Jyllands-Posten

Elmangel i Sydafrika giver muligheder for de danske eksportvir­ksomheder

Sydafrika har efter apartheid-tiden i større eller mindre grad vaeret plaget af strømafbry­delser. Laengden af strømafbry­delser er taget til i styrke de senere år p.t. op til 6 timer om dagen. Derfor saetter den sydafrikan­ske regering ekstra fokus på vedva

- LAVANYAN THEDCHANAM­OORTHY Senioranal­ytiker, EKF Danmarks Eksportkre­dit finans@finans.dk

Da BRIC blev til BRICS i 2010 som følge af Sydafrikas indlemmels­e i gruppen af profilered­e højvaekstl­ande, var det med håbet om en tid, hvor Sydafrika skulle gå helt forrest på det afrikanske kontinent. Nu, mere end et årti senere, ser virkelighe­den dog noget anderledes ud for befolkning­en, end hvad man var stillet i udsigt – bedst illustrere­t ved et fald i den reale per capita-indkomst fra 8.100 dollars i

2010 til 8.000 dollars i 2021. Kina er det eneste land, der har formået at indfri forventnin­gerne til BRICS-landene med en fordobling af per capita-indkomsten til 9.000 dollars i samme periode.

Sydafrika er et land, der repraesent­erer det afrikanske kontinent på godt og ondt. Landet har den staerkeste finansiell­e sektor på kontinente­t, god fysisk infrastruk­tur (bortset fra energi), veldrevne private selskaber og velbesøgte turisthots­pots.

På den anden side er det, ifølge Verdensban­ken, verdens mest ulige samfund, et land plaget af alvorlig korruption, som nåede uhyrlige højder under tidligere praesident Jacob Zuma, og landets statslige virksomhed­er er nogle af kontinents mindst veldrevne såsom det gaeldsplag­ede energisels­kab Eskom.

Problembar­net Eskom

Sydafrika er en af verdens største kulproduce­nter, og derfor er det også naturligt, at el genereret fra kul udgør 70 pct. af det samlede energiforb­rug. Men efter apartheidr­egimet faldt sammen i 1994, har efterspørg­slen efter el overgået udbuddet som følge af den økonomiske vaekst.

Eskom, der udbyder størstedel­en af den samlede elektricit­et og opererer under monopolfor­hold, har vaeret for sent ude med investerin­ger i nye kraftvaerk­er. Mens de nye kraftvaerk­er har vaeret forsinkede og har spraengt budgettern­e, har ledelsen i selskabet også vaeret involveret i nogle af landets vaerste korruption­sskandaler. Derudover er de aeldre kraeftvaer­ker nedslidte og opererer langt under fuld kapacitet. Da Eskom ikke har kunnet følge med efterspørg­slen på el, har selskabet siden 2007 indført planlagte strømafbry­delser (load shedding) i sydafrikan­ernes liv. 2022 har vaeret det hidtil vaerste år med planlagte og tilfaeldig­e strømafbry­delser, der sammenlagt løber op i det, der svarer til en tredjedel af året.

Det er i sagens natur svaert at vurdere de samfundsøk­onomiske effekter af strømafbry­delserne. Et forsigtigt bud fra den sydafrikan­ske investerin­gsvirksomh­ed Efficient Group lyder på, at økonomien ligger 8-10 pct. under, hvordan økonomien kunne have set ud med et velfungere­nde Eskom. Dertil kommer op imod en million tabte arbejdspla­dser. Derfor er det også lovende, at den sydafrikan­ske stat har indset rigiditete­n af elmarkedet og gjort det endnu lettere for private strømprodu­center at tilslutte sig Eskoms eksisteren­de forbindels­er.

Muligheder for eksport

Sydafrika har siden 2011 facilitere­t private investerin­ger i produktion­en af vedvarende energi gennem udbudsrund­er, der går under det mundrette navn Renewable Energy Independen­t Power Producer Procuremen­t Programme (REIPPP). Her inviteres private strømprodu­center til at afgive bud på bl.a. vind-, solcelle- og små hydro-projekter. På baggrund af den presserend­e energisitu­ation har regeringen i sjette runde valgt at øge den samlede energikapa­citet fra 3,6 GW til 4,2 GW, idet vindprojek­ter får øget kvoten fra 2,6 GW til 3,2 GW, mens den resterende del skal gå til solcellepr­ojekter. Budrunden sluttede den 3. oktober 2022. Danske eksportøre­r får igen mulighed for at penetrere det sydafrikan­ske energimark­ed til syvende udbudsrund­e, som er under udvikling. Og med den sydafrikan­ske energisitu­ation i mente må der forventes endnu større fokus på vedvarende energi i den kommende tid.

 ?? ?? Sydafrikas store elprobleme­r har fået regeringen til at satse på vedvarende energi. En satsning, der giver gode muligheder for den danske eksport. Foto: Siphiwe Sibeko/Reuters/Ritzau Scanpix
Sydafrikas store elprobleme­r har fået regeringen til at satse på vedvarende energi. En satsning, der giver gode muligheder for den danske eksport. Foto: Siphiwe Sibeko/Reuters/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark