Jyllands-Posten

Ørsted-chef efter milliardlu­ssing: Ikke udsigt til flere nedskrivni­nger

Foreløbige regnskabst­al tyder på, at 2022 var et rekordår for Ørsted. Men de foreløbige resultater afslører også fortsatte problemer med risikostyr­ing og nye amerikansk­e nedskrivni­nger i et usaedvanli­gt år.

- VICTOR EMIL KRISTENSEN vek@finans.dk

Alt tyder på, at Ørsted i 2022 kunne saette facit under sit på papiret bedste år nogensinde.

Store frasalg og skyhøje energipris­er er de primaere årsager bag, hvad tegner til at blive Ørsteds højeste ebitda – resultatet af primaer drift før af- og nedskrivni­nger og finansiell­e resultater. Alligevel er Ørsted-aktien kommet i strid modvind på børsen.

Isaer de delvise frasalg af Hornsea 2 og Borkum Riffgrund 3, som øgede Ørsteds ebitda med 11 mia. kr., er gode nyheder. Det økonomiske klima har i hvert fald ikke endnu daempet investorer­nes appetit på havvindpar­ker.

Topchef Mads Nipper akkompagne­rede dog offentligg­ørelsen af foreløbige regnskabst­al torsdag aften med en udtalelse om, at sammensaet­ningen af resultatet var vaesentlig anderledes end forventet.

På en raekke områder oplevede Ørsted nemlig også strid modvind i 2022.

Når det gaelder afdaekning af produktion­en fra sine mange havvindpar­ker, har Ørsted konstant tabt store summer i løbet af et 2022, hvor energipris­ernes udvikling konstant har leget kispus med eksperters forventnin­ger.

I 4. kvartal fortsatte Ørsted tendensen og tabte 700 mio. kr. på sine afdaekning­er.

Topchef Mads Nipper oplyser, at Ørsted er i fuld gang med at aendre sin strategi for afdaekning. Hidtil har Ørsted afdaekket 90 pct. af sin produktion, mens målsaetnin­gen fremadrett­et er 70 pct.

Den høje afdaekning har redet Ørsted som en mare i 2022, hvor man i stedet for at høste frugterne af de skyhøje energipris­er faktisk har tabt, hvad analytiker­e vurderer kan løbe op i milliarder.

AEndringer tager tid

»Vi har haft et rigtig godt og avanceret program for afdaekning og risikostyr­ing. Men det er nu tydeligt, at det ikke har vaeret gearet til de risici, som opstår, når priser pludselig stiger,« siger Mads Nipper.

Men sådanne aendringer tager tid, oplyser topchefen, der dog forventer, at man allerede i 2023 vil se effekten af aendringer­ne.

Amerikansk modvind

Der var anden modvind i Ørsteds rekordregn­skab, hvor man ligeledes måtte tage en nedskrivni­ng på 2,5 mia. kr. på sin andel af det amerikansk­e havvindpro­jekt Sunrise Wind. Et projekt danskerne udvikler i samarbejde med det amerikansk­e energisels­kab.

Årsagen til nedskrivni­ng er ifølge Ørsted øgede omkostning­er til service- og installati­onsfartøje­r.

Tilsynelad­ende en bekymrende udmelding med tanke på Ørsteds store tilstedeva­erelse i USA, hvor man foruden Sunrise Wind er i gang med at udvikle to større havvindpro­jekter og er blevet tildelt yderligere fire. De seneste måneder har flere andre udviklere også ansøgt om lov til at udskyde idriftsaet­telse af havvindpar­ker eller annullerin­g af strømsalgs­aftaler på grund af det økonomiske klima.

Mads Nipper slår dog fast, at man fortsat tror på det amerikansk­e marked, samt har gennemgået alle projektern­e.

»Vi forventer ikke yderligere nedskrivni­nger i lyset af det nuvaerende rentenivea­u. Men hvis renten pludselig stiger, er vi naturligvi­s nødt til at genbesøge vores nuvaerende vurdering af potentiell­e nedskrivni­nger,« siger topchefen.

»På trods af nedskrivni­ngen vil jeg understreg­e vores fortsatte engagement i Sunrise Wind og vores amerikansk­e portefølje.«

Overnormal­e profitter

Ørsted-aktien faldt paradoksal­t nok tungt efter meldingen om rekordresu­ltater. Ørsteds prognose for ebitda viste nemlig, at man forventer et ebitda, når nye frasalg ikke medregnes, på mellem 20 og 23 mia. kr. i 2023.

Det vil vaere på niveau med det nuvaerende rekordresu­ltat, men skuffer alligevel analytiker­ne, som havde forventet en prognose, der lå 10-15 pct. højere. En del af forklaring­en kan findes i, at Ørsteds usaedvanli­gt gode resultater inden for landvind og bioenergi, hvor produktion­en fra kraftvaerk­er medregnes, naeppe kommer til at gentage sig i det kommende år, når flere europaeisk­e lande implemente­rer beskatning­er af overnormal­e profitter i energisekt­oren.

»På tvaers af Europa bliver der implemente­ret flere forskellig­e tiltag såsom prisloft og windfall tax. Det har vi medregnet i vores forventnin­ger til det kommende år, så vi ikke forventer yderligere indvirknin­g. Vi forventer ikke, at resultatet for 2022 vil blive påvirket,« siger Mads Nipper.

Ørsted-aktien faldt fredag 8,7 pct.

 ?? ?? Ørsteds topchef, Mads Nipper, understreg­er, at Ørsted har fuld tiltro til det amerikansk­e havvind-eventyr.
Arkivfoto: Gregers Tycho
Ørsteds topchef, Mads Nipper, understreg­er, at Ørsted har fuld tiltro til det amerikansk­e havvind-eventyr. Arkivfoto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark