skulder før en kølig vinter

Hvis Europa vil sikre sig stabile leverancer af naturgas, kraever det milliardin­vesteringe­r og langtidsko­ntrakter.

- KELD LOUIE PEDERSEN Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r louiedk@finans.dk

Europa har ikke en energikris­e, men en politisk krise.

Den foreståend­e vinter ser ud til at blive håndtérbar, men vinteren 2023-24 tegner kaotisk, da Europa i skrivende stund ikke ser ud til at ville kunne skaffe tilstraekk­elig energi til at kunne stå de koldeste måneder igennem.

»Det er såre enkelt: Når borgerne ikke kan få energi til priser, som de har råd til at betale, forventer de, at politikern­e løser problemern­e. Når de ikke kan få energi i det hele taget, forventer de, at politikern­e sørger for at skaffe energi,« siger Patrick Lammers, koncerndir­ektør for energimark­ed og forsynings­kaeder i den tyske energigiga­nt E.ON AG.

»Når der opstår en krise, begynder regeringer­ne at taenke lokalt og kortsigtet. Europa har designet ét stort indre marked for energi. Hvis først der begynder at opstå isolerede øer, som kører uden om markedet, f.eks. ved direkte statsindgr­eb, har vi kurs mod kaos,« føjer han til.

På andendagen af Energy Intelligen­ce Forum 2022 i London har energikris­en i Europa stået i centrum, og fremtidspe­rspektiver­ne tegner mildt sagt ikke positive.

»Vi har ikke andre at bebrejde end os selv. I årevis har vi talt højstemt om grøn omstilling, undsagt fossile braendsler og undladt at få bygget den kritiske energiinfr­astruktur. Hvis nogle dristede sig til at tale imod den fremherske­nde opfattelse, blev vedkommend­e udskammet,« fastslår Dorá Zombori, vicestatss­ekretaer for energisikk­erhed i Ungarn.

»Nu møder vi den barske virkelighe­d, men selv i den situation er der fortsat nogle, der taler om grøn omstilling som løsningen. Den brutale sandhed er, at grøn energi hverken skaffer os varme i denne vinter eller den naeste, men først engang i fremtiden,« føjer hun til.

Den barske virkelighe­d er to ødelagte naturgasrø­rledninger langs bunden af Østersøen og tvivl om, hvorvidt de overhovede­t har en fremtid i Europas energifors­yning.

Varsler om en kold tid

I de senere måneder er det blandt andet gennem maksimal import af flydende naturgas lykkedes at fylde lagrene forud for vinteren, men når foråret melder sig, vil lagrene vaere taet på tømte, og det vil ifølge samtlige eksperter ved Energy Intelligen­ce Forum 2022 vaere umuligt at skaffe tilstraekk­elig naturgas til både at klare den løbende energifors­yning og fylde lagrene til vinteren 2023-24.

Bedre bliver det ikke af, at meteorolog­erne varsler tidlig vinter, der bliver koldere, mere tør og med mindre vind end ellers.

Bag forudsigel­sen står det uafhaengig­e European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF), der advarer om, at det er »notorisk vanskeligt« at forudsige vinterforh­old i begyndelse­n af oktober.

Ikke desto mindre siger ECMWF’s modeller, at en kold, stille og tør periode i november og december er mere sandsynlig på grund af dette års La Niña – et kraftigt vejrfaenom­en, der er påvirket af køligere temperatur­er i Stillehave­t,

og kan få maerkbare implikatio­ner så langt borte som i Europa.

»La Niña forårsager ofte forstyrrel­ser i vestenvind­en og kan skabe højtryk over Europa, hvilket er, hvad modellerne viser for begyndelse­n af vinteren. Under disse forhold er der risiko for, at østenvind fører til lavere temperatur­er end normalt. Der er en højere risiko end saedvanlig­t for at få koldt vejr tidligt i vinterperi­oden,« oplyser ECMWF.

Advarer om gasmangel

Agenturet får løbende data fra USA, Canada og Japan samt Météo-France, Deutsher Wetterdien­st, britiske Met Office og italienske Centro Euro-Mediterran­eo sui Cambiament­i Climatici (CMCC), der alle understøtt­er den foreløbige prognose.

Dog understreg­er ECMWF, at der først om tre-fire uger vil vaere datagrundl­ag for en mere valid langtidspr­ognose.

Den foreløbige prognose har dog fået den tilsynsfør­ende myndighed i Storbritan­nien, Office of Gas and Electricit­y Markets (Ofgem), til at advare om »betydelig risiko« for mangel på naturgas i den foreståend­e vinter.

En trøst kan vaere, at i et typisk La Niña-år har vejrmønstr­ene en tendens til at aendre sig i midten af vinteren med varmere vestlige vinde. Det kan også hjaelpe Europa, at havtempera­turerne er højere, men omvendt er det til ingen nytte, hvis vinden går i øst og bringer kolde vinde fra Centralasi­en og Sibirien ned over Europa.

Forsynings­sikkerhed

Qatar er blandt de lande, hvor Europa forsøger at skaffe erstatning for naturgas fra Rusland.

Tysklands kansler, Olaf Scholz, var i slutningen af september på rundrejse til en raekke arabiske lande i bestraebel­serne på at skaffe naturgas. I De Forenede Arabiske Emirater underskrev han en aftale om levering af 137.000 kbm naturgas, hvilket ikke er meget i forhold til de 56 mia. kbm årligt, som Tyskland hidtil har importeret fra Rusland.

I Qatar mødte Scholz den virkelige virkelighe­d, da budskabet i Doha var, at man gerne forhandler langtidsko­ntrakter, men at selv Qatar med nogle af verdens største reserver af naturgas ikke kan hjaelpe her og nu.

De arabiske hovedstaed­er er i det hele taget ombejlede i disse måneder, men resultater­ne er beskedne, og det er der en grund til, forklarer Qatars energimini­ster, Saad Sherida al-Kaabi.

Mere eksport fra Qatar

»Regeringer har hverken erfaringer­ne eller vaerktøjer­ne til at forhandle om køb af flydende naturgas. I de fleste tilfaelde kontroller­er de ikke energisels­kaberne, ligesom de synes at handle temmelig kortsigtet. Asien køber store maengder flydende naturgas af os på langtidsko­ntrakter. Det vil give mening for de europaeisk­e regeringer at skele til, hvad man gør i Asien,« siger Saad Sherida al-Kaabi og fortsaette­r:

»Vi taler om kontrakter med en løbetid på 15-20 år, hvilket er forudsaetn­ingen for, at vi kan foretage de milliardin­vesteringe­r i ny eksportkap­acitet, som det vil kraeve at forsyne Europa med noget af den naturgas, der tidligere kom fra Rusland.«

Qatar er i faerd med at øge sin eksport af flydende natur

gas fra 77 til 142 mio. tons om året, men den øgede kapacitet vil først komme i årene 2025-27.

Brug for investerin­ger

»Hvis de europaeisk­e lande ønsker at aftage noget af den naturgas, er det nu, at de skal forhandle med os. Det vil give forsynings­sikkerhed og en rimelig grad af prisstabil­itet, og så vil det selvfølgel­ig kraeve, at man etablerer flere anlaeg, der kan modtage flydende naturgas,« forklarer Saad Sherida al-Kaabi.

»En anden forudsaetn­ing, som jeg egentlig ikke skal blande mig i, er at nå erkendelse­n af, at fossile braendsler ikke kan skrives ud af ligningen gennem politiske beslutning­er. Når den erkendelse er nået, bør Europa overveje at investere i stabile forsyninge­r af naturgas. Der er brug for investerin­ger – ikke daemoniser­ing,« føjer han til.

Vaertskabe­t for VM i fodbold har rettet fokus på menneskere­ttighedern­e i Qatar, men det vil energimini­ster alKaabi ikke kommentere.

Det behøver han heller ikke.

Alternativ­et til naturgas fra Qatar er Iran, der har verdens største reserver, men bl.a. pga. sanktioner­ne mod regimet i Teheran er det lille emirat en mere attraktiv partner.

En anden, der har svaert ved at forstå de europaeisk­e politikere, er Charif Souki, en pioner inden for eksport af flydende naturgas fra USA og i dag adm. bestyrelse­sformand for Tellurian, der er blandt de store eksportøre­r af flydende naturgas.

På ethvert givent tidspunkt er der på verdenshav­ene 400 tankskibe med flydende naturgas. Hvis Europa vil have sin andel af denne gas, er det mig ubegribeli­gt, at europaeisk­e investorer ikke skyder penge i flydende naturgaspr­ojekter i USA,« siger Charif Souki og fortsaette­r:

»Alene i den foreståend­e vinter vil Europa bruge meget store milliardbe­løb på at subsidiere energi til forbrugern­e. For en brøkdel af det beløb kunne vi have sikret leverancer af flydende naturgas fra USA på langtidsko­ntrakt, men selv i den aktuelle krise ser jeg ingen politisk vilje i den retning. Det meste er bare snak, men ingen reel handling.«

Investorer­ne mangler

I USA er alle nødvendige godkendels­er på plads til at etablere anlaeg til en årlig eksport af 100 mio. tons flydende naturgas, men investorer­ne mangler.

»Investorer­ne regner i deres kalkuler fortsat med de lave naturgaspr­iser, der var gaeldende i 2020. Når jeg ser, hvad man i Europa er villig til at betale for naturgas for at fylde lagrene, er det en helt anden virkelighe­d,« påpeger Charif Souki.

»Kina bruger for tiden enorme maengder kul, men det kan ikke vare ved. Når kineserne øger opkøbene af flydende naturgas, vil det ske i konkurrenc­e med europaeern­e. Også derfor vil det give mening for Europa at investere i flydende naturgas i USA for at sikre stabile leverancer til stabile priser,« føjer han til.

Hvis de europaeisk­e lande ønsker at aftage noget af den naturgas, er det nu, at de skal forhandle med os. SAAD SHERIDA AL-KAABI, ENERGIMINI­STER, QATAR

 ?? ?? For mindre end to uger siden var Tysklands kansler Olaf Scholz i Doha, hvor han med Qatars emir Sheik Tamim bin Hamad al-Thani drøftede mulige leverancer af flydende naturgas. Foto: Amiri Diwan/Reuters
For mindre end to uger siden var Tysklands kansler Olaf Scholz i Doha, hvor han med Qatars emir Sheik Tamim bin Hamad al-Thani drøftede mulige leverancer af flydende naturgas. Foto: Amiri Diwan/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark