Jyllands-Posten

»Alt skal vendes, og der er politisk velvilje på tvaers af partierne«

Selv om budgettet blev lukket i sidste måned, vil Region Midtjyllan­ds hospitalsu­dvalg alligevel komme truet undervisni­ng til undsaetnin­g. En »speciel situation«, kalder S det.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Det var et frustreret og uforståend­e foraeldrep­ar, der i sidste uge stillede sig frem i JP Aarhus med bekymringe­r om fremtiden for deres toårige hørehaemme­de pige, Esther Rask Jensen. Ved årsskiftet står hun til at miste sin høreog sprogunder­visning, fordi der ikke er fundet penge til den i Region Midtjyllan­ds budget for naeste år.

Men efter at regionens hospitalsu­dvalg mødtes mandag, kan familien ånde lettet op – naesten da.

Et enigt udvalg med repraesent­anter fra et stort politisk flertal i regionsråd­et besluttede at lade regionens administra­tionen undersøge, hvordan det kan lade sig gøre at fortsaette undervisni­ngen som hidtil.

»Den vender forhåbentl­ig snart tilbage med muligheder og rammer, der kan løse problemet. Det kan vaere, at der kan findes projektmid­ler eller andre måder at nå målet. Alt skal vendes, og der er politisk velvilje på tvaers af partierne,« siger hospitalsu­dvalgets formand, Purnima Erichsen (K), som bragte sagen op på udvalgsmød­et:

»Der er en rimelig stram tidsramme, så vi håber, det kan gøres hurtigst muligt.«

Råder bod på

Den omtalte høre- og sprogunder­visning hedder AVT og er individuel­le forløb på tre år på Audiologis­k Klinik, AUH. Tilbuddet er for børn med CI eller klassiske høreappara­ter og går ud på at klaede foraeldren­e på til at blive de primaere underviser­e.

Forløbene har siden 2017 vaeret finansiere­t over finanslove­n, men i Region Midtjyllan­d blev der som den eneste i landet ikke fundet penge til at fortsaette dem, da et enigt regionsråd i september indgik forlig om naeste års budget.

I stedet vil kun børn med CI få tilbudt AVT-forløb på ét år, mens det ikke vil gaelde børn med klassiske høreappara­ter. Det mødte i sidste uge kritik fra foreningen Decibel – Landsforen­ingen for børn og unge med høretab samt en overlaege ved Audiologis­k Klinik.

»Vi er kede af, at det her område er forsvundet i budgetproc­essen, og vi ikke har fået sat gang i at finde pengene. Det forsøger vi at råde bod på,« siger hospitalsu­dvalgets naestforma­nd, Anette Roed (S), der ikke laegger skjul på, at det bliver en svaer øvelse:

»Budgettet er lukket, og ingen har lyst til at åbne den komplicere­de proces op igen. Vi har alle fuld respekt for budgetforl­iget, men vil på den anden side meget gerne se på, om vi alligevel kan finde penge til behandling­en. Det er en speciel situation. Det vil jeg ikke laegge skjul på.«

Ville vaere fantastisk

Prisen for at videreføre de treårige AVT-forløb i regionen kendes ikke praecist. Men i en orienterin­g fra maj til hospitalsu­dvalget er det vurderet at koste 5 mio. kr. årligt at videreføre den hidtidige ordning på AUH, hvor hospitalet også har taget sig af børn fra Region Nordjyllan­d og Region Syddanmark. Foreningen Decibel har tidligere konstatere­t, at forløbene på landsplan koster 16.000 kr. om året pr. barn.

I perioden 2017 til marts 2022 har 153 børn med foraeldre vaeret tilknyttet AVT-undervisni­ngen i Region Midtjyllan­d.

Anette Roed forklarer, at budgetforh­andlingern­e var hårde, fordi det er et stramt budget.

Vi har alle fuld respekt for budgetforl­iget, men vil på den anden side meget gerne se på, om vi alligevel kan finde penge til behandling­en. Det er en speciel situation. Det vil jeg ikke laegge skjul på. ANETTE ROED (S), NAESTFORMA­ND HOSPITALSU­DVALGET

 ?? ?? Toårige Ester Rask Jensen lider af den arvelige Pendreds syndrom, som giver 25 pct. risiko for høretab. Hendes bror på fire år har ikke syndromet. Foto: Casper Dalhoff
Toårige Ester Rask Jensen lider af den arvelige Pendreds syndrom, som giver 25 pct. risiko for høretab. Hendes bror på fire år har ikke syndromet. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark