Jyllands-Posten

»Vi skal se på, hvordan vi holder flere

Energikris­en buldrer, og virksomhed­erne mangler arbejdskra­ft. En raekke topchefer og en bestyrelse­sformand giver deres bud på erhvervsli­vets udfordring­er.

- KRESTEN ANDERSEN kresten.andersen@jp.dk

Inflatione­n skal under kontrol. Virksomhed­erne skal have opbakning til at sikre sig mod konsekvens­erne af en eskalerend­e energikris­e. Og så skal der gøres noget ved de store udfordring­er, som manglen på arbejdskra­ft skaber for dansk erhvervsli­v.

Sådan lyder det fra en raekke topchefer og en bestyrelse­sformand på dagen, hvor Mette Frederikse­n har udskrevet valg.

En af dem er Jacob AarupAnder­sen, topchef for servicegig­anten ISS, der ridser problemern­e for dansk erhvervsli­v op:

»De forstyrred­e forsynings­kaeder, manglen på arbejdskra­ft og inflatione­n, herunder saerligt energipris­erne og løninflati­onen. Det står øverst på listen.«

Ifølge Carsten Hellmann, adm. direktør i medicinalv­irksomhede­n ALK, bør manglen på arbejdskra­ft fortsat stå øverst på politikern­es dagsorden.

Danmark har i øjeblikket en rekordlav arbejdsløs­hed på omkring 2,7 pct., og de seneste par uger har både regeringen og opposition­en talt om vigtighede­n af at gennemføre nye arbejdsmar­kedsreform­er.

100 medarbejde­re savnes

Carsten Hellmann forklarer, at ALK i øjeblikket mangler 100 medarbejde­re alene i virksomhed­ens hovedsaede i Hørsholm.

»Vi er simpelthen nødt til at gøre alt for, at vi ikke har tomme stole, når vi går ind i den krise, der kommer nu. Vi søger i hele verden. Vi forsøger at gøre, hvad vi kan.«

Samme udfordring oplever Lene Skole, som er adm. direktør i Lundbeckfo­nden og naestforma­nd i Lundbeck, Falck, Ørsted og ALK.

Hun mener, at en ny regering har en oplagt mulighed for at gennemgå reglerne på udlaending­eområdet for at rydde op i de administra­tive udfordring­er, som hun mener står i vejen for at tiltraekke udenlandsk arbejdskra­ft til landet.

»Hvis Danmark skal konkurrere på globalt niveau, skal vi som nation kunne fastholde, udvikle og tiltraekke de bedste hoveder. Jeg har ikke løsningern­e, men der er et behov for at få ryddet op i den regeljungl­e, der er, for at gøre det nemmere at tiltraekke talenter og kompetence­r og få folk til at bosaette sig i Danmark,« siger hun.

DI har gentagne gange kaldt behovet for udenlandsk arbejdskra­ft for en af de største udfordring­er for dansk erhvervsli­v.

I et forsøg på at gøre det lettere at tiltraekke udenlandsk arbejdskra­ft har et flertal i Folketinge­t saenket den såkaldte beløbsgrae­nse i en treårig periode. Det betyder, at hvor udenlandsk­e medarbejde­re tidligere skulle have en årsløn på 448.000 kr., kan de nu ansaettes på en kontrakt med en årsløn på mindst 375.000 kr.

Ifølge både Carsten Hellmann og Flemming Wagner, der er adm. direktør i og ejer af Abacus Medicine, som importerer medicin til sundhedsse­ktoren, er administra­tive krav til opholdstil­ladelse en af de største udfordring­er.

»Jeg ser gerne bedre betin

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark