Jyllands-Posten

»Ølbranchen har for mig vaeret som at vaere til en Rolling Stones-koncert«

Steen Jespersen er adm. direktør i Svaneke Bryghus. Han opfatter ølbranchen som sit andet hjem.

- KRESTEN ANDERSEN kresten.andersen@jp.dk

Steen Jespersens første øl var hjemstavne­ns Albani. Han husker tydeligt, hvad han taenkte, da han tog den første slurk hos klassekamm­eraten Pernille.

»Hold da op, det er stort. Så fik jeg en slurk og taenkte: Hold da kaeft. Er det virkelig det, man har snakket så meget om?«

Det var bittert, men han kunne ikke have siddende på sig, at han ikke kunne drikke en øl, så han tog en slurk mere.

»Jeg kan simpelthen huske, at jeg kunne lide det mere for hver slurk, jeg tog,« siger Steen Jespersen.

Siden er der løbet meget vand, eller øl, under broen for Steen Jespersen, der er adm. direktør i Svaneke Bryghus på Bornholm,.

Efter sin handelssko­letid kom han med egne ord ind med firetoget til København for på De Forenede Bryggerier at få en elevuddann­else og en overraskel­se.

»Da jeg var en ung mand, var jeg overbevist om, at Albani var Danmarks største bryggeri,« siger Steen Jespersen med et grin.

Efter sin HD i afsaetning fra Copenhagen Business School fortsatte karrieren inden for drikkevare­r.

Først blev det til 20 år i Carlsberg, hvor han blandt andet blev underdirek­tør og salgsdirek­tør for Carlsberg, Tuborg og Wiibroe. Herefter blev han direktør ved CocaCola Tapperiern­e i Danmark.

I 2003 blev han salgs- og marketingd­irektør i teleselska­bet Sonofon, inden han blev adm. direktør i fødevareko­ncernen Stryhns og i Øllingegaa­rd Mejeri.

Fra Virum til Bornholm

I 2016 vendte han hjem til ølbranchen, da han blev bestyrelse­smedlem i Bryggeriet Vestfyen. Siden 2018 har han vaeret adm. direktør i Svaneke Bryghus.

»Jeg vil ikke nedgøre andre brancher, men ølbranchen har for mig vaeret som at vaere til en Rolling Stoneskonc­ert, hvor de andre brancher måske har vaeret en Keld og Hilda-koncert,« som Steen Jespersen udtrykker det.

»Vi saelger et produkt, man ofte nyder i festlige sammenhaen­ge, eller når man er sammen med mennesker, man godt kan lide. Det tiltraekke­r en masse sjove og udadvendte mennesker til branchen. Jeg kan lide, at vi ikke tager det hele alt for alvorligt, og hvor der er plads til, at vi kan have det sjovt.«

Som den eneste af 12 medarbejde­re på Svaneke Bryghus bor Steen Jespersen ikke på Bornholm.

I en typisk arbejdsuge saetter han mandag kurs mod øen fra sit hjem i Virum nord for København, hvor han bor med sin kone, Jette. De har døtrene Clara på 23 år og Sofia på 18 år.

»Det haenger godt sammen. For selv om Bornholm er vores hjemmemark­ed, kommer størstedel­en af vores omsaetning nu uden for Bornholm. Så det giver en synlighed, at jeg kan besøge kunder og samarbejds­partnere i hele landet,« konstatere­r Steen Jespersen.

Bornholm har de seneste år brandet sig som en gastronomi­sk og baeredygti­g perle i Østersøen.

Det passer godt med Svaneke Bryghus, mener Steen Jespersen, fordi fokus er på økologiske specialøl.

Bryggeriet er økologisk og certificer­et CO2-neutralt. Og selv om en stor del af øllet drikkes i andre dele af landet, er den lokale forankring stadig vigtig.

»Øl er noget meget lokalt rundtom i landet. Folk er deciderede fans af deres lokale bryggeri, og det er lige før, at man kan ende i slåskamp, hvis man bestiller den forkerte øl nogle steder.«

Laeser John Le Carré

Når Steen Jespersen ikke arbejder fra Virum eller Bornholm, er han i familiens sommerhus på Fyn.

»Sommerhuse­t har min kone og jeg for det meste for os selv. Men vores døtre vil meget gerne høre, hvornår vi skal i sommerhus, for så har de jo raekkehuse­t for sig selv,« siger han.

I sommerhuse­t er der god tid til at løbe, cykle og laese skønlitter­atur. Gerne en spaendings­roman af John Le Carré eller en roman af Haruki Murakami. Derudover laeser han politiske biografier.

»Jeg interesser­er mig for politik, og der bliver snakket rigtig meget baeredygti­ghed i de her år, så jeg synes, at det er så fedt at arbejde et sted, hvor man rent faktisk kan gøre noget ved det,« siger Steen Jespersen.

 ?? ?? Steen Jespersen, der er topchef i Svaneke Bryghus, bor i Virum i Nordsjaell­and. Foto: PR
Steen Jespersen, der er topchef i Svaneke Bryghus, bor i Virum i Nordsjaell­and. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark