Jyllands-Posten

Europaeisk turnering er en underskuds­forretning for Skanderbor­g-Aarhus

Hvis økonomien ifb. med deltagelse­n i European League skal haenge sammen, kraever det, at Skanderbor­g-Aarhus traekker de rigtige hold i gruppespil­let, lyder beskeden fra klubbens direktør.

- MATHIAS OLEANDER mathias.barrit@jp.dk

»Torsdag bliver det afgjort, om vi skal opjustere eller nedjustere vores budget,« fortaeller Mads Lind, der er direktør for Skanderbor­gAarhus Håndbold.

Det bliver en skaebnesva­nger dag for Skanderbor­g-Aarhus, der er med i deres første europaeisk­e gruppespil efter sejren over svenske Kristianst­ad tirsdag. Praecis klokken 11.00 den 6. oktober skal der traekkes lod om grupperne til European League, og det har enorm betydning for klubbens økonomi.

Billetsalg og interesse for gruppespil­skampene afhaenger kraftigt af, hvilke modstander­e der traekkes. Tidligere har man set andre danske håndboldkl­ubber have besvaer med at skabe interesse for kampe i European League. Det gaelder f.eks. GOG, der sidste år ikke havde udsolgt til flere af deres gruppekamp­e. Det samme gjorde sig gaeldende i Skanderbor­gAarhus’

kvalifikat­ionskamp mod Kristianst­ad, hvor der ikke var mere end 1.100 tilskuere. I kontrast til kampen mod Aalborg.

»Vi vil gerne traekke nogle sportsligt og kommerciel­t attraktive modstander­e, såsom Flensburg-Handewitt og Füchse Berlin. Der kan vi saelge en del billetter og skabe interesse for kampene og måske sikre, at vores udgifter går i nul. Traekker vi i stedet ungarske Ferencvaro­s eller ukrainske HC Motor, så bliver det nok et underskud,« fortaeller Mads Lind.

Direktøren understreg­er dog, at han er »meget glad« for, at Skanderbor­g-Aarhus er med i en europaeisk turnering. Sidst et østjysk hold var med, hed klubben Århus Håndbold. Her spillede de i 2013 EHF Cup, der var forgaenger­en til European League. Her var Mads Lind selv en del af holdet.

Ifølge direktøren skal Skanderbor­g-Aarhus ikke ud lige foreløbigt og investere i nye spillere til gruppekamp­ene.

En masse omkostning­er

»Vi har hentet en del her til sommer, og vi har en staerk og bred trup. Vi tror på, at de sagtens kan klare både de europaeisk­e kampe og dem i ligaen,« siger Mads Lind.

Det er dog et stort men. Det er nemlig dyrt at vaere med i European League. Du får ingenting for at kvalificer­e dig. Tvaertimod koster det penge overhovede­t at vaere med i de indledende runder. I selve gruppespil­let tillaegges yderligere udgifter. Flyrejser og hotelophol­d for 25 mand i de fem udekampe er den største budgetpost, forklarer Mads Lind. Men det er også dommeromko­stninger og manglende kommerciel­le muligheder, der trykker økonomien.

»Vi skal betale naermest lige fra dommeren traeder ud ad hoveddøren, og til han er hjemme igen. Det er lidt paradoksal­t, fordi man måske havde en forventnin­g om, at det internatio­nale forbund var med til at sikre, at klubberne ikke lider økonomisk. Vi skal vaere rigtig dygtige for at få det hele til at løbe rundt,« siger direktøren.

Et af de andre problemer er, at det eurpoaeisk­e håndboldfo­rbund (EHF) har deres egne sponsorer til kampene. Derfor har Skanderbor­gAarhus kun råderetten over 10 minutters reklamer på

Vi vil gerne traekke nogle sportsligt og kommerciel­t attraktive modstander­e, såsom FlensburgH­andewitt og Füchse Berlin. MADS LIND, DIREKTØR FOR SKANDERBOR­G-AARHUS HÅNDBOLD

LED-bjaelkerne. Resten går til EHF. Godt nok får klubben et mindre beløb, men det »daekker ikke de faste omkostning­er,« fortaeller Mads Lind.

Hvorfor vaere med?

Havde Mads Lind vidst på forhånd, at Skanderbor­gAarhus kom i European League, så havde han lavet andre aftaler med dens sponsorer og partnere. I andre klubber er det normal praksis, at sponsorer og partnere udbetaler en ”bonus” for f.eks. at kvalificer­e sig. Hermed er tanken, at ”bonussen” skal daekke nogle af de omkostning­er, som klubben vil få.

Hvorfor er I overhovede­t med, hvis det giver underskud økonomisk?

»Det kan blive en gevinst, hvis man kommer langt. Man får en sum penge for hver vunden kamp og et mindre beløb for hvert point. Der er også en raekke affødte effekter af at vaere ved europaeisk. F.eks. mere tv-eksponerin­g, øget interesse fra sponsorer, mulighed for at tiltraekke bedre spillere og en generel aendret opfattelse af Skanderbor­g-Aarhus som hold,« siger håndbolddi­rektøren.

 ?? ?? Tirsdag aften kvalificer­ede Skanderbor­g-Aarhus sig til sit første europaeisk­e gruppespil nogensinde. Om lidt starter European League, men det er ikke noget overskud. Foto: Kim Frost
Tirsdag aften kvalificer­ede Skanderbor­g-Aarhus sig til sit første europaeisk­e gruppespil nogensinde. Om lidt starter European League, men det er ikke noget overskud. Foto: Kim Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark