Jyllands-Posten

Aarhus-projekt med rent vand i Indien, Ghana og Sydafrika

Aarhus Kommune og Aarhus Vand fortsaette­r de naeste fire år arbejdet med den faelles indsats for at fremme mere effektiv vandforval­tning i storbyer i Indien, Ghana og Sydafrika.

-

Aarhus har de seneste år arbejdet med at hjaelpe en raekke storbyer i den tredje verden, hvor mange byer er udfordret af klimaforan­dringer og arbejdet med at få styr på sine vandressou­rcer – nogle gange er der for lidt vand og nogle gange for meget.

Udviklings­minister Flemming Møller Mortensen har netop godkendt Aarhus Kommunes ansøgning om at videreføre et arbejde, der skal udbrede Aarhus’ ambition om at gennemføre en såkaldt helhedsori­enteret vandforval­tning.

Med godkendels­en følger en bevilling på omkring 56 millioner kroner fordelt på tre projekter i Indien, Ghana og Sydafrika.

Alene i Sydafrika lever naesten 70 pct. af befolkning­en i hastigt voksende byer med nedslidt vandinfras­truktur, oplyser Aarhus Vand.

Klimaaendr­inger indebaerer laengere og hyppigere vekslen mellem oversvømme­lser og tørkeperio­der, og det truer vandforsyn­ing i flere dele af landet. I 2018 var Cape Town således taet på at løbe helt tør for vand. Derfor samarbejde­r Aarhus Kommune taet med byen Tshwane (tidl. Pretoria), Miljøstyre­lsen, Udenrigsmi­nisteriet og den danske ambassade i Sydafrika i et myndigheds­samarbejde, der spaender fra byniveau og op til nationalt niveau, hedder det i en pressemedd­elelse fra Aarhus Kommune og Aarhus Vand.

»Det er helt oplagt, at vi i Aarhus Kommune engagerer os i arbejdet med at udvikle og formidle løsninger til gavn for rigtig mange mennesker i andre storbyer. For os giver det ekstra god mening, da det også er med til at bringe dansk viden og danske produkter ud i verden og på den måde understøtt­e vores vandsektor globalt,« siger borgmester Jacob Bundsgaard i meddelelse­n. Han understreg­er, at Aarhus Vand spiller en afgørende rolle både i Aarhus og i det internatio­nale samarbejde.

Et besøg vaerd

Drikkevand er omdrejning­spunktet for samarbejde­t – noget de faerreste aarhusiane­re taenker på i dagligdage­n. Ud over at beskytte grundvande­t har rådmand for Teknik og Miljø Nicolaj Bang fokus på, hvordan vi kan udnytte vandet til at skabe en bedre og smukkere by.

Her er de mange rekreative områder langs åen et godt eksempel på, hvordan vandet bidrager med noget positivt. Kloaksepar­eringen har bragt flere blomster ind i Åbyhøj. Og midterraba­tten på Risvangs Allé bliver et besøg vaerd i regnvejr.

»Jeg synes virkelig, vi har fat i den lange ende, når det kommer til at udnytte vandet som en ressource. Jeg er enormt stolt over, at Teknik og Miljø kan vaere det gode eksempel ude i verden, samtidig med at vi deler ud af vores erfaringer og gør en forskel. Jeg glaeder mig til at følge projektern­e,« siger rådmanden i pressemedd­elelsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark