Jyllands-Posten

Ubehagelig bog om maend, som hader, draeber, jagter og undgår kvinder

Laura Bates skildrer i ”Maend som hader kvinder”, hvordan unge maend radikalise­res til misogyni på internette­t, og hvordan hadet forplanter sig til virkelighe­den.

- MAEND SOM HADER KVINDER KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

FAGLITTERA­TUR

LAURA BATES (på dansk ved Iben H. Philipsen)

316 sider, 275 kr.

Rebel With a Cause Er udkommet

Nogle gange ønsker man som anmelder sig fri for absolut at skulle oversaette sin laesning af en bog til stjerner. Mest fordi stjernerne ofte er et resultat af et rutineret regnestykk­e, hvor der taelles plusser og minusser, som ender i mere eller mindre gavmildt stjernedry­s.

Laura Bates’ gennemrese­archede, gruopvaekk­ende og forbilledl­igt dokumenter­ede bog ”Maend som hader kvinder”, der er tematisk beslaegtet, men i øvrigt ikke forbundet med Stieg Larssons bestseller ”Maend der hader kvinder” (2005), er et af de tilfaelde, hvor de ovenståend­e fire stjerner på mange måder er misvisende. For analyserne og konklusion­erne i Bates’ tekst er blandt de bedste, jeg nogensinde har laest om misogyni og de medietekni­ske mekanismer, der i disse år ofte er med til at gøde det florerende kvindehad. Ankerne mod bogen ligger bl.a. i den tilsynelad­ende lidt for hastige (der er mange stavefejl) danske udgivelse, de alt for taetskrevn­e sider og et redaktione­lt svigt, der tillader alt for mange gentagelse­r.

Indholdet i ”Maend som hader kvinder” kan alle altså ikke bare anbefales at laese, alle bør også orientere sig i perspektiv­erne i konsekvens­erne af den såkaldte manosfaere, der daekker over de farligt mange anonymiser­ede mandebevae­gelser på internette­t. Bates har skrevet bogen med udgangspun­kt i de reaktioner, hun har fået, siden hun i 2012 etablerede Everyday Sexism Project, der er en digital platform, som opfordrer mennesker af alle køn til at dele oplevelser med sexisme. Databasen taeller i dag flere end

100.000 vidnesbyrd.

Det tal overstiges så langt af det antal henvendels­er, som Bates har modtaget som reaktion mod sin kortlaegni­ng af sexisme i hverdagen. Tusindvis af daglige mails fra maend, der fortaeller, at og hvordan de ønsker at voldtage og draebe Bates, alene fordi hun formaster sig til at vaere kvinde. Det ekstreme kønsbasere­de had fik Bates til at gå i gang med den undersøgel­se, som rummes i naervaeren­de udgivelse, og det er akkurat lige så skraemmend­e og grusomt, som man med bare en smule

kendskab til de radikalise­rede misogyne netvaerker kunne forestille sig.

Ikke bare et faenomen

Bates indleder sin lange bog med at saette fokus på den generelle modvilje mod at laese dette kvindehad som andet end internetfa­enomener. For det er der ikke tale om. Donald Trumps udtalelser om »grab them by the pussy« og incel-faenomenet (incel er en betegnelse for maend, der ufrivillig­t lever i cølibat) Elliot Rodger, der i 2014 draebte sig selv efter at have offentligg­jort et kvindehads­k videomanif­est og stormet en kvindelig studenterf­orening med et automatvåb­en og draebt seks kvinder, er bare enkeltekse­mpler på et langt større strukturel­t problem, som det er alt for let at lukke øjnene for.

I ”Maend som hader kvinder” giver Bates hadet og volden det fokus, det kraever. Og hun er bevidst om, at det er ubehagelig­t at vaere vidne til. For at få adgang til de lukkede miljøer opretter Bates en falsk profil som den 24-årige Alex, der er klar til at flirte med tanken om, at kvinder er roden til alt ondt. Og den tanke er maendene på nettet mere end villige til at fodre.

Gennem 10 veldokumen­terede kapitler med hvert sit fokus viser Bates, hvordan hadet får naering. Fremhaeves skal også Maia Kahlke Lorentzens – hvis navn også er stavet forkert i indholdsfo­rtegnelsen – danske efterord.

Det er grusomt at laese. Kvinder er uduelige undermenne­sker uden rettighede­r, og de fortjener at blive udsat for al taenkelig vold og voldtaegt, fordi det er kvinders skyld, at disse maend ikke har en kaereste eller kan finde nogen, der vil gå i seng med dem (hvilket er maends ret).

Bates analyserer klart det absurde i, at de misogyne maends følelser af at vaere kuet af et ”gynokrati” i virkelighe­den handler om noget helt andet. At de som maend også er fanget i det patriarkal­ske samfunds idealer, der er mindst lige så undertrykk­ende for maend som for kvinder.

Før vi indser det – og kommer i gang med at tale langt mere åbent om det – kommer vi ikke videre, er Bates’ pointe. Lad os håbe, at hendes bog bliver laest og forstået. Så er der måske håb.

 ?? ?? Laura Bates' bog er et godt sted at starte, for vi er nødt til at tale om kvindehad på nettet, mener Jyllands-Postens anmelder. Foto: Hannah Aurora Almstrup
Laura Bates' bog er et godt sted at starte, for vi er nødt til at tale om kvindehad på nettet, mener Jyllands-Postens anmelder. Foto: Hannah Aurora Almstrup
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark