Jyllands-Posten

Kollaps på stribe – det er over 10 år siden, at flere gik konkurs end nu

SMVdanmark ser stor sandsynlig­hed for, at den frygtede konkursbøl­ge er på vej. Stigende energipris­er og lav forbrugert­illid rammer isaer detailhand­len hårdt.

- JENS ERIK RASMUSSEN JESPER OLESEN jenserik.rasmussen@finans.dk jesper.olesen@finans.dk

Antallet af konkurser var i september på det højeste niveau i mere end 10 år. Man skal helt tilbage til finanskris­en for at finde en tilsvarend­e måned med flere virksomhed­slukninger.

Det viser tal, som eStatistik har indsamlet for erhvervsor­ganisation­en SMVdanmark.

»Tallene viser, at vi med stor sandsynlig­hed får den konkursbøl­ge, som vi har frygtet. Vi naermer os niveauet fra finanskris­en, og det er bekymrende,« siger Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark.

Ifølge organisati­onens tal gik 217 aktive virksomhed­er konkurs i september i år. Det er en stigning på 36 pct. i forhold til samme måned i 2021 under coronakris­en.

Det er isaer virksomhed­er inden for detailhand­el, som i stort tal har måttet dreje nøglen om. Også byggesekto­ren har en betydelig stigning i konkursern­e.

Tallene daekker alene september. De er ikke saesonkorr­igerede og kan dermed ikke sammenlign­es direkte med Danmarks Statistiks tal.

SMVdanmark peger på flere årsager til den markante stigning i konkurstal­lene.

»Rigtig mange firmaer har fået en brat opvågning i september, hvor de stigende energipris­er og den lave forbrugert­illid begynder at slå igennem for alvor,« siger Jakob Brandt.

Han tilføjer, at den lange periode med coronanedl­ukninger også traekker spor ind i efteråret.

Opsparing taeret vaek

»Pandemien betød, at selskabern­e taerede på de opsparede midler. Samtidig har mange virksomhed­er vaeret nødt til at optage coronalån for at klare sig. Nu er en ny krise på trapperne, og de kan ikke låne mere. Dermed rammes firmaerne hårdere og hurtigere,« siger Jakob Brandt.

Ifølge SMVdanmark viser data, at en del af de lukkede firmaer generelt havde en god vaekst med et stigende antal medarbejde­re frem til foråret 2022, hvor det begyndte at gå galt for dem.

»Der er ikke kun tale om hensygnend­e virksomhed­er, som var under afvikling. Det understreg­er, hvor hårdt og hurtigt det er gået,« siger Jakob Brandt.

Lån er en hård modstander

Hos Dansk Mode & Textil fastslår markedsdir­ektør Jens Birkeholm, at erhvervsor­ganisation­en ikke har aktuelle tal for konkurser blandt modebutikk­er den seneste tid.

Der er dog klart faldet butikker fra også i den sektor, og flere kan komme til konkurslis­ten.

»I vores del af detailhand­len er det ikke hverken krigen i Ukraine eller energikris­en, som kan tillaegges den største effekt for konkurser. Selvfølgel­ig er salget presset af den høje inflation, og i forvejen økonomisk svage detailvirk­somheder bliver presset af det. Men de statslige coronalån, som mange har måttet optage under pandemien, er virkelig en hård modstander,« siger Jens Birkeholm.

»Vilkårene for de statslige lån med udskudt moms og skat under coronatide­n med lange perioder, hvor der var tvangslukk­ede butikker, belaster hårdt. Staten opkraever 8,4 pct. i rente og betaling over to år. Det er meget svaert at leve op til for eksempelvi­s en modebutik med pres på salget udløst af inflatione­n og stigende omkostning­er,« tilføjer Jens Birkeholm.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark