Jyllands-Posten

Olieproduk­tion saenkes med 2 mio. tdr. i døgnet

De olieekspor­terende lande vil have olieprisen tilbage over 100 dollars pr. tønde.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Olieprisfa­ldet skal stoppes, og råoliepris­en tilbage over 100 dollars pr. tønde.

Derfor har Organisati­onen af Olieekspor­terende Lande (Opec) og søsterorga­nisation Opec+ på et ministermø­de onsdag i Wien besluttet at saenke olieproduk­tionen med 2 mio. tdr. i døgnet.

Oliebørser­ne i London og New York har prompte reageret med stigende priser, og konsekvens­erne kan hurtigt blive maerkbare for bilisterne. Onsdag er priserne på benzin og autodiesel således steget med 30 øre pr. liter.

På papiret er der tale om en produktion­snedskaeri­ng på 4,5 pct., men virkelighe­den er en anden pga. de amerikansk­e og europaeisk­e sanktioner mod Rusland.

Da produktion­snedskaeri­ngen fordeles blandt medlemmern­e af Opec+ i forhold til deres respektive produktion­skvoter, ventes den reelle reduktion i olieproduk­tionen at blive 880.000 tdr. i døgnet, hvis alle lever op til aftalen. Faktisk skal kun syv af de 21 medlemmer af Opec+ saenke olieproduk­tionen, da de resterende 14 allerede producerer mindre end aftalt.

Ruslands olieproduk­tion er allerede faldende pga. EU’s embargo mod import af søbåren råolie og olieproduk­ter, der traeder i kraft hhv. til december i år og februar naeste år. Sanktioner­ne betyder også, at en tønde russisk råolie handles 25 dollars under prisen på råolie fra Nordsøen.

Derfor kan produktion­snedskaeri­ngen også ligne en politisk støtteerkl­aering til Rusland, men det afvises kategorisk af De Forenede Arabiske Emiraters energimini­ster Suhail al-Mazroui.

Teknik, ikke politik

»Beslutning­en er teknisk, ikke politisk. Vi vil ikke bruge Opec+ som en politisk organisati­on,« siger han, selv om Opec siden grundlaegg­elsen af organisati­on i 1960 er blevet betegnet som et regeringss­tyret kartel.

Rusland har i dag en produktion­skvote på 11,004 mio. tdr. i døgnet, der med en råoliepris på 90 dollars pr. tønde har en vaerdi på 990 mio. kr. Fra november er produktion­skvoten reduceret til 10,478 mio. tdr. i døgnet. Hvis olieprisen stiger til 100 dollars pr. tønde, er markedsvae­rdien potentielt 1.048 mio. dollars.

Med andre ord kan Rusland teoretisk tjene godt 57 mio. dollars om dagen eller 20 mia. dollars ekstra om året ved at saenke olieproduk­tionen med 526.000 tdr. i døgnet.

Med få dages varsel valgte Opecs nye generalsek­retaer Haitham al-Ghais at aendre ministermø­det fra virtuelt til det første fysiske møde siden pandemien.

Flere olieminist­re har ikke kunnet nå at rydde kalenderen og rejse til Wien, hvorfor der blev tale om det første hybridmini­stermøde i historien for såvel Opec som Opec+.

Blandt deltagerne, der er mødt fysisk op i Wien, er Ruslands vicepremie­rminister Alexander Novak, der for få dage siden blev sat på sanktionsl­isten af USA. Han er dog endnu ikke omfattet af sanktioner i EU.

Beslutning­en i Opec+ kommer samme dag, som EU har vedtaget nye sanktioner mod Rusland, herunder et prisloft på russisk olie.

Sanktioner­ne, der traeder i kraft torsdag, indebaerer bl.a. et forbud mod transport af russisk olie til tredjeland­e, medmindre olien er solgt til priser på eller under prisloftet. For at kunne indføre et olieprislo­ft bliver EU nødt til at aendre sin nuvaerende lovgivning.

I juni blev EU-landene enige om et totalforbu­d mod forsikring og finansiell­e tjenesteyd­elser for søbåren olie. De fleste af disse forbud skal traede i kraft 5. december sammen med et forbud mod køb af russisk råolie.

Der er i den seneste sanktionsp­akke taget saerlige hensyn til lande med store handelsflå­der, heriblandt Graekenlan­d, Cypern og Malta. Undtagelse­rne er ikke mindst indført efter pres fra USA, der frygter, at sanktioner, som effektivt stopper al olieekspor­t fra Rusland, vil resultere i en priseksplo­sion på olie på det vaerst taenkelige tidspunkt.

Den priseksplo­sion kan nu komme alligevel pga. beslutning­en i Opec+ om at saenke olieproduk­tionen.

Send mere olie, tak

USA vil gerne tvinge oliepriser­ne så langt ned som muligt for at fratage Rusland store indtaegter, der kan anvendes til at finansiere den fortsatte krigsførel­se i Ukraine.

Af samme grund besøgte USA’s praesident Joe Biden for et par måneder siden Saudi-Arabien i håb om at kunne opnå forståelse for behovet for mere olie.

Onsdagens beslutning i Opec+ bliver af en talsmand for Det Hvide Hus nedtonet og betegnet som »en logisk følge« af at medlemslan­dene laenge ikke har vaeret i stand til at producere de aftalte maengder olie.

Dieselkris­en i Europa vil fortsaette med uformindsk­et styrke og kan endda blive forvaerret i de kommende måneder, når flere olieraffin­aderier lukker som led i laenge planlagt vedligehol­delse. Samlet vil en daglig raffinader­ikapacitet på 1,5 mio. tdr. blive taget ud af drift.

Parallelt med nedlukning­en af raffinader­ier skal den europaeisk­e olieindust­ri også finde andre leverandør­er, da det fra februar naeste år er forbudt ad søvejen at importere olieproduk­ter fra Rusland, der har vaeret den største leverandør af autodiesel, jetbraends­tof og beslaegted­e olieproduk­ter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark