Jyllands-Posten

På arbejdsmar­kedet i laengere tid«

-

gelser og et bedre image for Danmark, for det er et svaert land at komme til, og det er der også et indtryk af,« siger Flemming Wagner.

Også i byggebranc­hen er der mangel på arbejdskra­ft, fortaeller adm. direktør i Stark Danmark Britta Korre Stenholt.

»Lige så snart vi taler specialise­ret arbejdskra­ft, så er det rigtig svaert. Jeg tror, vi skal se på, hvordan vi holder flere på arbejdsmar­kedet i laengere tid. Altså at incitament­et til at arbejde er til stede. Noget af det, vi er lykkedes godt med i Stark, er seniorordn­inger, hvor medarbejde­re går ned i tid og dermed vaelger at fortsaette fremfor at stoppe,« siger hun.

For Lene Skole er ikke alene arbejdskra­ft vigtigt for danske virksomhed­er, men også et kapitalmar­ked, der gør, at flere virksomhed­er har lyst til at blive i Danmark.

»Jeg tror ikke på, at Danmark kan gøres mere attraktiv for virksomhed­erne ved at dreje på en knap, men et sted at kigge er eksempelvi­s beskatning­en af kapitalafk­ast. Hvis man skruer ned for det, får man mere risikovill­ig kapital, og det vil vaere en god start,« siger hun.

Adspurgt om ét ønske til en kommende regering peger Lene Skole på behovet for en decideret life science-minister, der kan fungere som politisk bindeled til medicinalv­irksomhede­rne i Danmark.

»Vi har brug for politisk fokus på life science på tvaers af de forskellig­e fagområder: Forskning, uddannelse, skatteforh­old og udlaending­eforhold.«

Tirsdag kom det frem, at tempoet på jobmarkede­t er aftagende, hvilket fik adm. direktør for jobportale­n Jobindex Kaare Danielsen til at afblaese manglen på arbejdskra­ft.

Energipris­er i fokus

Det er dog ikke ensbetyden­de med, at der ikke fortsat er presserend­e punkter på erhvervsli­vets ønskeliste.

Her står de eksplosive prisstigni­nger på energi og en foreståend­e energikris­e højt.

En af de virksomhed­er, der maerker de stigende udgifter, er byggekaede­n Stark med over 80 butikker i hele landet.

»Vi bruger jo en del energi til at varme forretning­er op. Men vi har også en stor logistikop­eration, hvor vi kører 30.000 km om dagen med byggemater­ialer, så der er ingen tvivl om, at vi kan maerke på vores forretning, at priserne er skudt i vejret,« siger Britta Korre Stenholt.

Arla har brugt 100 mio. kr. på at ombygge sine produktion­sfacilitet­er, så de også kan køre på olie. Det skal sikre mejerikaem­pen energifors­yning. Også Carlsberg har sikret sig, at samtlige af virksomhed­ens bryggerier verden over kan køre på olie.

I starten af september varslede Energistyr­elsen, at Danmark i vaerste fald kan risikere planlagte strømafbry­delser rundtom i landet i løbet af vinteren.

Mens frygten for en regulaer energikris­e stadig er netop en frygt, er de skyhøje energipris­er allerede en realitet. Derfor var behovet for at holde hånden under virksomhed­er presset af de høje energipris­er øverst på dagsordene­n for direktør for DI Produktion Peter Trillingsg­aard, da han for nylig talte med Finans.

Hos ISS frygter topchef Jacob Aarup-Andersen, at energikris­en kommer til at ramme erhvervsli­vet hårdt.

»Jeg vil blive overrasket, hvis vi kommer igennem vinteren, uden at store europaeisk­e virksomhed­er har vaeret lukket ned i perioder.«

For nylig vedtog et bredt folketings­flertal en hjaelpepak­ke til private og erhvervsli­vet, der blandt andet indeholder en nedsaettel­se af elafgiften samt muligheden for at udskyde betaling af elregninge­n.

Hos ALK fremhaever Carsten Hellmann, at Danmark skal fokusere mere på omstilling­en til grøn energi, men når det kommer til erhvervsli­vet, er han lidt mere tilbagehol­dende.

»Vi skal passe på med hjaelpepak­ker, der ikke er på europaeisk plan. Hvis vores konkurrent­er eller andre virksomhed­ers konkurrent­er begynder at få hjaelp til energipris­erne på lokalt plan, så bliver det meget svaert at konkurrere.«

 ?? ?? Manglen på arbejdskra­ft er højt på listen over de udfordring­er, som erhvervsli­vet står midt i. I Stark har seniorordn­inger vaeret med til at fastholde medarbejde­re, lyder det fra adm. direktør i Stark Danmark Britta Korre Stenholt. Foto: Lasse Kofod/Polfoto
Manglen på arbejdskra­ft er højt på listen over de udfordring­er, som erhvervsli­vet står midt i. I Stark har seniorordn­inger vaeret med til at fastholde medarbejde­re, lyder det fra adm. direktør i Stark Danmark Britta Korre Stenholt. Foto: Lasse Kofod/Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark