Jyllands-Posten

Ørsted blev banket i bund

-

Ørsted fik fredag en hård medfart i den danske aktiehande­l, efter at energisels­kabet torsdag aften fremlagde forventnin­ger til 2023, der var lavere end analytiker­nes prognoser og samtidig varslede nedskrivni­nger på et projekt i USA.

I den anden ende var der medvind til aktier som ISS, Genmab og Netcompany uden offentligg­jort selskabssp­ecifikt nyt til at traekke aktierne op.

Det danske eliteindek­s, C25, viste udsving henover nullet dagen igennem, men endte med et fald på 0,1 pct. til 1722,86.

Ørsted fremlagde torsdagen aften foreløbige tal for driftsover­skuddet før af- og nedskrivni­nger, EBITDA, i 2022, der eksklusive nye partnerska­bsaftaler ses i niveauet 21,1 mia. kr.

Det er dermed en rekordhøj indtjening og i tråd med analytiker­nes forventnin­ger, der ifølge konsensuse­stimater indsamlet forud for tredje kvartal ventede netop 21,1 mia. kr.

Dog var forventnin­gerne for 2023 uden for skiven. Det var den afgørende faktor for, at aktien fredag dumpede til bunden af C25-indekset med et fald på 8,7 pct. til 608,50 kr.

Det svarer til, at Ørsted fredag har smidt 24,4 mia. kr. i markedsvae­rdi.

I 2023 ser energikaem­pen et EBITDA-overskud eksklusive nye partnerska­bsaftaler på 20-23 mia. kr. Det ligger under konsensus på 24,2 mia. kr.

Samtidig ligger Ørsteds kerneEBTDA fra offshore i 2022 vaesentlig­t under konsensus i markedet ifølge Royal Bank of Canada, skriver Bloomberg news.

Dertil kommer, at energikaem­pen ifølge meddelelse­n har foretaget en nedskrivni­ng på 2,5 mia. kr. på sit amerikansk­e udviklings­projekt inden for havvind Sunrise Wind. Det skaber ifølge den amerikansk­e storbank Citi usikkerhed og åbner for spørgsmål om, hvorvidt der kan vaere flere nedskrivni­nger i vente.

Ørsted fik hertil løftet sit kursmål til 1.000 kr. fra 915 kr. hos Nordea med den fortsatte anbefaling "køb". Det løftede kursmål var dog beregnet før Ørsted offentligg­jorde forventnin­ger og foreløbige tal.

I den røde ende af indekset endte også Danske Bank, der fik saenket sin anbefaling hos Société Générale til "saelg" fra "hold". Det fremgår af Bloomberg News.

Samtidig haevede den franske bank kursmålet for den danske kollega til 130 kr. fra 125 kr.

Aktien i Danske Bank steg dog 0,2 pct. til 140,15 kr.

FLS faldt tilbage igen

Mod bunden af indekset var FLSmidth også trykket oven på to ellers staerkt positive dage. Aktien faldt 3,5 pct. til 286,90 kr. fredag.

Aktien i ingeniørko­ncernen FLSmidth blev torsdag sendt paent i vejret, efter at den svenske kapitalfon­d Altor købte 2,3 pct. af aktierne i FLSmidth til en stykpris på 300 kr. og dermed kom op på en ejerandel på 7,2 pct.

Torsdag aften kunne FLS så meddele, at Altor nu har øget sin ejerandel til over 10 pct. af aktiekapit­alen og stemmerett­ighederne.

FLSmidth har fredag desuden fået haevet sit kursmål til 350 kr. fra 250 kr. hos SEB, viser data fra Bloomberg. Anbefaling­en er uaendret "køb".

Green Hydrogen Systems annoncered­e fredag sin hidtil største ordre.

Det blev saerdeles godt modtaget af aktionaere­rne, der sendte aktien op med 19,5 pct. til 31,5. Forud for meddelelse­n var plusset 1,9 pct. for dagen.

Kontrakten inkluderer levering og servicerin­g af 16 nye elektrolys­eanlaeg fra A-serien med en samlet kapacitet på 7,2 megawatt, skriver selskabet i en meddelelse fredag.

Aftalen er indgået med en uoplyst internatio­nal kunde.

I toppen af eliteindek­set var Genmab blandt de mest stigende, og det kan haenge sammen med, at handlerne samler op i aktien efter en hård start på året, forklarer Mads Zink.

Aktien steg 19,5 pct. 31,50 kr.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark