Jyllands-Posten

Netanyahus regering i kaos – topministe­r diskvalifi­ceret af Israels højesteret

Israels øverste domstol har eskaleret et opgør med regeringen ved at dømme en topministe­r uegnet til jobbet pga. en tidligere dom for skattesvig.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Israels øverste domstol har beordret premiermin­ister Benjamin Netanyahu til at fyre en af sine topministr­e og vigtigste allierede.

Afgørelsen, som blev støttet af 10 ud af 11 dommere, intensiver­er et opgør mellem Israels højesteret, som Netanyahus nye koalition på den ekstreme og religiøse højrefløj ønsker at svaekke, hvilket ifølge kritikere vil undergrave demokratie­t.

Men den giver også Netanyahu et dilemma. Hvis han ikke følger afgørelsen, trodser han loven. Hvis han gør, kan det destabilis­ere hans nye regering.

Ifølge domstolen er Aryeh Deri, leder af Shas-partiet, som er det andetstørs­te parti i koalitione­n, uegnet som minister, fordi han blev dømt for skattesvig for mindre end et år siden. Her indgik Deri et forlig mod kun at få en betinget dom. Nogle af dommerne baserede deres afgørelse på, at Deri i den forbindels­e sagde, at han ville stoppe i politik. Det har Deri siden benaegtet, og lederen af det ultraortod­okse parti hjalp ved valget i november Netanyahus koalition med at få et flertal.

Det er Deris andet politiske comeback. I 1999 blev han dømt for bedrageri og for at tage imod bestikkels­e, mens han var indenrigsm­inister.

Det afsonede han to års faengsel for.

Åben krig med retsvaesen

Dommen har udløst vrede reaktioner fra regeringsk­oalitionen. Den kommer, netop som Netanyahu, der i øvrigt også selv står midt i en retssag for anklager om korruption, er havnet i åben krig med sit eget retsvaesen.

Regeringen­s udspil til en retsreform vil give parlamente­t lov til at tilsidesae­tte højesteret­safgørelse­r via et simpelt flertal og lade politikere få det sidste ord ved udnaevnels­en af nye dommere. Både den nuvaerende og tidligere højesteret­spraesiden­ter har sammen med tidligere statsadvok­ater, anklagere og retseksper­ter advaret om, at det vil fjerne de normale demokratis­ke kontrolins­tanser og give regeringen uindskraen­kede beføjelser. På tvaers af Israel har det også udløst demonstrat­ioner. Nye protester er ventede i weekenden.

Set med regeringen­s øjne er dommen imidlertid et eksempel på, at domstolene har fået for meget magt og misbruger den til at forsøge at fremme venstreflø­jens agenda.

Justitsmin­ister Yariv Levin har sagt, at han vil »gøre det nødvendige for at rette uretfaerdi­gheden« mod Deri og det israelske demokrati.

Shas har beskyldt dommen for at tilsidesae­tte vaelgernes vilje. Men partiet har også sendt en advarsel den anden vej. Før dommen sagde et parlaments­medlem, at uden Deri er der ikke nogen regering. Det kan forklare, hvorfor Netanyahu tøver med at reagere.

Premiermin­isteren besøgte kort efter afgørelsen Deri i dennes hjem i et overvejend­e

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark