Jyllands-Posten

Anker Jørgensens mindretals­regering blev i valgperiod­en afløst af noget så sjaeldent som en SV-regering

Folketings­valget i 1977, som danmarkshi­storien.dk beskriver det.

-

Lige efter nytår 1977 blev der udskrevet valg til afholdelse den 15. februar samme år. Den socialdemo­kratiske mindretals­regering havde forinden fremlagt en samlet lovpakke til bekaempels­e af den hastigt voksende arbejdsløs­hed. Der kunne dog ikke opnås et bredt forlig, da Venstre modsatte sig dele af lovpakken.

Statsminis­ter Anker Jørgensen (S) valgte herefter at satse på overrasken­de gunstige opinionsta­l for Socialdemo­kratiet og udskrev nyvalg til Folketinge­t to år før valgperiod­ens udløb.

Valgets temaer

Mange havde svaert ved at se meningen med endnu et folketings­valg kun to år efter det forrige, og det fjerde valg på godt seks år. Dette afspejlede­s i en tam og forholdsvi­s begivenhed­sløs valgkamp, der i øvrigt kun fik begraenset avisdaekni­ng pga. en langvarig typografst­rejke i Det Berlingske Hus. Trods dette var stemmeproc­enten høj, og hele 88,7 pct. stemte til valget.

Valgets resultat

Valget blev en klar sejr til Socialdemo­kratiet, der gik frem med 12 mandater og fik 37 pct. af stemmerne. Partiet var således tilbage til niveauet fra før jordskreds­valget i 1973. Retsforbun­det havde også et godt valg og kom med seks mandater tilbage i Folketinge­t. Venstre blev til gengaeld halveret og var dermed valgets helt store mandatmaes­sige taber. Partiet mistede hele 21 mandater og var nu tilbage på niveauet fra valget i men ikke mere, end at man stadig var henvist til at søge forlig med skiftende partier for at opnå brede aftaler, der kunne søge at lempe 1970’ernes økonomiske krise. For at skabe et mere solidt fundament for krisepolit­ikken blev der i august 1978 dannet en ny mindretals­regering af Socialdemo­kratiet og Venstre med Anker Jørgensen som statsminis­ter. Bortset fra under verdenskri­gene var et sådant regeringss­amarbejde mellem venstre og højre side i Folketinge­t enestående i det 20. århundrede. Modsaetnin­gerne mellem de to partier viste sig dog at vaere for store, og regeringss­amarbejdet holdt kun et år.

Danmarkshi­storien.dk har givet JP Aarhus lov til at bringe ekspertern­es afsnit om valgene til det danske Folketing fra 1977 og frem til i dag. Denne gang teksten om valget i 1977.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark