Jyllands-Posten

Opposition­en vandt det første bededagssl­ag over regeringen

Selv om koblingen til forsvarsfo­rliget er vaek, er kampen om store bededag endnu ikke slut.

- NIELS TH. DAHL Jyllands-Postens politiske analytiker niels.th.dahl@jp.dk

Da jeg var dreng, skete det indimellem, at jeg ligesom mange andre børn truede mine foraeldre med at løbe hjemmefra. Hver eneste gang endte det dog på praecis samme måde: Trods mit raseri kom jeg aldrig rigtig uden for matriklen, og jeg var hjemme igen inden aftensmad.

Med min manglende evne og vilje til at gennemføre, hvad jeg havde truet med, forstår man godt, at min far og mor i laengden ikke rigtigt tog den slags saerligt alvorligt.

For sådan er det naturligvi­s i alle livets forhold: Trusler eller ultimatumm­er over for andre fungerer kun, hvis man er villig til at følge dem til dørs. Ellers er de tomme og virkningsl­øse. Det gaelder over for foraeldre. Det gaelder i parforhold. Og det gaelder i politik.

Det bliver i disse uger illustrere­t eksemplari­sk i den højspaendt­e bededagssa­g på Christians­borg. Her er to forskellig­e ultimatumm­er med til at saette dagsordene­n, og de rummer hver isaer risici for både regeringen og opposition­en. Det ene handler om de kommende forhandlin­ger om et forsvarsfo­rlig, mens det andet er endnu mere prekaert – og måske kan skabe politisk danmarkshi­storie.

Ultimatum fes ud

Lad os tage det første først:

For kun en uge siden var det regeringen, der satsede stort på den politiske roulette: Forsvarsmi­nister Jakob EllemannJe­nsen (V) stillede sidste fredag på et møde i Forsvarsmi­nisteriet et ultimativt krav til opposition­spartierne: Hvis I vil vaere med til at forhandle om fordelinge­n af de mange nye forsvarsmi­lliarder i de naeste mange år, skal I inden syv dage love også at stemme ja til at

Fortsaette­s, INDLAND, side 4

 ?? ?? Statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) og SF-formand Pia Olsen Dyhr. Foto: Ritzau Scanpix
Statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) og SF-formand Pia Olsen Dyhr. Foto: Ritzau Scanpix
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark