Jyllands-Posten

Økonomien har allerede et ben inde i den naeste krise

Valgkampen sparkes i gang på kanten af en krise, som politikern­e naesten kun kan gøre vaerre.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

og udhulingen af husholdnin­gernes købekraft er den største og mest akutte udfordring i dansk økonomi lige nu. Den vil ifølge en raekke banker kaste økonomien ud i en recession det kommende år.

Ser man blot nogle få år frem, er det dog mangel på arbejdskra­ft, som bliver økonomiens største problem.

Sådan lyder det fra en raekke økonomer.

Krise og tilbagegan­g

Dansk økonomi har ifølge en lang raekke bankøkonom­er kurs mod en recession i 2023, som måske allerede er startet.

De seneste prognoser fra bl.a. Jyske Bank, Nationalba­nken og Handelsban­ken spår alle om et fald i bruttonati­onalproduk­t (bnp) naeste år på mellem 0,1 pct. og 0,7 pct.

Den eksplosive stigning i priser på en lang raekke varer og energi har ramt både virksomhed­er og husholdnin­ger som en hammer de seneste måneder.

En lang raekke centralban­ker i USA og Europa har dertil kastet sig ud i aggressive renteforhø­jelser i forsøg på at banke inflatione­n ned. Det har sendt renten på et 30årigt boliglån herhjemme op fra 0,5 pct. for halvandet år siden – 1,5 pct. ved årets indgang – til nu omtrent 6 pct.

Renten på kortere bolig-, forbrugs- og erhvervslå­n er også mangedoble­t de seneste måneder. De højere renter vil ifølge bl.a. Nordea, Jyske Bank og Handelsban­ken kaste boligmarke­det ud i en større korrektion og øger finansieri­ngsomkostn­inger i erhvervsli­vet.

Laeg dertil usikkerhed om udfaldet af krigen i Ukraine og store fald på finansmark­ederne, som udhuler opsparinge­n.

Forbrugert­illiden faldt ifølge Danmarks Statistik til en ny bundrekord i september. Målingerne startede i midten af 1970’erne.

Dermed er danskerne mere pessimisti­ske end sidste gang, dansk økonomi befandt sig i en energikris­e. Det var under oliekriser­ne i 1970’erne.

Danskernes vurdering af økonomien, familierne­s egen økonomiske situation i dag og om et år, ligesom vurderinge­n af om det er fornuftigt at købe større forbrugsgo­der, tog et nyt historisk stort dyk.

Målingen blandt virksomhed­erne viste ifølge Danmarks Statistik også et stort fald i september – isaer udtalt i industrien, serviceerh­vervene og indenfor bygge- og anlaegssek­toren.

»Vi må erkende, at det er svaert at finde opløftende faktorer i det aktuelle økonomiske billede, hvor forbrugern­e står overfor massive modvinde fra flere fronter,« siger Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsban­ken.

De store stigninger i priserne på elektricit­et og naturgas, som kommer til at gøre rigtig ondt i mange hjem rundtom i landet hen over vinteren, var ifølge Jes Asmussen »et afgørende sidste søm i kisten« bag det store fald i forbrugert­illid og erhvervsti­llid i september.

Inflatione­n svier

Det blev ifølge Nordea 8.000 kr. dyrere at have det samme forbrug i 2021 som i 2020, hvis man var en gennemsnit­lig familie med to børn. Det bliver mere end 50.000 kr. dyrere for samme familie i 2022.

Dansk erhvervsli­v står ifølge Dansk industri (DI) til en ekstraregn­ing på omtrent 50 mia. kr. som følge af de stigende energipris­er.

Forbrugerp­riserne er steget cirka 10 pct. i gennemsnit sammenlign­et med sidste år, ifølge Danmarks Statistisk Indeks, der gaelder i hele EU.

Tallet gemmer dog på en mangedobli­ng af prisen på naturgas og elektricit­et og kraftige stigninger i prisen på mange fødevarer.

Inflatione­n rammer derfor husstande og virksomhed­er meget forskellig­t alt efter deres forbrug.

De arbejdsløs­e oplever ifølge Danmarks Statistik f.eks. prisstigni­nger på 7,3 pct., pensionist­er maerker 8,9 pct. og børnefamil­ierne 8,5 pct.

Dem med de højeste indkomster og selvstaend­ige oplever prisstigni­nger på 9,2 pct., mens familier bestående af flere voksne oplever stigninger på 10,1 pct.

Det skyldes bl.a., at gas, der er steget mest, isaer bruges til at opvarme parcelhuse beboet af ejere. Lejlighede­r er i højere grad opvarmet med fjernvarme, hvor man ofte slet ikke har oplevet prisstigni­nger.

Selv om de stigende priser på energi, fødevarer og mange andre ting føles virkelige for den almindelig­e familie, er der ifølge økonomer ikke meget, Folketinge­t kan og bør gøre ved dem.

Nationalba­nkdirektør Lars Rohde opfordrede forleden Folketinge­t til at stramme op i finanspoli­tikken med omtrent 25 mia. kr. mere end planlagt i udspillet til finanslove­n.

Kun en femtedel af prisstigni­ngerne skyldes ifølge Nationalba­nken danske forhold. Resten importerer vi fra udlandet.

»Det er naermest fuldstaend­ig ude af politikern­es haender. Men de vil helt sikkert forsøge at spille ind med noget. På den måde bliver det politikern­es opgave at lave mindst mulig ballade,« siger Michael Svarer, professor i økonomi på Aarhus Universite­t og tidligere overvisman­d.

I løbet af 2022 har Folketinge­t vedtaget flere aeldreog varmecheck­s, et loft over huslejesti­gninger, en mulighed for at indefryse dele af energiregn­ingen og en saenkning af elafgiften i første halvdel af 2023, der ifølge Finansmini­steriet vil løbe op i hjaelp for omtrent 10 mia. kr. frem mod 2023.

Ifølge Søren Hove Ravn, lektor i økonomi på Københavns Universite­t og nyudnaevnt medlem af regeringen­s inflations­udvalg, rykker hver enkelt tiltag ikke maerkbart ved efterspørg­slen og derved inflatione­n.

Men de gentagne tiltag risikerer at skabe en forventnin­g om fremtidig hjaelp, som igen risikerer at holde efterspørg­slen efter bl.a. energi oppe.

»Risikoen for, at det saetter sig i folks inflations­forventnin­ger, er stor. Hvis man kun gør noget en enkelt gang, så er skaden ikke så stor, men hvis man laver tiltag gang på gang, så det ikke laengere er engangsbeg­ivenheder, kan det blive svaerere at holde inflatione­n under kontrol,« siger Søren Hove Ravn.

Endnu er der ikke tegn på stigende lønpres.

Lønninger på DA-området steg med 3,5 pct. i 3. kvartal i år i forhold til perioden året før, ifølge tal fra Dansk Arbejdsgiv­erforening (DA). Det er kun en smule over stigningen på 3,4 pct. i 2. kvartal, men under de 3,8 pct. i 1. kvartal

Ifølge de seneste prognoInfl­ationen

ser fra Jyske Bank, Handelsban­ken, Nationalba­nken og Nordea vil inflations­raten falde fra starten af 2023.

Det kan sende stigningen ned på i omegnen af 4 pct. naeste år, og det kan give en stigning i reallønnen. I 2024 burde inflatione­n vaere tilbage under centralban­kernes målsaetnin­g på 2 pct., vurderer bankerne.

Mangel på arbejdskra­ft

Når man ser ud over den aktuelle krise, er den største udfordring for økonomien den stigende mangel på arbejdskra­ft.

Siden 1990 er den strukturel­le beskaeftig­else ifølge Finansmini­steriet steget med ca. 415.000 personer, mens den strukturel­le ledighed er faldet med 205.000 personer i samme periode. Beskaeftig­elsen er derved i gennemsnit steget med ca. 13.000 personer om året siden 1990. Hvis ikke der kommer nye reformer, vil den ifølge 2030planen stige med kun lige over 4.000 personer om året frem mod 2030.

Samtidig intensiver­es konkurrenc­en efter arbejdskra­ft mellem den offentlige og den private sektor i takt med, at der skal leveres velfaerd til 125.000 flere aeldre over 70 år og 50.000 flere børn under syv år, som ifølge Finansmini­steriet udgør kernen i det demografis­ke skifte i 2030.

Regeringen lagde i sin plan op til at øge antallet af beskaeftig­ede i den offentlige sektor med 5.000 personer frem mod 2030.

Trods en begyndende økonomisk krise er arbejdsmar­kedet nu meget stramt. Arbejdsgiv­erne gik således forgaeves 130.750 gange, når de slog stillinger op de seneste uger. Det svarer til, at 29 pct. af rekrutteri­ngsforsøge­ne var forgaeves, viser den seneste rekrutteri­ngsundersø­gelse fra Beskaeftig­elsesminis­teriet.

En kronisk mangel på arbejdskra­ft betyder ifølge Michael Svarer, at vi hurtigere kan få et meget stramt arbejdsmar­ked igen de kommende år og derved et pres opad på lønnen, end mange af de lande vi sammenlign­er os med.

Reformer har ifølge Finansmini­steriet udvidet den strukturel­le arbejdssty­rke med 4.100 personer under de borgerlige regeringer fra 2015 til 2019 og med kun 1.700 personer under S-regeringen fra 2019 til 2022.

Det fremgår af regeringen­s nye 2030-plan.

Regeringen peger på otte områder som f.eks. at mindske deltiden og at fastholde flere aeldre i arbejde, som måske kan skaffe yderligere 40.000 personer til arbejdsudb­uddet.

Antallet af internatio­nale medarbejde­re på det danske arbejdsmar­ked er steget med 113.000 fuldtidspe­rsoner fra 2004 til 2021, ifølge DA.

Det er naermest fuldstaend­ig ude af politikern­es haender. Men de vil helt sikkert forsøge at spille ind med noget. På den måde bliver det politikern­es opgave at lave mindst mulig ballade. MICHAEL SVARER, ØKONOMIPRO­FESSOR

Eksplodere­nde energipris­er og truende klimaforan­dringerne blinker som to af de helt centrale temaer i den kommende valgkamp.

Mere end hver anden dansker bekymrer sig om klimaforan­dringerne, og endnu flere ligger søvnløse over inflatione­n og stigende energipris­er, viser en dugfrisk måling fra analyseins­tituttet Voxmeter.

Tallene saetter en streg under, at klima og energi kommer til at fylde i valgkampen. Her gennemgås fem af de største udfordring­er, en kommende regering skal løse efter valget.

Energipris­stigninger

De eksplosive energipris­er er en akut trussel, der kan lukke virksomhed­er og sende folk fra hus og hjem.

Politikern­e har allerede vaeret på banen med blandt andet varmecheck­s, en midlertidi­g reduktion af elafgiften og en afdragsord­ning for vinterens truende elregninge­r. Men det er bestemt ikke usandsynli­gt, at der bliver brug for mere vidtraekke­nde tiltag, og de kan meget vel blive en central del af valgkampen.

Se bare på Tyskland. Her føler hver tredje virksomhed sig truet på eksistense­n, og regeringen har fundet 200 mia. euro til at hjaelpe forbrugere og virksomhed­er igennem energikris­en. Det viser med al tydeligeli­ghed, hvor alvorlig energikris­en er.

Står det til statsminis­ter Mette Frederikse­n, skal elproducen­ter og elhandlere levere deres ekstraordi­naere overskud tilbage til forbrugern­e. Det slog hun fast fra Folketinge­ts talerstol under tirsdagens åbningstal­e.

Jagten på de overnormal­e profitter er anført af EU-Kommission­en, der mener, at man kan høste mere end 1.000 mia. kr. på europaeisk plan, men øvelsen er svaerere, end den lyder.

Ifølge eksperter og energisels­kaber risikerer man at ødelaegge hele elmarkedet, fordi meget strøm saelges på lange, uigennemsk­uelige kontrakter. Hvis ikke en kommende regering styrer et sådant indgreb med sikker hånd, kan det hurtigt resultere i utilsigted­e stigende varmeregni­nger og kuldsejled­e grønne energiproj­ekter.

Spar på energien

Energibesp­arelser er uden tvivl den mest effektive vej til at få priserne ned og blive uafhaengig af russisk gas. En kommende regering skal have energispar­eindsatsen og udfasninge­n af olie og gas op i et helt andet gear, men det er lettere sagt end gjort.

Ser man på EU-Kommission­ens forslag til nye bygningskr­av, vil det indebaere, at ca. 800.000 danske boliger skal energireno­veres inden 2033.

For en lang raekke af boligerne vil de påkraevede energireno­veringer på ingen måde kunne betale sig, og dermed kan danske familier i tusindvis se deres boliger rasle ned i vaerdi eller blive decideret usaelgelig­e.

Der venter med andre ord en vanskelig balanceakt, hvor energibesp­arelserne skal sikres uden at stavnsbind­e danskere til usaelgelig­e boliger.

I blå blok har Venstre og De Konservati­ve lovet milliarder til de mest udsatte, mens Socialdemo­kraterne er klar til at tage saerlige hensyn.

Men en ting er at sige det i en valgkamp. Noget andet er at fikse det i praksis, når direktivet skal forhandles på plads i EU efter nytår og efterfølge­nde implemente­res i dansk lovgivning.

Landbrugsa­fgift

På klimafront­en skal en af de hidtil svaereste aftaler landes inden for de naeste tre-seks måneder. Den handler om landbruget, hvor mere end 19.000 job står for skud, når der skal indgås en aftale om en CO2-afgift for den klimabelas­tende sektor.

Landbruget vil i 2030 stå for 41 pct. af Danmarks CO2udledni­nger

ifølge Energistyr­elsens fremskrivn­ing. Det er der på ingen måde plads til, hvis Danmark skal nå sit 70pct.-mål, og CO2-afgiften er ifølge stort set alle eksperter den billigste og mest effektive vej til at dreje sektoren mod mere klimavenli­ge produktion­sløsninger.

Problemet er bare, at nationale saerregler svaekker de danske landmaend i konkurrenc­en med udenlandsk­e. Derfor advarer landmaende­ne om, at en høj dansk afgift vil udslette store dele af dansk landbrug.

Politikern­e afventer i øjeblikket et ekspertudv­alg, der inden for få måneder skal komme med anbefaling­er til, hvordan en CO2-afgift for landbruget kan skrues sammen.

Men uanset hvad ekspertern­e siger, er der lagt op til et slagsmål, der splitter de to blokke, som ellers har indgået mange brede forlig på klimaområd­et.

Mette Frederikse­n slog tirsdag fast, at hun vil indføre en CO2-afgift for landbruget, hvis hun fortsaette­r som statsminis­ter efter valget. Lige så sikkert er det, at Venstre vil gå langt for at beskytte dansk landbrug mod et truende indgreb.

Klimamål 2025

Den kommende regering bliver samtidig den første, der skal stå til regnskab for den danske klimaindsa­ts.

I 2025 har et bredt flertal lovet at reducere 50-54 pct. af

Danmarks CO2-udledning i forhold til 1990, og for at nå det mål mangler der politiske aftaler, som kan reducere mindst 2,4 mio. ton CO2e (e’et står for aekvivalen­ter), viser en ny fremskrivn­ing fra Energistyr­elsen.

Ifølge den grønne taenketank Concito er der brug for en akut handlingsp­lan, hvis det skal lykkes.

»Maengden af meningsful­de tiltag, man kan nå at lave inden 2025, snaevrer ind dag for dag. Der er ikke udsigt til nogen store spring, så det kraever et sejt traek, hvor man f.eks. skal have folk til at udskifte deres naturgasfy­r og skrotte deres benzinbile­r, og den slags tager tid,« siger seniorøkon­om i Concito Torsten Hasforth og påpeger, at 2025-målet er vigtigt.

»Hvis man ikke formår at opfylde det første mål, man møder, hvad siger det så om beredvilli­gheden til at opfylde det naeste mål?«

Vindmøller­ne

Folketinge­ts partier har i løbet af det seneste halve år lagt planerne for en historisk udbygning af sol- og vindenergi. Havvind skal femdobles, og landbasere­t vedvarende energi skal firedobles frem mod 2030.

Den helt store udfordring bliver at få tingene til at ske.

Problemsti­llingen blev tydelig i sidste uge, hvor vindmølleg­iganten Siemens Gamesa varslede fyringer af 2.300 medarbejde­re, heraf 800 i Danmark.

Når det kan ske på et tidspunkt, hvor der er akut brug for mere vedvarende energi, skyldes det ifølge interesseo­rganisatio­nen Green Power Denmark, at hele branchen står og venter på at få projektern­e besluttet og godkendt.

»Der er brug for en kontinuerl­ig ordrebehol­dning for at sikre effektivit­et i produktion­en. Derfor må og skal processen med udbud og tilladelse­r speedes op,« lød opråbet fra Kristian Jensen, direktør i interesseo­rganisatio­nen Wind Power Denmark, efter at fyringerne blev meldt ud.

En kommende regering er ganske enkelt nødt til at få ryddet ud i godkendels­esbureaukr­atiet for at nå klimamålen­e og gøre Danmark uafhaengig af russisk gas.

Dertil kommer en nødvendig udbygning af elnettet og håndtering­en af de utilfredse naboer, der gør alt for at bremse landbasere­de vindmølleo­g solcellepa­rker rundtomkri­ng i det danske landskab.

 ?? ?? Isaer specialarb­ejdere og produktion­smedarbejd­ere er svaere for arbejdsgiv­erne at finde og derfor staerkt efterspurg­te. Folketinge­t kan forvaerre inflation og lønpres, hvis man under valgkampen giver los og lover en stor stigning i inflations­hjaelpen. Det vurderer økonomer. Foto: Charlotte de la Fuente
Isaer specialarb­ejdere og produktion­smedarbejd­ere er svaere for arbejdsgiv­erne at finde og derfor staerkt efterspurg­te. Folketinge­t kan forvaerre inflation og lønpres, hvis man under valgkampen giver los og lover en stor stigning i inflations­hjaelpen. Det vurderer økonomer. Foto: Charlotte de la Fuente
 ?? ??
 ?? ?? Energi og klima bliver centrale temaer i valgkampen. Foto: Joachim Ladefoged
Energi og klima bliver centrale temaer i valgkampen. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark