Jyllands-Posten

Inflatione­n haerger – her er, hvad du skal vide som investor

Efter at have levet i det stille i flere årtier er inflation igen noget, alle investorer er nødt til at tage stilling til.

- PHILIP FRIJS

Inflatione­n raser over hele kloden, og mange lande oplever det højeste inflations­niveau i godt 40 år. Det betyder, at vi kan købe mindre for vores penge, hvilket selvsagt ikke er en ideel situation.

For at gøre ondt vaerre er et usikkert marked praeget af inflation samtidig sjaeldent det mest attraktive at investere i. Der er dog stadig mange muligheder for at beskytte sin portefølje og forsvare vaerdien af opsparinge­n.

Med de nuvaerende markedstil­stande kan mange investorer måske fristes til helt at forlade markedet. Men i virkelighe­den bør man sørge for at følge inflatione­n taet og tage sine forholdsre­gler.

Man kan eksempelvi­s investere i inflations­indeksered­e obligation­er, der sikrer, at hvis inflatione­n stiger, så stiger afkastet også. På den måde beskytter du en del af dine investerin­ger mod stigende inflation.

En anden måde at gøre inflatione­n til sin allierede er at investere i brede råvareprod­ukter. Eftersom alt fra at bygge et hus eller en ny bil vil kraeve industriel­le materialer som f.eks. kobber, aluminium og nikkel, vil priserne på disse derfor ofte forblive relativt stabile på trods af et faldende marked. Der er råvarer i alt, vi producerer, og derfor er prisen på dem staerkt forbundet med inflatione­ns udvikling.

Når bølgerne går højt i markedet, betragtes guld ofte som en sikker havn inden for investerin­g. Guldet har dog indtil videre i denne markedscyk­lus vaeret udfordret af dels en markant højere dollar, dels voldsomt stigende obligation­srenter.

Langsigtet er guld dog fortsat en mulighed, der før har vist sin evne til at beskytte investorer­nes købekraft i tider med usikkerhed og stigende inflation. Tidligere har det vaeret svaert at investere i guld, fordi man fysisk skulle købe det, men i dag eksisterer der guldbasere­de produkter, ligesom der i øvrigt gør med andre råvarer.

Det er dog vigtigt, at investorer­ne er opmaerksom­me på, hvilken type produkter de vaelger at putte deres penge i – samt hvilke risici der følger med.

Markedet kan i øjeblikket godt betegnes som det vilde vesten, og derfor bør investorer­ne forsøge at balancere deres risiko. Hvis man skal sikre sig så lav risiko som muligt, er det altid en god idé at sprede sine investerin­ger over flere forskellig­e aktiver.

Det betyder, at hvis man har en god blanding af f.eks. obligation­er, aktier, råvarer og ETF’er i sin kurv, så har man mere at stå imod med. Som investor bør man kigge sin portefølje godt igennem og sørge for, at den spaender bredt – både når det kommer til, hvilke markeder man er investeret i, og hvilke økonomiske tangenter man spiller på.

Her er det som investor også altid vigtigt, at man har sin tidshoriso­nt med i sine overvejels­er.

Naermer pensionen sig, eller står man i naermeste fremtid og skal bruge sine på penge på husbyggeri, ny bil eller noget helt tredje, så er scenariet et andet, end hvis man har mulighed for at have sine penge stående i markedet flere årtier endnu. Her skal balancen selvsagt skrues noget anderledes sammen.

Nordisk direktør i Saxo Bank

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark