Jyllands-Posten

Gurli Marie Kløvedal skriver indfølt om død og savn

Søde fireårige Hektor giver sig til at bide i alting, da han fornemmer noget uldent ved morens fravaer. Hans far er slet ikke gearet til den type følelser.

- CHRISTIAN MØGELTOFT kultur@jp.dk

ROMAN

BIDEMAERKE­R

GURLI MARIE KLØVEDAL 288 sider, 249,95 kr. Grønningen 1

Wilhelmine får galopperen­de kraeft i hele kroppen og dør i løbet af få måneder. Hun efterlader sin chokerede mand, Michael, deres lille fireårige søn, Hektor, og et nedslidt landsted naer skov og strand, som hun og Michael sammen skulle have sat i stand.

Michael er it-ekspert, tidligere soldat, hands ontypen og er slet ikke i stand til at håndtere tomrummet efter den godhjerted­e, rummelige Wilhelmine. Isaer aner han ikke, hvordan han skal få fortalt nuttede Hektor, at mor altså ikke bare er i Grønland med arbejdet, men er død og borte for altid.

Så han tier. Lyver i det små. Finder på ting, der antyder, at mor følger med i drengens liv oppe fra Grønland. Forfalsked­e breve, deep fake-videoer. Og små børn tror jo på, hvad de voksne fortaeller dem, men fornemmer måske, at der er noget uldent ved det hele.

En knugende historie

Hektor reagerer ved at begynde at bide i alting. I traeer og legesager. I søde Hannah fra børnehaven. Han ved ikke helt hvorfor, men han har brug for kontakten, det fysiske naervaer, smagen.

“Bidemaerke­r” er Gurli Marie Kløvedals anden roman efter den mere end godkendte debut, “Hundehjert­e”, fra 2020. Tematikken er en ganske anden, denne gang indfølt og hjerteskae­rende snarere end spaendende og eventyrlig.

Det er en fin og knugende historie, som på intet tidspunkt slipper taget i laeseren.

Mod slutningen får vi til overflod et par skefulde neglebiden­de uhygge, da den anspaendte situation bliver for meget for Hektor.

Gurli Marie Kløvedal er

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark